LittleBigPlanet

recenze  24
Martin Šmíd, 23. 10. 2008 23:13
Před dvěma lety oznámila Sony novou hru od začínající firmičky Media Molecule. Už v té době způsobila na GDC velký poprask a udělala dojem na miliony hráčů, kteří se na ni těšili. Sony od té doby prohlašuje, že půjde o hru roku a jedinečný herní zážitek. Nyní hra dorazila i k nám a rovnou můžeme říci, že se vývojářům z Media Molecule podařilo skloubit jedinečnou plošinovku se stavěním levelů v nádherné komunitní hře.

Na první pohled se může zdát, že je LittleBigPlanet prachobyčejnou 2D plošinovkou, která by se vešla na Xbox Live arcade. První pohled ovšem klame a když se do samotné hry ponoříte, zjistíte, že nabízí neskutečně hodně možností. Začněme ale od začátku. Po zapnutí hry vás čeká celkem pěkně zvládnutý tutorial, který vám představí celý tým Media Molecule včetně fotek. Po jeho dohrání se objevíte v řídící místnosti, ze které bude váš Sackboy ovládat celou hru. Máte zde na výběr klasickou příběhovou kampaň, stavění levelů, ale i nejrůznější komunitní drobnosti. Jako první spustíte nejspíše hlavní příběhovou kampaň. Už po prvním spuštění vás praští do očí neuvěřitelné množství skvělých nápadů, kterými vývojáři z Media Molecule rozhodně nešetřili. Ihned si také všimnete propracovanosti okolního světa. Ten se skládá z nejrůznějších dřevěných či papírových hraček, ale vše vypadá až neskutečně reálně.

Klasická příběhová část se odehrává na malé velké planetě, na které najdete nejrůznější levely rozdělené do několika kapitol. Samotný příběh není to, oč tu běží a je velmi jednoduchý. Nejdůležitější je tak hratelnost. Samotné levely jsou velmi pestré a podíváme se třeba do Afriky (jejíž level způsobil onen odklad, ale už byl vydán opravující patch), ale i do ledových plání, abychom nakonec skončili ve válečné zóně plné vojáků. Samotná hratelnost je velmi jednoduchá. Ke zdolání celé příběhové kampaně, potřebujete vlastně jen pár tlačítek. Analogovou páčkou běháte, křížkem skáčete a R1 se držíte všemožných předmětů. Samozřejmě lze pak použít i čtvereček na změnu vašeho Sackboye, nebo na podívání se, jaké nové věci vám to přibyly. Veškeré předměty totiž sbíráte průchodem jednotlivých levelů a některé jsou hodně dobře ukryty, takže je najdete až na několikátý pokus. Některé navíc nejde sebrat v jednom a tak budete muset zapojit do hry i své kamarády. Nejprve bude stačit jeden kamarád, ale abyste našli všechny věci i v posledních levelech, budou to muset být kamarádi tři.

Kamarád se může do hry připojit téměř kdykoliv. Stačí zapnout další ovladač. Hra pochopitelně podporuje i online až pro osm hráčů, ale protože v době testování nejely servery, nemohli jsme tuto část otestovat. Její popis přineseme v některém ze speciálů. Pojďme se ovšem vrátit ještě k samotným levelům. Ty jsou po designérské stránce naprostou špičkou v žánru plošinovek a jen těžko by nacházely konkurenci. Takhle propracovaný systém jsme již hodně let na našich obrazovkách neviděli. Aby ve hře nešlo jen o jednoduché sbírání předmětů, v samotných levelech jsou poházeny všelijaké pasti a pochopitelně i nepřátelé. Pasti většinou spočívají v nějakém tom ohnivém nebo elektrickém nebezpečí. Nepřátelé jsou zpravidla také jednoduší a pohybují se jen po autory vytyčených cestičkách. Jejich likvidace ovšem není vždy úplně bez problémů, zvláště když se vám občas postaví do cesty nějaký ten boss.

Ti jsou mnohdy těžší, než se na první pohled může zdát. Souboje jsou řešeny pomocí fyzikálních hrátek a zpravidla ihned pochopíte, co máte pro poražení bosse udělat. Nemusíte se tak bát žádného velkého zákysu. Samotné sprovození bosse z planety je už o něco těžší. Když už při souboji nebo během průchodu levelu umřete, objevíte se vždy u nejbližšího checkpointu, který se vám podaří aktivovat (stačí přes něj projít). Aby však hra nebyla až tak jednoduchá, můžete se u každého checkpointu znovuzrodit jen několikrát. Když budete umírat na jednom místě častěji, checkpoint začne blikat a siréna vám oznámí, že ještě jedna smrt a budete si muset dát level znovu.

Řekli jsme si něco ke story módu, ale nedílnou součástí hry je i editor levelů a úprava samotného Sackboye. Začněme nejdříve úpravou hlavního protagonisty. Toho můžete oblékat do všelijakých oblečků a postupně si ho upravit dle vlastních představ. Fantazii se meze rozhodně nekladou, a proč si tak nevytvořit jedinečnou postavičku, kterou vám budou ostatní závidět. Velká část hry patří i stavění vlastních levelů, které můžete poté nabídnout ostatním hráčům. Jejich stavění je velmi jednoduché, protože ho máte vždy předdefinovaný a do něho si vkládáte jen vlastní nápady. Stavění vlastních levelů je ovšem i tak celkem komplikované a občas i dost nepřehledné. Jedná se především o fakt, že věcí máte neskutečné množství a listování v nich je zdlouhavé. Když už máte nějaký ten level postaven, můžete si před uložením vyzkoušet, zda ho lze projít. Poté už stačí jen pozvat do vlastného levelu kamarády a dát ho na internet ostatním.

Poslední sloupek si necháme klasicky technickému zpracování. Grafická stránka hry vypadá přímo úchvatně. Ačkoliv je hra takový mix 2D a 3D objektů, vývojáři si s ní vyhráli a přinesli nám zřejmě nejhezčí plošinovku současnosti. Fyzika taktéž funguje na jedničku a nemáme k ní žádnou výtku. Rovněž hudební stránka hry je na skvělé úrovni, ale pokud jste viděli nějaký ten trailer, jistě to sami víte. Co však musím hře vytknout, jsou menší buggy, které znepříjemňují samotné hraní. Občas se dá totiž někde zaseknout a i kdybyste se snažili sebevíc, váš Sackboy je nadobro uvězněn. Naštěstí si hru můžete kdykoliv resetovat a objevíte se u posledního checkpointu. Nebýt těchto chybiček, nebylo by hře co vytknout, jelikož je téměř dokonalá a to ani nechci pomyslet, jak bude díky uživatelskému obsahu vypadat třeba za rok.

LittleBigPlanet je přesně ta bomba, kterou jsme očekávali. Hra pro jednoho nabízí neskutečně návykovou příběhovou kampaň, která poráží krále plošinovek Super Mario Bros. LittleBigPlanet navíc přináší jedinečný editor levelů, u kterého strávíte další desítky hodin, a to nemluvím o hře pro více hráčů, kterou lze hrát téměř pořád. A jestli se jedná o hru roku? Dost možná ano!

LittleBigPlanet

ps3
Sony Computer Entertainment, Media Molecule
Datum vydání hry:
27. 10. 2008
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře