Mercenary Kings

recenze  17
Martin Šmíd, 6. 4. 2014 15:45
Na konzoli PlayStation 4 vyšlo už několik povedených indie her, jmenovat můžu třeba Don't Starve, Outlast, SteamWorld Dig, TowerFall nebo Resogun. Na světlo se ale derou další, přičemž v minulém týdnu se objevila akce Mercenary Kings, kterou si navíc mohou majitelé předplatného PlayStation Plus stáhnout bez dalších poplatků. Před vydáním šlo o docela sledovanou záležitost, hlavně díky tomu, že začala svůj život na Kickstarteru. Jak dopadla, se dočtete níže v naší recenzi.

Už po már minutách hraní zjistíte, že Mercenary Kings si nehraje na nějaký originální příběh. Jste prostě žoldák přivedený zpět k životu těmi nejlepšími specialisty, velmi dobře vycvičený samozřejmě, který musí zlikvidovat zločineckou organizaci CLAW na ostrově Mandragora v Tichém oceánu, která by mohla ohrozit celý svět. Jak jinak. To je vše, co musíte na začátku vědět, i když je tedy nutné dodat, že během hraní přijde několik zvratů a dozvíte se další podrobnosti, abyste lépe pochopili, co že se to tu děje, a vlastně i vše přeroste v docela velké spiknutí. Každopádně velkou devízou příběhu je, že je vtipně pojat, a kolikrát paroduje nejznámější filmy jako Rambo nebo herní série, hlavně tedy Metal Gear Solid. Inspirace megahitem Hideo Kojimy je jasně patrná od první minuty, hlavní hrdina nosí bandanu, stejně tak používá Ration pro obnovu zdraví. Je to ale vidět i na rozhovorech přes vysílačku, které jsou naprosto stejné, jako u zmíněného Metal Gear Solid. Inspirace zřejmá, ale rozhodně nevadí, spíše hře prospívá a pomáhá hlavně v hratelnosti, která je základním stavebním kamenem.

Když se poprvé objevíte ve hře, bude to v základním táboře, který je takovým tím domovem, v němž se připravujete na každou misi. Kvalitní příprava je následně klíčem k úspěchu, protože ne vždy se vyplatí narvat do omezeného inventáře jen lékárničky nebo injekce poslední záchrany. Občas je nutné přibalit nějakou tu výbušninu nebo jiné hračky, kterých sice není moc, ale pomohou, a někdy jsou důležité pro dokončení mise. Vývojáři si připravili pro Mercenary Kings zhruba stovku misí, které vám zadává velitel nacházející v horní části tábora, přičemž následně na ně odlétáte vrtulníkem. Na začátku se to nemusí zdát, ale mise jsou docela rozmanité, čeká vás nejen likvidace určitých nepřátel, ale i sabotování, lov zvířat a získávání jejich kožešin, záchranné mise nebo hledání důležitých dokumentů, mající pomoci v probíhajícím konfliktu.

Úkolů je hromada, takže se jen tak neohrají. Navíc některé mise, a že jich není málo, mají ještě další vedlejší úkoly, které můžete plnit, za což jste následně odměněni, takže se občas vyplatí se v misi zdržet a vše prozkoumat. Jen si tedy musíte dávat pozor na čas, protože na každou misi máte několik minut. Od 5 do klidně 40 minut. Pokud se do tohoto stanoveného času nevlezete, mise končí nezdarem. Naštěstí času je většinou hodně na dané úkoly, navíc k orientaci pomáhá i přehledná mapa, kterou si můžete vyvolat kliknutím na touchpad. Na ní máte vyznačené nejen cesty, ale většinou i cíle.

Ačkoliv je misí hodně a jsou i celkem rozmanité, co se úkolů týče, asi největším problémem Mercenary Kings je, že se často vracíte do těch samých lokací, které následně procházíte znovu. Rozmanitost lokací tedy není zrovna velká, a je to množná ten největší nedostatek, kterého jsem si během hraní všiml. Je ale tedy nutné dodat, že po stránce designu jsou jednotlivé levely parádní a je vidět, že někdo při jejich návrhu přemýšlel a pěkně si s nimi vyhrál. Jen by jich mělo být více. Naštěstí Mercenary Kings je hlavně hodně rychlou 2D střílečkou ve stylu populárního Metal Slug nebo Contry, která vás neustále nutí mít připravený prst na spoušti, takže vracení se do stejných lokací ve výsledku tolik nevadí při té vší vřavě. Pořád se musíte ohánět, takže na nějaké zkoumání a obdivování lokací není moc času. Zábavě určitě pomáhá ovládání, s nímž jsem neměl během zhruba dvou desítek hodin hraní problém. Ovládání je intuitivní a dá se na něj zvyknout po pár minutách.

Mercenary Kings je hodně velkou hrou. Obsahuje stovku misí a dohrání zabere i desítky hodin. Dokonce vývojáři mohli díky velikosti začlenit platinovou trofej, jejíž získání je sakra velkou výzvou.

Nepřátel je opravdu hodně, od žoldáků, vojáků, odstřelovačů až po drony nebo nejrůznější stroje. Hodně nepříjemní jsou hlavně na začátku přerostlí šneci, s nimiž si určitě užijete své. Jak navíc pokračujete dál, objevují se noví a noví nepřátelé, takže hra před vás neustále staví nové problémy, které je nutné překonávat. Na každého nepřítele to chce totiž trochu jinou taktiku. Hektické hratelnosti jistě pomáhá i rychlý respawn nepřátel. Pokud je zabijete, za pár vteřin se objeví na svém místě znovu, takže se nestane, že byste po vyčištění úrovně procházeli prázdné části. Tedy alespoň ve většině, nepočítám části, ve kterých máte za úkol oblast vyčistit. Někomu může rychlý respawn vadit, zvláště na začátku, ale později ho možná i přivítáte, protože nepřátelé jsou zdrojem důležitých surovin, kterých není nikdy dost. Zvláště když si vytvoříte ty správné módy pro svoji postavu, neustále z nich něco padá.

Zatím jsem zmiňoval jen klasické řadové neřády, kterých jsou po úrovních desítky možná stovky, ale Mercenary Kings nabízí i souboje s bossy. Ti pochopitelně daleko více vydrží, přičemž každý souboj je vždy takovou tou odměnou za předchozí úspěšně splněné mise, jako tomu bylo třeba u Metal Gear Solid. Bossů je tu dost, většinou vám budou dělat společnost nejrůznější roboti všech velikostí, někdy jsou i docela úsměvní. Na každého je vždy nutná jiná taktika, a většinou je nutné je chytit, takže ustřílet bosse k smrti nemusí být zrovna cesta vedoucí k dobře splnění misi. Naštěstí závěrečné chycení skrze omračující elektrický granát není při správném načasování moc těžké.

Obtížnost postupem hrou rozumně roste, o což se starají hlavně zmínění noví nepřátelé. Abyste proti nim měli šanci, je nutné jednak vydělávat peníze za dobře splněné mise, pokud možno bez úmrtí, za která jste penalizováni, ale také sbírat suroviny. Ty vypadávají nejen ze zabitých nepřátel, jak jsem nakousnul výše, ale jsou i poschovávány po levelech v bedničkách. Když máte dost surovin i peněz, můžete si kupovat lepší zbraně a ty následně vylepšovat, je tu nepřeberné množství kombinací a během sestavování zbraně se jde hodně vyřádit. Právě sestavování zbraní patří k základním stavebním kamenům, takže je nutné tento systém pochopit, což na začátku může být poněkud obtížnější. Každopádně jak postupujete hrou, budou se vám odemykat další a další součástky, až vám z nich půjde hlava kolem a nebudete vědět, do čeho dříve investovat. Prakticky jde vytvořit několik stovek originálních zbraní. Pravda, některé jsou pro boj nepoužitelné, ale když už si dáte se sestavováním záležet, můžete vytvořit zbraň, s níž se nebudete bát naprosto nikoho. Ve hře si nevyrábíte jen zbraně, ale i další módy pro svoji postavu, přidávající ji bonusy, ale i brnění s větší odolností a životem. Také je možné hrdinu různě upravit, časem se vám odemykají nové barvy i další možnosti. Jen bych možná uvítal, pokud by tu bylo více skinů postavy. Jsou tu jen dva.

Na mise neustále taháte i vysílačku. Ta neslouží jen ke komunikaci s ostatními členy týmu, ale také k podpoře v podobě lékárniček a dalších věcí, které vám spadnou v bedničkách před nohy. Vysílačka je rovněž jediná možnost, jak rozehranou misi ukončit a vrátit se zpět do tábora.

Mercenary Kings můžete hrát i s dalšími třemi kamarády, a to jak offline na rozdělené obrazovce, tak online. Propojení obou režimů bohužel nefunguje, takže nemohou hrát třeba dva hráči na jedné konzoli s dalšími dvěma hráči online. Pokud chcete hrát online, můžete hru odemknout náhodným hráčům, nebo pozvat své kamarády skrze pozvánky. Druhá možnost je asi tou nejlepší, protože náhodní hráči většinou odpadnou po několika kolech nebo rovnou během nich a navíc se na ně nedá tolik spolehnout. Co mi trochu vadilo na multiplayeru, byla nemožnost volit mise, když jsem se připojil ke kamarádovi. Ani jsem si je nemohl prohlížet, abychom se dohodli, na jakou další půjdeme. Snad tedy vývojáři časem přijdou s úpravou, nicméně všechny peníze, zdroje i dokončené mise se vždy započítaly i do mojí hry. Daleko důležitější je fakt, že během testování jsem nezaznamenal žádný problém v podobě lagování nebo odpojování, online běžel tak, jak měl. Je ale třeba říci, že jsem ho zkoušel až po prvním updatu, který měl některé neduhy s online částí opravit. Každopádně hraní ve více hráčích je zábavné, posouvá hru na novou úroveň a budete se skvěle bavit. Navíc pokud má nějaká mise i postaraní úkoly, můžete se s kamarády rozdělit, abyste vše splnili, což je ve výsledku hodně výhodné. Můžete ale pochopitelně chodit i společně, díky čemuž se z vás stane prakticky neporazitelné komando, zvláště když budete mít v týmu někoho se léčícími injekcemi.

Někdo může říci, že tu máme před sebou ošklivou 2D blbost, ale opak je pravdou. Hra má pěknou stylizovanou grafiku, která se vývojářům povedla, navíc ji doplňují pěkné animace, které jsou možná největší devízou Mercenary Kings. Na grafiku si tedy stěžovat nemůžu, líbila se mi a jen tak se navíc neokouká. Protože vývojáři vsadili na retro 2D zpracování, hra není moc náročná, takže vše běží naprosto plynule, jen bych si možná dokázal přestavit kratší nahrávací obrazovky. Zatím jsou delší, než bych si představoval, hlavně ta úplně první, když hru zapínáte. Velkou pochvalu si ale zaslouží hudební doprovod se spoustou povedených skladeb, který pěkně ladí s vizuálním stylem a stará se o velmi dobrou atmosféru. Ozvučení je pak spíše standardní, prostě neurazí.

Mercenary Kings je povedenou old-school střílečkou ve stylu oblíbeného Metal Slug, parodující oblíbené herní série i filmy, kterou si nejvíce užijete v kooperaci s dalšími hráči, nejlépe online. Obsahuje i propracovaný systém vytváření zbraní i úpravy hlavního hrdiny, navíc vám vydrží na spoustu dnů, což už se dnes jen tak nevidí, protože obsahuje zhruba stovku rozmanitých misí. Jen je možná škoda, že se mnohdy opakují stejné lokace, kterých jistě mohlo být více. Naše doporučení si Mercenary Kings jednoznačně zaslouží. Ačkoliv se to nemusí zdát, máme tu před sebou propracovanou a hodně komplexní hru, která v možnostech poráží i klasické velké AAA záležitosti.

Mercenary Kings

ps4vitaxonensw
Tribute Games Inc, Tribute Games Inc
Datum vydání hry:
2. 4. 2014
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, RPG, Strategie, Adventura, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře