Lord of the Rings: Conquest

preview  15
Martin Šmíd, 1. 11. 2008 17:12
Peter Jackson skvěle oživil knížku Pán Prstenů od J.R.R. Tolkiena, když natočil fenomenální trilogii. Herní zpracování nikdy nedopadlo tak dobře jako filmové, ale nyní se zdá, že by tvůrci Mercenaries a Battlefrontu konečně mohli přinést skvělé pojetí války o prsten moci.

Bylo poněkud překvapivé, když Pandemic a EA oznámili hru Lord of the Rings: Conquest. Nejedná se totiž o klasickou akční hru ve stylu Pán prstenů Dvě věže ani povedenější Pán prstenů Návrat krále. I když se jedná pořád o akční adventuru, má daleko blíže ke hrám Star Wars: Battlefront. Ocitnete se tak na rozlehlých bojištích, kde budete masakrovat hordy protivníků a je jen na vás, jestli si zvolíte stranu, kde budete bojovat za Saurona, nebo stranu, za kterou dopomůžete Frodovi zničit prsten, který by ovládl celý svět. Samotná hra bude probíhat stejně jako Star Wars: Battlefront. Budete muset masakrovat neskutečné zástupy protivníků a hlavně zabírat stanoviště, která vám dají onu územní převahu. V sólo kampani budete pochopitelně bojovat proti botům, zatímco v té online budou vaším soupeřem samotní hráči. Zní to zajímavě, co říkáte?

Jak už bylo zmíněno, hru si budete moci užít za obě frakce. Za tu správnou stranu, která nakonec vyhrála ve filmu a knížce, budete mít čtyři zástupce. Je jimi válečník, lučištník, průzkumník anebo kouzelník. Válečník vyniká především bojem na blízko, zatímco lučištník si spíše libuje v útočení z větší vzdálenosti. Rovněž má o dost přesnější mušku a daleko silnější luk. Průzkumník bude mít za úkol zjišťovat pozici nepřítele. Zřejmě nebude plně připraven na boj, ale určitě dokáže nepříteli pořádně zkomplikovat cestu za úspěchem. No a kouzelník je určitě nejzajímavější postava za dobrou stranu. Dokáže totiž nejen magickými kouzly posílat nepřátele pod zem, ale také uzdravovat své spřátelené jednotky. Takového kouzelníka se rozhodně vyplatí mít v týmu. Každá z postav se během hry bude učit i spoustu nových komb, ale háček je v tom, že když umřete, ztratíte je a budete je muset sbírat znova.

Fanoušci Pána prstenů jistě nepohrdnou možností zahrát si za některou z filmových a knižních postav. Ne však každý bude mít to právo, aby si zahrál třeba za takového Aragorna. Aby vám bylo umožněno si za něj zahrát, budete se muset nejprve jako bezejmenný válečník prosadit na bojišti. K tomu vám dopomůžou nejen hordy zmasakrovaných protivníků, ale především plnění nejrůznějších úkolů. Hrdina má pochopitelně daleko silnější a různorodější komba, a rozhodně tak nebude možné dokončit snadno mise jen s obyčejným pěšákem. Stejně jako ve světlé straně, i v té temné se ocitnete v kůži známých záporáků. Poprvé se tak ocitnete třeba v kůži Saurona, kterým budete moci odhazovat nepřátele po desítkách. Zřejmě se tak bude jednat o nejsilnější postavu ve hře a její poražení nebude nic snadného. Dále se hráči budou moci vtělit třeba do těl Nazgulů, Sarumana, jezdců na vrcích, skřetů a všelijakých nestvůr, které jistě znáte jak z filmové, tak i knižní trilogie.

Protože se hra bude hodně přibližovat otevřeným světem i stylem boje Star Wars: Battlefront, budete moci ovládat všemožné dopravní prostředky. Nelekejte se, nebudou to auta ani tanky, ale třeba olifanti, enti a podobné jednotky. Samozřejmostí bude také jízda na koních, případně vrcích na temné straně. Protože budete ve hře nejen bránit, ale také dobývat, nebudou chybět ani všelijaké stroje, které vám budou usnadňovat cestu hrou. Jak jsme již zmínili, hra si nebere za vzor jen filmovou trilogii, ale i tu knižní, a tak se dočkáte spousty bitev, které ve filmech vůbec nebyly, ale také v knížkách hrály jen malou úlohu. Zajímá vás třeba, jak vypadalo stržení Sauronovy pevnosti Minas Morgul anebo tažení skřetů morijskými doly? To a spoustu dalších bitev uvidíte právě v Lord of the Rings: Conquest.

Přestože je Lord of the Rings: Conquest stavěn především na velké bitvy přes Playstation Network a Xbox Live, nebudou chybět ani nejrůznější módy. Tím hlavním bude pochopitelně Conquest, kde budete dobývat nejrůznější body na mapě, jako třeba v Battlefieldu 1942. Dále nebudou chybět ani klasické módy jako CTF/DM nebo Hero Deathmatch, kde se chopíte rovnou jednoho z hrdinů. Najdeme zde i mód, ve kterém se ocitnete v kůži Froda a budete se snažit uniknout Nazgúlům. Pokud vás chytí, stane se protivník sám Frodem a vy se jako Nazgúl budete snažit Froda s prstenem chytit. Všechny módy si bude moci užít až šestnáct živých hráčů naráz. Nemusíte se ale bát, že by bojiště byla prázdná. Společnost vám budou dělat počítačem ovládané jednotky, kterých bude až několik stovek.

Lord of the Rings: Conquest zatím vypadá jako nadějná filmová hra. Těží jak z filmové trilogie, tak té knižní, která by mohla přinést ono potřebné osvěžení a daleko větší hloubku. Jak se tvůrcům hra povede, se uvidí až začátkem příštího roku. Do té doby si musíte vystačit s naším preview a s obrázky, kterých snad bude postupně jen přibývat.

Lord of the Rings: Conquest

ps3x360ds
Electronic Arts, Artificial Mind and Movement / Pandemic Studios
Datum vydání hry:
13. 1. 2009
KARTA HRY
6/10

Komentáře