Majin and the Forsaken Kingdom

preview  4
Martin Šmíd, 29. 6. 2010 0:19
Co si budeme povídat, originálních her je v dnešní době hodně málo. Spíše se sází na prověřené značky a v žánrech poté na akční FPSka, závodní hry a popřípadě RPG hry. Málo studií si dovolí zariskovat a pustit se do projektu, který nemá zajištěno, že přinese do pokladničky hodně peněz nebo se minimálně zaplatí vývoj. Když už se ale do toho studia pustí, může na první pohled vzniknout něco opravdu velmi zajímavého, jako je v minulém roce oznámená hra Majin and the Forsaken Kingdom od vývojářů z Game Republic. Pojďme se na ní podívat.

Zhruba od léta minulého roku se proslýchalo, že studio Game Republic připravuje další velký projekt. Všichni fanoušci studia si jistě moc přáli, aby to bylo pokračování hry Folklore, která vyšla na začátku života konzole Playstation 3. Oznámení této hry jsme se sice nedočkali, ale oznámený Majin and the Forsaken Kingdom má s touto hrou společného docela hodně, a to nemluvíme jenom o jedinečném výtvarnickém stylu studia, který je dobře rozeznatelný, a dost možná i použitým enginem. Ještě než se začneme rozepisovat o samotné hře, tak je třeba říci, že je s podivem, že o hru není moc velký zájem, ačkoliv se z ní může vyklubat velmi originální a hlavně hratelný titul. Majin and the Forsaken Kingdom si nás omotal kolem prstů už z prvních obrázků a my se nyní v následujících řádcích pokusíme říci, proč byste měli hru určitě sledovat i vy.

Než se vrhneme na příběhové pozadí, tak je nutno říci, co je hra vlastně zač. Pokud by se dal Majin and the Forsaken Kingdom přirovnat k nějakému žánru, asi bychom moc nevěděli, kam ho zařadit. Jedná se o jakýsi mix adventury a RPG, přičemž samotná hra čerpá z takových klasik, jako je Legend of Zelda, Prince of Persia, ale i Ico a Shadow of the Colossus. Sami vývojáři lásku k těmto předlohám neskrývají a dokonce by se dalo říci, že je hra na první pohled podobná i připravovanému hitu od Teamu ICO, The Last Guardian. Vzhledem ale k tomu, že práce na Majin and the Forsaken Kingdom začaly o dost dříve, než byl The Last Guardian představen, jen těžko můžeme vývojáře obviňovat z nějakého kopírování cizích nápadů. Každopádně ve hře najdeme i spoustu prvků z her právě od Game Republic, jako je třeba zmíněné Folklore.

Už samotný děj hry je velmi originální a nic podobného jsme tu ještě neměli. Hlavní hrdina jménem Tepeu je věčný neposeda a hlavně zlodějíček v jedné osobě. Chvilku neposedí a nejraději by neustále zažíval nějaké to dobrodružství, které ho už několikrát dostalo do problému. Hlavní hrdina tak vůbec není urostlý princ, ani velký válečník. Je to prostě jen normální klučina, jenž žije celkem poklidný život na venkově. Jednoho dne se ovšem vypraví do kdysi slavného království, ze kterého už nyní zbyly jen ruiny. To se nyní jmenuje Forsaken kingdom a legenda praví, že kdo se do těchto končin vypravil, už se nikdy nevrátil zpět. To ovšem Tepeua nijak nerozhodí, protože když jde o království, mohlo by se tam nacházet zlato a to je přeci více, jak život. Vidina bohatství ovšem není jediné, proč se Tepeu vydává do Forsaken kingdom. Chce totiž zjistit, co se tam stalo a proč najednou všichni obyvatelé zmizeli a celé království zahalila temnota.

Hlavní hrdina Tepeu ovšem nebude dlouho putovat sám. Už na začátku hry by měl potkat záhadné stvoření majin, které se jmenuje Teotl. To z počátku není moc inteligentní a dalo by se říci, že i neškodné, ale opak je pravdou. Majin totiž dokáže bleskově zlikvidovat vše, co se mu postaví do cesty, přičemž se poté živí dušemi zemřelých. Už na první pohled je ale jisté, že nejde o žádné krvežíznivé stvoření. Spíše by se dalo říci, že je majin velmi roztomilé stvoření a určitě si ho každý zamiluje. Každopádně hlavní hrdina Tepeu majina osvobodí od temnoty, která ho uvěznila uvnitř Forsaken kingdom. Díky tomu bude majin s naším hrdinou spjat celou hru a bude mezi nimi více než přátelské pouto. Majin navíc během hry bude získávat nové schopnosti a pomalu bude odkrývat částečky ze své minulostí, díky čemuž se dozvíme, proč je uvězněn uvnitř Forsaken kingdom. Už nyní ale vývojáři prozradili, že je s tímto královstvím spjat daleko více, než by si kdo na první pohled myslel. No, na vysvětlení si budeme muset počkat. Co ovšem je už nyní jasné, je to, že celé dobrodružství bude postavené na kooperaci obou hlavních protagonistů, přičemž ale nepůjde o kooperaci jako takovou. Majin totiž bude plně ovládán umělou inteligencí a je jen na něm, jestli vám v dané situaci pomůže či nikoliv. Jestli vám pomůže, bude mít možná co dělat i s tím, jak se k němu budete chovat, ale to už hádáme. Rozhodně ale nečekejte tedy pravou kooperativní hru. Rovněž podle vývojářů odpadá kooperativní hra pro dva hráče. Majin and the Forsaken Kingdom bude čistě hrou pro jednoho.

Forsaken Kingdom je dnes už téměř zapomenuto a jen ruiny a písek připomínají jeho někdejší slávu. Přesto se v jeho útrobách pohybují podivná stínová monstra, která rozhodně nemají rádi, když do jejich teritoria vstoupí nějaká ten živáček. Je tak jasné, jak se budou chovat, když do Forsaken Kingdom vstoupí Tepeu. Přátelsky to rozhodně nebude. Hlavní hrdina Tepeu samozřejmě není žádný udatný válečník, takže se radši střetu bude chtít stůj co stůj vyhnout. To kamarád majin už nejde k pěstnímu souboji daleko, ale vývojáři spíše chtějí, aby i hráči jednotlivé lokace plnili jako jeden velký rébus. To už ostatně bylo ukázáno v trailerech, kdy Tepeu nalákal nepřátele do pasti, aby ta sklapla za pomocí majina.

Majin and the Forsaken Kingdom vypadá zatím velmi zajímavě a je třeba mu věnovat patřičnou pozornost. Vývojáři z Game Republic navíc už s Folklore dokázali, že umí udělat velmi povedenou hru. Snad se tak Majinu nestane to samé, jako právě u Folklore, což byla dosti nedoceněná hra, která poté propadla i v samotných prodejích a stala se jen modlou pro několik málo hráčů, kteří se odhodlali ji zakoupit. V případě tohoto kousku by to byla jistě škoda. Majin and the Forsaken Kingdom vyjde koncem roku pro Playstation 3 a Xbox 360.

Majin and the Forsaken Kingdom

ps3x360
Namco Bandai Games, Game Republic
Datum vydání hry:
23. 11. 2010
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura
KARTA HRY

Komentáře