Marvel’s Spider-Man: Remastered

recenze  20
Martin Šmíd, 2. 12. 2020 14:30
Jsou tomu už dva roky, co vývojáři ze studia Insomniac Games přišli s výbornou akční hrou Marvel’s Spider-Man pro konzoli PlayStation 4, díky níž se pavoučí superhrdina mohl zase brát vážně ve videoherním světě, navíc se z něj stala důležitá postava PlayStationu. Když byl letos v létě oznámen spin-off Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, zástupce Sony následně předčasně prozradil, že přijde i s remasterem původní hry. Vývojáři se nejprve nechtěli k informaci vyjadřovat, ale nakonec remaster skutečně oznámili, navíc s tím, že vyjde zároveň s konzolí PlayStation 5. A já už nyní mohu říci, že jde jednoznačně o nejlepší verzi hry, kterou by si neměli nechat ujít nejen noví hráči, ale ani fanoušci, kteří originál znají jako své boty.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Než se začnu věnovat samotnému remasteru, musím se rozepsat o dvou věcech, které se před vydáním řešily. První je systém distribuce. Marvel’s Spider-Man: Remastered zatím dostanete jen jako součást Ultimátní edice Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Samostatně zakoupit nejde, což je trochu zvláštní rozhodnutí. Pokud máte jen základní edici Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, naštěstí jde udělat upgrade. Věřím ovšem, že časem bude možné hru zakoupit i samostatně. Nyní Sony potřebuje prodat i Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, a co si budeme říkat, Ultimate edice je velmi dobrý pavoučí balíček, kterému jen těžko jde odolat. No a pak je tu přenos uložených pozic z PlayStation 4 verze. To nejprve nemělo být možné, ale vývojáři nakonec dali na zpětnou vazbu fanoušků a přenos umožňují díky poslednímu updatu. Pokud jste tedy hráli hru na PS4, je možné pokračovat tam, kde jste přestali, případně si dát vše znovu na New Game+. 

Z Marvel’s Spider-Man se před dvěma lety vyklubala jedna z nejlepších komiksových her historie, která zaujala nejen dobře napsaným příběhem s charismatickým hlavním hrdinou, který nešel pro vtipnou hlášku daleko, i řadou ikonických protivníků, ale také zábavnou akční hratelností a kvalitním obsahem. I proto nemuseli vývojáři při vývoji Marvel’s Spider-Man: Remastered něco zásadně měnit a jde tedy pořád o tu stejnou hru, která, která vyšla pro PlayStation 4. Ať už jde o obsah nebo hratelnost. Pokud se proto chcete dozvědět o hře jako takové více, odkážu vás na svoji starší recenzi - odkaz na recenzi. „Marvel’s Spider-Man je velmi kvalitní akce a jednou z nejlepších komiksových her, jaká kdy vyšla. Potěší vás nejen skvěle napsaným příběhem, uvěřitelným světem nebo chytlavými souboji s protivníky, ale i svoji velkou hloubkou a rozmanitostí. Fanoušci navíc budou přímo nadšeni neuvěřitelným fan servisem, který se jim dostane. Marvel’s Spider-Man je zhmotnění stránek komiksu do videohry v té nejlepší možné kvalitě. Sony tímto navíc získala další silnou značku, a já pevně věřím, že brzy bude oznámeno pokračování, protože by byla škoda se do tohoto skvěle vybudovaného světa nevrátit,“ jsem napsal ve své recenzi. Od té doby vývojáři na hře ještě pracovali, přidali několik bonusových obleků, vylepšili už tak propracovaný Photo režim nebo přidali možnost New Game+, která na startu chyběla.

Marvel’s Spider-Man: Remastered je prakticky kompletní edicí, která neobsahuje jen původní hru s posledním udpatem a výše zmíněnými novinkami, ale i Season pass pojmenovaný Marvel’s Spider-Man: Město, které nikdy nespí. Ten přišel hned se třemi příběhovými rozšířeními  - Loupež (odkaz na recenzi), Válka gangů (odkaz na recenzi) a Operace Silver (odkaz na recenzi), která nebyla vůbec špatná, dobře rozšiřovala příběh pavoučího hrdiny i jeho univerzum, takže se je určitě vyplatí zahrát. V nich se Peter Parker hned na začátku dostane do blízkosti staré známé Felicie Hardyové, která je známá jako Black Cat, ale následně se vše zamotá a bude muset znovu bojovat o klid v New Yorku. Všechna tři rozšíření obsahovala dobře napsanou novou příběhovou linku s novými hlavními i vedlejšími misemi, ale i nové aktivity, bonusové obleky a další novinky.

Marvel’s Spider-Man: Remastered není nějaký jen narychlo připravený remaster, ale vývojáři na něm usilovně pracovali řadu měsíců, a musím říci, že to je na něm sakra vidět. Vizuálně hra na PlayStationu 5 neskutečně prokoukla, přičemž jako Marvel’s Spider-Man: Miles Morales obsahuje hned dva režimy zobrazení. První s názvem Fidelity se zaměřuje na co nejlepší vizuální zpracování. Hra v něm běží nativně ve 4K ve 30fps, navíc s podporou ray-tracingu, který prosklenému Manhattanu neuvěřitelně sluší. Jde o skvělou podívanou, která ukazuje sílu nové konzole od Sony, u níž mi několikrát doslova spadla brada. Pak je přítomen ještě Performance mód, v němž hra běží v dynamickém 4K bez ray-tracingu, ale v 60fps. Plynulejší chod se projeví hlavně při průletu městem nebo během střetů s protivníky, které jsou nyní svižnější, a ovládání daleko lépe reaguje. Sen se konečně stává skutečností a hru je možné si užít v 60fps, navíc i v tomto módu vypadá fantasticky, což je dáno tím, že vývojáři vylepšili textury a nasvícení, upravili modely postav, které vypadají daleko realističtěji, a také přidali různé menší efekty. Ať už si vyberete jakýkoliv mód zobrazení, hra vypadá fantasticky a lépe než kdykoliv předtím.

Před vydáním se hodně diskutovalo, že se vývojáři rozhodli přepracovat model hlavního hrdiny Petera Parkera. Ten původní mi nepřišel špatný a řada lidí si ho oblíbila, čemuž se po událostech, k nimž došlo, nešlo divit. I proto jsem byl od oznámení k novému modelu spíše skeptický, ale nakonec mohu říci, že mi nevadí a vlastně i lépe sedí k Peterově věku. Rozhodnutí vývojářů tedy beru a jsem přesvědčen, že se s novým vzhledem sžijí nakonec i fanoušci, kteří na něj od oznámení nadávali.

Daleko živěji nyní působí i Manhattan, na jehož ulicích je více chodců i vozidel. Vývojáři navíc plně využívají rychlý SSD disk, takže při rychlém průletu městem si nevšimnete prakticky žádného dočítání objektů, protože dohled je nyní daleko větší, což má samozřejmě velký vliv na samotný zážitek. Stejně jako rychlé nahrávací časy. Už spuštění hry trvá z menu pouhé dvě vteřiny jako u Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Tady rychlé SSD konzole PlayStation 5 ukazuje svoji obrovskou sílu. Ta je demonstrována i u rychlého cestování. To trvá rovněž vteřinu nebo dvě. Vždy jen problikne obrazovka, takže můžete zapomenout na docela pěkné scénky z metra. Na druhou stranu je určitě rádi oželíte, když se hra takhle rychle načítá.

Marvel’s Spider-Man: Remastered obsahuje v základu i tři nové obleky. První The Amazing Suit je podle názvu inspirovaný filmem The Amazing Spider-Man. Vlastně je celkem zvláštní, že doposud tento oblek ve hře chyběl, ale nyní už je konečně přítomen. Další dva Arachnid Rider a Armored Advanced vytvořili přímo vývojáři ze studia Insomniac Games a nejen že jsou pěkné, ale zároveň do hry i pavoučího univerza dobře zapadají a je radost v nich hrát. Stojí za zmínku, že tyto tři obleky byly přidány zdarma i do původní PlayStation 4 verze, takže pokud byste je chtěli vyzkoušet a nemáte PlayStation 5 remaster, máte možnost. No, a aby vývojáři dali motivaci si dát hru znovu v remasteru, nechybí ani nové trofeje.

Marvel’s Spider-Man byl už před dvěma lety fantastickou komiksovou akční hrou, která je nyní díky výbornému remasteru pro PlayStation 5 ještě lepší. Ohromí hlavně parádní vizuální stránkou i možností hrát v plynulejším režimu s podporou 60fps, ale potěší i veškerý dodatečný obsah, který rozhodně stojí za zahrání, stejně tak bonusové tři obleky. Pokud jste ještě Spider-mana nehráli, nyní byste neměli váhat. V lepší formě ho už neseženete. 

Marvel’s Spider-Man: Remastered

ps5
Sony Interactive Entertainment, Insomniac Games
Datum vydání hry:
19. 11. 2020
KARTA HRY
9/10

Komentáře