Mass Effect 2 – dojmy z PS3 verze

preview  13
SSuk, 22. 12. 2010 16:54
Shepard se konečně dostává i na Playstation 3. Sice trochu opožděně, ale zato hned s několika vylepšeními. Píše se 22. 12. 2010 a na PSStore se dostavilo demo Mass Effectu 2. Slib byl dodržen, a tak se tisíce hráčů po celém světě mohou pustit do vyzkoušení této pecky, která zařádila i na VGA, kde získala ocenění jako nejlepší hra pro Xbox360. Jak ale dopadne konverze pro PS3?

Prvního dílu Mass Effectu se dočkali hráči jen na Xboxu a PC. PS3 hráčům je tak slíbený takový menší přehled toho, co se vlastně v prvním dílu stalo. V plné verzi to bude pomocí interaktivního komisku, kde během 15 minutového vyprávění budete dělat důležitá rozhodnutí. V demu jsou události naservírovány charismatickým hlasem Illusive Manem, jehož nadaboval Martin Sheen. Dozvíte se tak, že Shepard je jediný, kdo může zachránit lidstvo před reálnou hrozbou Colletorů, kterou jiní až tak reálně neberou.

A právě proto je Shepard poslán bojovat s Gethy, čímž mu vlastně bylo dáno najevo, že o něj a jeho služby nemají zrovna dvakrát zájem. Hned ze začátku se setkáte se známými postavami, jako je například brilantní pilot Joker, který s Normandií prováděl doslova divy, a kterého po útoku na vesmírnou kocábku Shepard zachrání. Zachránil ale jen jeho. Shepard umírá ve volném prostoru prázdna a naprostého ticha.

Demo začalo přesně tam, kde začal Mass Effect 2 pro Xbox a PC, a to na základně, kde je Shepard oživen, aby pomohl čelit útoku. Hned na první pohled poznáte, že je něco trošinku jinak. Vše je „uhlazenější“, takové lépe koukatelné. To je dáno tím, že Mass Effect 2 pro PS3 běží na enginu pro Mass Effect 3, a tak hlavním detailem, které vaše oko zbystří, budou sytější barvy. Takže se to čekání nakonec i vyplatilo.

Ovládání, tedy zatím díky zkušenosti z demoverze, dopadlo velice dobře. Systém krytí je intuitivní, volba zbraní rychlá a účinná. Co nám ze začátku dělalo menší problém, bylo najít inventář či možnost vylepšení schopností. Tento „problém“ trval jen několik okamžiků, po které jsem se zorientoval v herním menu.

Rozdělení jednotlivých funkcí pro daná tlačítka je naprosto ideální. Zvyknete si na něj v řádu pár desítek vteřin, a i kdyby ne, tak se sem tam objeví nápověda, co máte udělat. Jen jedna věc se nám stávala opakovaně a trochu vadila. Tlačítko čtverečku má dvě funkce. Když jej stiskneme krátce, tak přebijeme zásobník ve zbrani. Když jej podržíme stisknuté, tak se zbraň prohodí. Stalo se ale, že se nám v zápalu boje podařilo nechtěně prohodit zbraň místo přebíjení. Je to nepříjemné, ale dá se na to zvyknout.

Demo je samotnou délkou v řádu několika desítek minut, kterých se ale jen tak nenabažíme. Jak jsme se již zmínili, tak první mise je únik ze základny. To ale není vše. V druhé části demoverze se podíváte do oblastí s tuhým odporem. Budete hledat Mordina Soluse, doktora, kterého chcete přemluvit, aby se přidal do týmu. A jak to tak chodí, tak vy pomůžete jemu a on se přidá k vám.

Po dohrání demoverze nám zbývají jen 2 věci. Buďto si demo spustit znovu, nebo počkat na plnou verzi do ledna. Už jen jeden měsíc, a dočkáme se Mass Effectu 2 pro PS3 s DLC balíčky Lair of the Shadow Broker, Project Overlord, Kasumi: Stolen Memory a the Blood Dragon Armor na jednom disku a vylepšenou grafikou. Těšit se můžete i na naši recenzi, kterou pro vás připravíme hned, jak hra vyjde.

Mass Effect 2 PS3

ps3
Electronic Arts, BioWare
Datum vydání hry:
18. 1. 2011
KARTA HRY
10/10

Komentáře