Mario Golf: Super Rush

recenze  2
Martin Šmíd, 1. 7. 2021 15:15
Musím se přiznat, že golf nepatří mezi sporty, které bych aktivně vyhledával a sledoval v televizi, případně se je i pokoušel hrát. Vždy jsem měl ale obrovskou slabost pro arkádovější pojetí tohoto sportu ve světě videoher, ať už šlo o sérii Everybody’s Golf pro PlayStation nebo Mario Golf pro konzole od Nintenda, které vždy nabízely rozmanité herní režimy, ale hlavně zábavnou hratelnost na cestách i v pohodlí domova. Druhá zmíněná značka je tu s námi hodně dlouho. První díl Mario Open Golf (NES Open Tournament Golf) vyšel dokonce už v roce 1987 pro stařičkou konzoli NES. Za tu dobu se série hodně změnila, ať už jde o vizuální zpracování, ale také hratelnost, kterou vývojáři neustále obohacovali a přicházeli se zajímavými novinkami. V těchto dnech se na pulty obchodů dostal nový díl Mario Golf: Super Rush pro konzoli Nintendo Switch, který jsem si nemohl nechat ujít.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Dlouhých osmnáct let si museli fanoušci série Mario Golf počkat na nový velký díl pro domácí konzoli od Nintenda. Zatím poslední díl Mario Golf: Toadstool Tour totiž vyšel v roce 2003 pro konzoli GameCube. Ppozději se už objevilo jen několik dílů či spin-offů pro kapesní konzole, ať už šlo o Mario Golf: Advance Tour z roku 2004 pro Gameboy Advance nebo Mario Golf: World Tour pro Nintendo 3DS z roku 2014. I proto bylo vydání nového dílu Mario Golf: Super Rush celkem očekávanou letní událostí, a jsem rád, že vývojáři nezklamali. Po zahrání totiž mohu říci, že tu máme další silnou exkluzivní hru od Nintenda, které se vyplatí věnovat pozornost, ať už máte rádi golf nebo ne, protože jde o dobrou zábavu na spoustu večerů.  Pojďme ale pěkně popořadě.

Na začátku jsem zmínil, že se série Mario Golf vždy vyznačovala hravou arkádovou hratelností a nikdy nešlo o věrnou simulaci golfu, jako tomu bylo u sérií PGA TOUR 2K nebo Tiger Woods PGA Tour. To je sice pravda, protože série byla vždy přístupná naprosto každému fanouškovi Maria a jeho světa, ať už měl rád golf nebo ne, přičemž ale nabízela i dostatečnou hloubku a prvky simulace, aby byla zábavná, a nový díl Mario Golf: Super Rush to jen potvrzuje. Rozhodně tedy nečekejte nějakou prostou a na kost ohlodanou arkádu, kde byste si nemuseli dávat pozor na náklon terénu, úhel či povětrnostní podmínky, které ovlivňují odpal míčku či jeho chování ve vzduchu. Pořád si musíte před odpalem vybrat správnou hůl a počítat s několika faktory a ty následně do něj reflektovat, aby míček dopadl správně, případně nejlépe hned do cílové jamky. Ve výsledku jde tak o příjemný mix, aby se dobře bavili nejen naprostí nováčci a příležitostní hráči, kterým golf zase tak moc neříká, ale i jeho fanoušci. Jsem si jist, že ani jeden tábor nebude hratelností zklamán.

Když jsem hru zapnul, mohl jsem si vybrat z nabídky několika herních režimů. Zamířil jsem jako první do režimu kariéry Golf Adventure, který je dle nabídky tím hlavním. V něm si na začátku vytvoříte svoji vlastní Mii postavičku, a následně se s ní pokusíte probojovat mezi profesionály golfu Houbičkového království, mezi nimiž naleznete nejen Maria, ale i celou řadu dalších oblíbených postav. Na začátku jsem byl rád, že tento režim slouží i jako tutoriál, díky němuž jsem se postupně dozvěděl, jak golf hrát, abych měl šanci uspět v dosti tvrdé konkurenci. Tutoriál je zpracovaný dobře, je srozumitelný a dle mého veškeré mechaniky pochopí naprosto každý, i ten, kdo golf zatím vůbec nehrál a nemá k němu žádný vztah. Během kariérního režimu nechybí řada turnajů, během nichž je nutné prokázat nejen dovednosti s několika typy holí, ale také rychlost, protože většinou hrajete v rámci nového režimu Speed Golf.

Když totiž odpálíte míček, nepřemístíte se automaticky na místo jeho dopadu, ale musíte za ním běžet, a u toho se vyhýbat různým překážkám, případně zlomyslným soupeřům, ale také sbírat mince a další důležité předměty. Do toho je možné využívat zrychlení, ale zase je nutné si dávat pozor na výdrž, protože pokud dojde, sotva popadnete dech. Jde o docela zajímavé zpestření hratelnosti, které funguje dobře a evokuje klasickou plošinovku, z níž ostatně svět Maria vzešel. I proto mohli vývojáři do hry zakomponovat lehčí RPG prvky, kdy si za turnaje postupně vylepšujete výdrž Mii postavičky, ale také sílu odpalu a další atributy, mající velký vliv na celkovou hratelnost, což ji přidává další zajímavou vrstvu. Jak budete vyhrávat turnaje, případně sbírat penízky na hřištích, je možné nakupovat nové doplňky, ať už jde o oblečení nebo hole. Jen mi přišlo, že toto nakupování nových doplňků je prakticky zbytečné a nemá žádný vliv na hratelnost.

I když má kariéra několik dobrých nápadů, dokáže určitě solidně zabavit a třeba na konci se i solidně rozjede, nemohl jsem se po většinu času hraní zbavit dojmu, že jde jen o velký tutoriál, během něhož jsem sice hrál řadu turnajů, ale nikam jsem se neposouval. Navíc často je vše uměle natahováno skrze nezajímavé rozhovory s dalšími postavičkami. Ve výsledku jsem tak z propracovanosti kariérního režimu Golf Adventure dost v rozpacích, protože nenabízí dostatečnou hloubku, kvalitu ani rozmanitost, jako tomu bylo u předchozích dílů. A vlastně to ani nemohl nabídnout vzhledem ke své krátkosti, protože vám vydrží na jeden maximálně dva večery. Jako tutoriál Golf Adventure slouží určitě dobře, protože vás seznámí se vším, od hratelnosti po obsah, ale jako samostatný hlavní režim bohužel spíše selhává. Z tohoto šlo vymáčknout určitě daleko více, zvláště při pohledu na některé vážně zajímavé nápady, které šlo daleko více rozvinout do něčeho ještě lepšího. Snad příště.

Kariéra není jediným herním režimem, do něhož je možné se pustit, ačkoliv je určitě tím největším. V menu se nalézá položka Golf Mode, kde jsou další režimy pro jednoho hráče, ale také multiplayer, který je možné si užít s kamarádem na jedné televizi, ale také online s hráči z celého světa. Nejprve zmíním režimy pro jednoho hráče, kterých sice není tolik, ale jsou zábavné a společně s velmi dobrou hratelností dokážou udržet u televizní obrazovky na řadu večerů. Standard Golf ke klasický režim podle známých pravidel a asi nemá moc celu ho nějak dlouze představovat. Dále je možné si zapnout Speed Golf, což je režim, který je blíže představen už v kampani Golf Adventure.

Jedním z nejzajímavějších režimů v nabídce je pak Battle Golf, kde máte speciální arénu s řadou jamek. Vyhrává pak ten, kdo jako první dostane míček do tří jamek, a je přitom jedno, jaké si vybere. Pokud navíc trefíte míček do jamky, ta pro ostatní zmizí. Battle Golf je i proto kolikrát dost napínavý režim, zvláště v multiplayer, při němž rozhoduje nejen přesnost, ale i využívání všech speciálních vlastností jednotlivých postav, případně znalost arén. Jediné, co bych vytkl, tak je zatím počet arén, které jsou pouze dvě. Vzhledem k zajímavosti a hlavně zábavnosti tohoto režimu bych si dokázal představit už nyní na startu daleko větší počet.

Výše jsem už zmínil, že si můžete všechny režimy zahrát s kamarádem na jedné obrazovce, přičemž právě hraní v multiplayeru ukazuje Mario Golf: Super Rush svoji největší sílu a potenciál do budoucna.  Pokud nemáte zrovna vedle sebe kamaráda nebo kamarády, můžete se pustit do online módu, kterému se vývojáři hodně věnovali a nabízí možnost vyhledávat hráči založená lobby, případně zakládat vlastní. V nastavení je toho dost, můžete si vybrat herní režim, mód a nastavit další pravidla, podle nichž se bude hrát. Do vytvořené místnosti je pak možné jednoduše zvát kamarády ze seznamu přátel, případně čekat, až se k vám napojí někdo další. Během testování jsem odehrál několik her online a během nich se mi jen jednou stalo, že mě hra kopla. Je to nepříjemné, ale šlo o ojedinělý problém. Všechny ostatní hry běžely dobře, nezaznamenal jsem lagy ani jiné problémy.

Zatímco v kariéře hrajete jen za svoji vlastní Mii postavičku, tak v dalších herních režimech už ovládáte některého z oblíbených hrdinů Houbičkového království. Těch je rovných šestnáct. Mezi nimi je samozřejmě Mario se svým bratrem Luigim, ale nechybí ani Bowser, Donkey Kong, Boo, Yoshi, toad nebo hrdinky princezna Peach, Pauline a Rosalina. Každý hrdina je přitom odlišný nejen svým vzhledem, ale také pohybem po hřišti a má unikátní speciální odpaly. Zatímco počet hrdinů je určitě dostačující a každý si najde svého oblíbence, tak menší výtku mám k dosavadnímu množství hřišť pro klasické golfové radovánky. Těch není moc, navíc rozmanitost také není velká (jsou tu klasická hřiště, ale i ta v poušti nebo na zasněžených pláních), takže se celkem brzy okoukají.

Nedostatek hřišť a menší rozmanitost prostředí by mohl do budoucna vyřešit nový obsah, který Nintendo slíbilo nedávno během E3. Plusem určitě je, že bude zcela zdarma. Už nyní je možné se těšit nejen na nová hřiště (v E3 ukázce bylo třeba hřiště inspirované New Donk City ze Super Mario Odyssey), ale také další postavy a možná i režimy. Vydání Mario Golf: Super Rush je tak svým způsobem pouze začátek, a že vývojáři podporu myslí vážně, ukazují některé starší hry pro Nintendo Switch jako Arms nebo Mario Tennis Aces.

Už když Nintendo hru Mario Golf: Super Rush oznamovalo tak zdůraznilo, že bude obsahovat hned dva režimy ovládání. Můžete si jednoduše zvolit klasické tlačítkové ovládání, které zde funguje dobře a nepřišlo mi, že bych byl kvůli němu nějak ochuzen o dobrý zážitek. Je ale možné si zvolit i ovládání pomocí pohybu ve stylu Wii Sports, které je ale popravdě hlavně na začátku náročnější, protože síla odpalu záleží na tom, jak moc máchnete před televizí, ale nejde jen o to máchnutí, ale i zásah míčku, jako je tomu u skutečného golfu. Já pohybové ovládání vyzkoušel jen chvilku a následně se vrátil ke klasickému, i z důvodu současných veder, abych se nemusel po každém turnaji jít osprchovat a převléknout, ale jsem si jist, že tato možnost řadu hráčů potěší.

Na hře Mario Golf: Super Rush potěší i pěkná hravá stylizovaná grafika, plně dostačující, abyste se mohli skvěle bavit, ať už budete hrát na cestách nebo v pohodlí domova. Vlastně jsem byl i překvapen, jak dobře hra vypadá, ať už jde o postavy s pěknými animacemi či prostředí se spoustou objektů, a potěší i nejrůznější menší detaily či efekty, s nimiž vývojáři nešetří a popravdě se k arkádovému skvěle hodí. Během hraní jsem pak nezaznamenal žádný velký propad frameratu ani jiný technický problém, ale s tím se tak nějak už u her od Nintenda počítá. Ty na tyto neduhy rozhodně netrpí a Mario Golf: Super Rush je toho důkazem. Pochválit musím i ozvučení a hlavně kvalitní soundtrack, dotvářející jedinečnou atmosféru, a sám o sobě nutí neustále pokračovat v hraní.

Mario Golf: Super Rush je kvalitní sportovní hra, za níž se nemusíte bát utratit peníze, ať už patříte mezi fanoušky golfu nebo Maria. Díky zábavné hratelnosti s velkou hloubkou, několika napínavým herním režimům i robustní multiplayerové podpoře je o dobrou zábavu postaráno na několik týdnů, možná měsíců. Dlouho jsem uvažoval o známce, ale nakonec se přikláním spíše k sedmičce kvůli nepříliš přesvědčivé kampani, ale také menšímu počtu hřišť. Do budoucna ale přibude velké množství nového obsahu, takže pokud plánujete hru hrát dlouhodobě, můžete si po čase bodík přidat. 

Mario Golf Super Rush

nsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
25. 6. 2021
KARTA HRY
7/10

Komentáře