Lost Planet

recenze  9
Martin Šmíd, 21. 8. 2008 15:07
Lost Planet: Extreme Condition je jednou z nejúspěšnějších her pro Xbox 360. Capcom koncem minulého roku celkem nečekaně oznámil konverzi pro Playstation 3, ačkoliv se čekalo, že si Microsoft exkluzivitu podplatil. Jak dopadla konverze pro černého koně od Sony a zda neudělá této povedené hře ostudu, si můžete přečíst v naší recenzi.

E.D.N. III je nehostinná planeta plná ledu s teplotou hodně hluboko pod bodem mrazu. Přesto si zde lidé vytvořili základny, elektrárny a vše potřebné pro přežití. Jediným důvodem vytvoření podmínek pro život bylo poskytnutí útočiště pro miliony lidí z celého vesmíru. Dvacet let si lidé na Ztracené planetě žili poklidným životem, až najednou přišli oni - Akridé. Ti začali likvidovat jedno lidské sídlo za druhým a rodil se tak velký konflikt, kterého nakonec budeme součástí. Akridé jsou velké, hmyz připomínající potvory, které využívají zvláštní zdroj tepla. No a právě tento zdroj tepla by mohli lidé použít pro poklidný život na této planetě. Hlavní hrdina Wayne se ihned na začátku hry vydává se svým otcem zničit Zelené Oko, což je jeden z nejnebezpečnějších Akridů, který skrývá nejedno tajemství. Bohužel tato mise skončí nezdarem. Waynův otec Gale je zabit a samotný Wayne zůstane uvězněn ve svém robotu. Tímto ovšem hra nekončí, nýbrž začíná. Hlavního hrdinu najdou Sněžní Piráti, kteří ho zachrání před jistou smrtí. Tato skupinka lidí, kteří přežívají na planetě, vám bude později hodně pomáhat a prožijete s nimi hodně zamotaný příběh. Do této skupinky patří například sexy pirátka Luka a nebo expert na zbraně a všelijakou techniku Rick.

Lost Planet: Extreme Condition je především akční hra a ačkoliv vypadá příběh zajímavě, půjde zde v první řadě o střílení. To ovšem neznamená, že byste se během hraní nudili. Hra má neskutečně velký spád a každou z jedenácti misí si budete maximálně užívat. Bojovat budete nejen proti velkým Akridům, ale i členům záhadné jednotky, která si chce přivlastnit vládu nad ostrovem. Tito lidští protivníci jsou zvláště nebezpeční. Ačkoliv vás neoslní svou inteligencí, nahání strach zbraněmi, kterými na vás útočí. Zpočátku jsou to lehké kulomety a pulzní pušky, ale v pozdější fázi hry jsou to už i raketomety. Rovněž využívají pro svůj prospěch roboty, kteří vám dokážou pořádně zatopit. Zajímavějšími protivníky jsou však Akridé. Ti rovněž existují v několika verzích. Tou první jsou pozemní Akridé. Většinou narazíte na menší pavoukovité potvory, které vylézají za svých líhní. Ovšem vydatně jim sekundují i další potvory s o dost větším vzrůstem. V pozdějších fázích hry najdete už jen přerostlé obludy, které vám dají hodně zabrat. Ačkoliv se celá hra odehrává v třeskutém mrazu, bude vám na konci hry pořádně vedro. Druhou kategorii zastupují létající potvory. Zpočátku vám budou dělat společnost létající trilobiti, nebo jak by se daly tyto obludky nazvat, ale na konci hry se dočkáte i přerostlých much, které už s vámi nebudou mít žádné slitování.

Kapitola sama pro sebe jsou bossové. Dalo by se říci, že každou z jedenácti misí plníte jen proto, abyste na jejím konci zneškodnili daného bosse. Většinou se jedná o přerostlé zrůdy z řádu Akridů, ovšem na konci hry to budou i roboti, kteří nejen že více vydrží, ale dokáží vám na jeden útok ubrat i polovinu života. Na každého bosse budete potřebovat jinou taktiku, takže nejde jen o tupé střílení. Tím šéfíka nedostanete a jen mu dáte šanci vás poslat tam, kde slunce nesvítí. Každý z jedenácti bossovských soubojů si budete maximálně užívat a patří vůbec k tomu nejlepšímu, co lze v Lost Planet: Extreme Condition najít.

Akční tlačítka jsou L2 a R2. Pomocí L2 házíte granáty, zatímco stiskem R2 střílíte z pušek, raketometů a kdo ví čeho dalšího. Současně můžete mít u sebe dvě zbraně. Sebrat můžete i těžké zbraně z robotů, ovšem při jejich použítí se nemůžete hýbat a ani si je hodit na záda a pokračovat s druhou zbraní. Po každém použití ji tak musíte zahodit, takže se nehodí pro daleké cestování. Na dlouhých pochodech poslouží základní samopal, který je i v pozdějších fázích hry velmi efektivní a náboje do něj naleznete na každém kroku. Ovládání všemožných robotů je další skvělý prvek této hry. Vlézt můžete skoro do všeho a i váš pomocník může mít najednou až dvě zbraně, což je velmi efektní třeba v kombinaci minigunu a raketometu. Později naleznete i pulzní kanóny, které pošlou nepřítele pod sníh rychleji, než se stačí pořádně rozkoukat.

Abyste na nehostinné planetě přežili, nosíte u sebe speciální baterii s energií T-ENG. Tato energie se získává z padlých nepřátel, rozbitých nádrží i náhodně rozmístěných stojanů. Tato energie postupně klesá, a proto je ji třeba pravidelně obnovovat. Pokud klesne na nulu, vyhasne Waynův život. Tato energie slouží i k obnovení života hlavního hrdiny. Když se vám dostatečně sníží ukazatel zdraví, T-ENG ji ihned doplní. Ovšem počítejte s tím, že potom bude energie ubíhat ještě rychleji. Design levelů je vyveden na dvojku. Podíváte se sice na zamrzlé pláně, do temných chodeb a laboratoří, ale vše je naprosto lineární. Nemůžete tak nikdy zabloudit, což ovšem dodává oné spanilé jízdě na intenzitě. Bohužel to má dopad i na herní dobu. Každá mise se dá dohrát za slabou půlhodinku. Ukazatel času se tak u mě zastavil na pěti hodinách, což je určitě málo, a tak dobrá hra by si zasloužila býti delší. Škoda, hodnocení by pak bylo ještě vyšší.

Lost Planet: Extreme Condition přináší i celkem zajímavý online. Ten nabízí celkem čtyři herní módy. Mezi ně patří Elimination, Team Elimination, Post Grab a Fugitive. První dva jsou pouze boje o co největší počet mrtvých na svém kontě, případně na kontě týmu. Třetí mód je taktické zabírání důležitých bodů. Vítězí ten tým, který zabere všechny body. V posledním módu Fugitive se zhostíte role lovce nebo kořisti. Kořist je vždy jen jedna a ta má za úkol vydržet co nejdéle naživu. Celkem jsem napočítal 18 map, což je určitě pěkné číslo. V původní verzi bylo pouze 11 map, ale PS3 edice obsahuje i mapy, které byly později ke stažení na XBL, či obsaženy v PC verzi.

Technický sloupek začněme grafickou stránkou. Ta je stejná jak přes rok stará Xbox 360 verze a nebyl přidán žádný detail navíc. Nedá se říci, že by byla grafika nějak špatná, ale dnes už najdeme lepší. Co se ovšem konverzi nevyhlo, je klesající framerate. Ten jsem zaznamenal na dvou místech, ale přežít se to dalo. V 90% hry jede grafika jak po másle a žádný problém mít nebudete. Animace a modely postav jsou skvělé a daly by se srovnat kvalitou s těmi z Devil may Cry 4. DMC4 jsem zmínil záměrně, protože obě hry běží na stejném enginu, takže v některých částech vypadají, jako by si z oka vypadly. Hlavně ony zasněžené části. Co si dále zaslouží palec nahoru, je hudební stránka hry. Ta je přímo skvělá a stalo se mi, že jsem chvilku zůstal v menu a jen tak poslouchal. No, i když píšu tuto recenzi, tak mi běží menu a poslouchám onu skvělou hudbu. To už se mi dlouho nestalo. Zvuky jsou také na dobré úrovni a dabing se rovněž vyvedl. Technické zpracování je tak na velmi dobré úrovni, ale to už jsme tak nějak u next genu zvyklí. Co zmíním na závěr, jsou vibrace. Ty jsou v Lost Planet také přístupné, ale jen při střelbě. Ve filmečcích, kde by to bylo občas zapotřebí, ovladač nevibruje, což je velká škoda.

Lost Planet: Extreme Condition je i na Playstationu 3 skvělou hrou, která neztratila nic ze svého kouzla. Bohužel kromě všech bonusů z Xboxu 360 a PC nepřináší nic nového. Ti co s hrou ještě neměli tu čest, by si ji měli určitě zahrát. Navíc se hra prodává za sníženou cenu, takže není co řešit.

Lost Planet: Extreme Condition

ps3x360
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
12. 1. 2007
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře