LittleBigPlanet 3

recenze  26
Martin Šmíd, 18. 11. 2014 15:00
Je tomu už šest let, co studio Media Molecule vytvořilo hru LittleBigPlanet, která hráčům umožnila jako první vytvářet si vlastní levely, a ty následně sdílet celému světu. I díky tomuto se utvořila kolem hry obrovská komunita, kterou Sony následně podpořila vydáním téměř bezchybného pokračování, ale také dvou spin-offů pro kapesní konzole, které si rovněž udržely svoji vysokou kvalitu, ale hlavně se prodávaly přímo skvěle. Není divu, že letos Sony opět sází na LittleBigPlanet, když jde o jednu z jejích nejúspěšnějších značek. Nyní se konečně dozvíte, jak se třetí díl povedl.

Testovaná verze: PlayStation 4

LittleBigPlanet si od prvního dílu udržoval velmi dobře vymyšlený koncept, jen vývojáři vše postupně vylepšovali a obohacovali, až nešly vytvořit jen nové levely, ale prakticky cokoliv, co vás napadne. Pokud jste si mysleli, že od tohoto vývojáři upustili a čeká nějaká zásadní změna, budete možná zklamáni, ale na druhou stranu, menších i větších novinek je opravdu požehnaně, takže to ani nevadí. V každém dílu LittleBigPlanet byl přítomen i zajímavý a hlavně srandovní příběhový režim, a ve třetím dílu tomu není pochopitelně jinak, a musím říci, že se mi ze všech dílů líbil určitě nejvíce. Ačkoliv by někdo mohl říci, že příběhové části jsou jen takovou menší vstupenkou do světa LittleBigPlanet, nelze upřít to, že je s nimi vždy velká sranda, což se ještě nyní násobí, když hlavního protivníka Newtona hraje Hugh Laurie, který si tuto roli očividně užil, což je vidět i na jeho výkonu. Hlavní hrdina Sackboy pochopitelně opět musí zachránit planetu, tentokrát tu se jménem Bunkum, takže klasika, ale vše je pochopitelně opět zábavně podání, skrze jedno velké divadelní představení, takže je lehké si vše užívat, i když třeba určitě mladší hráče zamrzí absence lokalizace. Každopádně jak už bylo vidět během oznámení, Sackboy tentokrát na to vše není sám, ale bude mít k dispozici tři další kamarády, které ovšem musí nejdříve najít, a právě i kolem toho se vše točí.

Když se před vámi otevře planeta Bunkum, zjistíte, že vše má tak trochu stejnou strukturu, jako tomu bylo v minulosti. Na rozdíl od předchozích dílů se ale vývojáři rozhodli, že všechny levely v každé oblasti propojí a daleko více svážou. Každá oblast proto obsahuje jednu velkou úroveň, v níž máte následně vstupy do nových úrovní, které jsou spjaty s příběhem, ale i dalších několik miniher, případně obchod, ve kterém nakupujete nové oblečky. Vše samozřejmě musíte v dané velké úrovni najít, takže se hraje hodně na průzkum, který odměňuje novými nálepkami i herními penízky, každopádně kolikrát na první průchod nemáte možnost vše objevit, protože Sackboy nemá požadovanou schopnost, případně je nutné využít jinou postavu, takže i znovuhratelnost je v tomto docela velká. Jde o takový menší open world v každé oblasti, a musím říci, že se mi tento nový způsob hodně líbil. Když dané úrovně nebo minihry najdete, je možné do nich následně skákat i bez nutnosti procházet znovu velkou úroveň.

Každopádně procházení levelů je podobné předchozím dílům, pořád je nutné překonat důmyslné pasti, protivníky a tak dále, a do toho sbírat bodové bublinky případně nálepky, které následně můžete používat v editoru i během hraní, i když pochopitelně vývojáři připravili i sem tam nějakou tu novinku, tou největší je daleko větší hloubka, už nejde jen o plošinovku, v níž by se běželo jedním směrem, a neuhnulo by se z něj. Levely jsou jinak hodně rozmanité, neopakují se a každý přináší zcela nové situace a problémy, které je nutné zdolávat. Jednou budete procházet klasické tovární úrovně, následně se ale dostanete do opuštěného hradu, ale zalétáte si i ve vesmíru, takže tady musí být spokojen naprosto každý. LittleBigPlanet série vždy samozřejmě stavěla na kooperaci pro dva nebo maximálně čtyři hráče, a on design levelů s tímto počítá i nyní, ostatně do několika částí se zase sami nedostanete, takže musíte mít po ruce kamaráda, který pomůže.

Procházet levely je jedna radost, a to i díky několika novým schopnostem, třeba šplhání po zdech, kde je to možné, ale i hračkám, které má Sackboy k dispozici a postupně je sbírá a učí se s nimi zacházet. Už během oznámení byl představen třeba Pumpinator, díky němuž může proudem vzduchu odtlačovat nebo přitahovat si objekty, otevírat si dveře a tak dále, ale také má speciální hák k ježdění na kolejích, svítilnu nebo teleportační balónky či trysky, kterými může vyskočit na vyšší místa nebo překonávat větší propasti. Přepínání mezi těmito schopnostmi mohlo být řešeno možná trochu lépe, je třeba si na něj zvykat (je tu klasické menu po zmáčknutí kolečka). Každopádně všechny věcičky přinášejí zcela nové možnosti, jak překonávat pasti nebo bojovat s protivníky, na které pochopitelně rovněž dojde.

Ačkoliv už za LittleBigPlanet 3 nestojí přímo studio Media Molecule, hra neztratila nic ze svého jedinečného kouzla, navíc už od prvního dne nabízí stovky hodin výborné zábavy. Jde o skvělou zábavu pro všechny hráče bez rozdílu věku.

Sackboy je pochopitelně hlavním hrdinou, ale aby nesnadný úkol zvládl, bude muset najít kamarády, za které následně je možné rovněž hrát, a musím říci, že skvěle zapadají do známého univerza a hratelnost obohacují neskutečným způsobem. Pokud jste měli obavu, jak zavedení zcela nových postav dopadne, a jestli se vývojáři náhodou nezbláznili, nemusíte se bát. Jako první přijde na řadu OddSock, kterého je lehké si oblíbit díky jeho rychlosti, možnosti šplhat po zdech a několika dalším kouskům. Hraní za něj je zcela jiné jak za Sackboye, ale to samozřejmě platí i o druhé nové postavě, kterou je Toggle. Ten je ze všech postav největší, ale rázem se může proměnit i na miniaturní variantu, což hodně používá k řešení hádanek a překonávání pastí. Poslední novou postavou je Swoop, který umí létat, takže se dostane do míst, kam by se ostatní postavy jen těžko dostávaly. Nemusíte se ale obávat, že díky této schopnosti by byl Swoop cheatem, protože pro něj čekají vlastní překážky a problémy, u kterých se kolikrát pořádně zapotíte. Nové postavy přinášejí do LittleBigPlanet univerza zcela nové nečekané situace a možnosti, a je lehké si je oblíbit i díky jejich roztomilosti. Navíc je možné je rovněž různě upravovat a dávat jim nové oblečky, které zakoupíte v úrovních za herní peníze, ale pochopitelně vývojáři určitě připraví i nějaká ta DLCčka. Ty zatím jsou jen pro Sackboye, což je pochopitelné. Oblečků je ale v základu pro všechny postavy docela hodně, takže netřeba nic dokupovat.

Ovládání se oproti předchozím dílům prakticky nezměnilo, takže pokud jste některý hráli, už od první minuty budete vědět, jak ovládat nejen samotnou postavičku, a tím nemyslím jen její pohyb, ale také pocity, případně vyvolání menu. Vývojáři oproti předchozím dílům jen lehce upravili čistě skákací pasáže, které jsou nyní jednoduší na zvládnutí, a je pochopitelně nutné počítat i s novými schopnostmi hlavního hrdiny, tedy hrdinů. Na ovládání tedy nemůžu nic říci, ale v čem bude potřebovat LittleBigPlanet 3 ještě trochu péče, jsou občasné chyby, jako propadnutí texturou, špatné načítání screenů z her do editoru, jednou mi hra dokonce kompletně spadla do menu. Naštěstí chyb jsem neměl mnoho a dost chyb už opravil první update, druhý by měl vyjít tento týden, takže zřejmě pak bude vše v pořádku. Hodnotit hry takto před vydáním se proto stává stále obtížnější, protože vývojáři kolikrát následně vše opravují za pochodu, a řadu věcí opraví s day one updatem, jako tomu bylo třeba nedávno u Halo a dalších her.

Těžko říci, jak dlouho bude trvat dokončení hlavní příběhové linky, můj čas se vyšplhal něco k deseti hodinám s tím, že jsem ještě všechny minihry nesplnil a ani neprolezl vedlejší levely, takže je proč se vracet. Navíc hra má díky bonusům za správný průchod levelem vždy nějaké ty bonusové samolepky, které určitě také během prvního průchodu všechny nesesbíráte, takže znovuhratelnost je zde určitě velká, zvláště když si vše můžete dát v kooperaci s dalšími hráči. Jen je možná trochu škoda, že jsem nenarazil na levely určené pro čtyři hráče, kde by se muselo pomáhat rozmanitými schopnostmi jednotlivých hrdinů. V základních částech hrajete vždy určité pasáže za tu nebo tu postavičku, navíc těchto pasáží mohlo být určitě ve výsledku více. Vývojáři chtěli u příběhové části určitě umožnit kompletní průchod všem hráčům, kteří si hru koupí, ale nějaké ty úrovně bokem by se určitě pro toto kooperativní hraní hodily, takto je tu potenciál jednotlivých hrdinů trochu nevyužit. Nepochybuji ale, že právě na toto se v dohledné době zaměří komunita.

Poslední větou jsem nakousnul vlastně to, že LittleBigPlanet byl vždy hlavně o komunitě, která následně vytvářela rozmanité levely a další hříčky, což je samozřejmě přítomno i zde, a do tvorby se samozřejmě můžete dát i vy díky editoru, k němuž se hned dostanu. Než se pustíte do samotného editoru, určitě doporučuji projít si speciální Popit puzzle, v nichž se naučíte pracovat s jednotlivými objekty, a to velmi zábavnou formou, navíc, u které mnohdy potrápíte svůj mozek, protože logické hádanky jsou před vás předkládány v hojné míře. Takto zpracovaný základní tutoriál jsem ještě neviděl, a musím říci, že jsem se u těchto bonusových úrovní skvěle bavil, navíc zaberou několik desítek minut, možná i dvě tři hodinky, čímž se herní doba ještě prodlouží. Každopádně před editorem je tu přítomen i klasický tutoriál s daleko komplexnější výukou, který určitě by měl každý absolvovat, protože úplní nováčci mohou být na začátku hodně ztraceni. Možností je hodně, a ačkoliv se to nezdá, následné vytvoření něčeho kloudného zabere hodiny, možná dny.

Nyní už ale k editoru, v němž si můžete vytvářet nové levely, a to i světy, v nichž následně bude možné vlézt do samostatných levelů, jako tomu je v singleplayerové části, což je ostatně jedna z novinek. Jinak pokud jste používali editor v předchozích dílech, budete zde prakticky jako doma, protože interface i ovládání zůstalo zachováno, pokud tedy si odmyslíte možnost ovládat objekty skrze touchpad, což mi přišlo docela v pohodě, i když raději jsem využíval klasický způsob, který je o něco rychlejší. Jinak ale samozřejmě v editoru je spousta novinek, třeba možnost využívat hned šestnáct vrstev, takže si můžete s levelem nebo nějakou tou další hříčkou pěkně pohrát, navíc po oněch šestnácti vrstvách se jde i pohybovat, takže mohou vznikat daleko propracovanější a větší levely. Editor obsahuje i velké množství nových objektů, hudby nebo samolepek, což je samozřejmostí, navíc nové kreace jde vytvářet s myslí na nové postavy a jejich schopnosti a možnosti, což je pochopitelně sama o sobě docela velká změna, kterou fanoušci jistě ocení. Když máte level vytvořen, můžete se do něj samozřejmě rychle přepnout, ale jednou z novinek je možnost vytvořit menší klip o délce třiceti vteřin, který ho bude prezentovat v menu. Kolikrát i na této propagaci záleží, a určitě ji vítám, alespoň bude mít každý hned tak trochu představu, co že ho to vlastně následně čeká. Z popisků to mnohdy nebylo jasné.

Pokud jste někdy hráli LittleBigPlanet a LittleBigPlanet 2, budete si moci do třetího dílu importovat snadno všechny vysbírané samolepky a objekty, ale také oblečky pro Sackboye. Import naleznete v nastavení po stisknutí tlačítka Option, přičemž vše se následně převede během zhruba minuty.

Protože je editor opravdu hodně komplexní, pokud se v něm naučíte pracovat, což zabere možná i hodiny učení se a zkoumání, budete moci vytvářet nejen nové levely, ale prakticky cokoliv, co vás napadne. Od skákaček po akční arkádu až nějakou závodní či sportovní záležitost, novinkou jsou top down záležitosti ve stylu Diabla, na což vývojáři upozorní už během příběhové kampaně, omezením je jen kreativita hráče. Výtvory je pochopitelně možné hned nasdílet kamarádům, tedy všem hráčům na internet, a pochlubit se tak s nimi, přičemž následně je radost sledovat, jak na ně ostatní hráči reagují a třeba jim rozdávají srdíčka či je komentují. Pochopitelně je možné hrát i jinými hráči vytvořené levely, jejich vyhledávání je snadné, vše je rozděleno navíc do kategorií pro snadné přehledy. Protože vývojáři dali přístup do LittleBigPlanet 3 nejlepším tvůrcům obsahu předem, už nyní existují výtvory vytvořené v novém editoru, a že jsou parádní. Můžete se vydat jako ninja do Japonska, případně prozkoumávat pohádky nebo Divoký západ, v němž budete i skákat po vlacích. Už nyní tedy existuje spoustu parádních levelů, vytvořených hráči, a nepochybuji, že toto číslo bude neustále narůstat.

Do předchozích her vyšlo opravdu hodně obsahu, a určitě by byla škoda, pokud by s ním třetí LittleBigPlanet nebyl kompatibilní. Vývojáři se tedy na kompatibilitu zaměřili, a všechny ty nové levely, kostýmy a další balíčky, které je možné si zakoupit na PlayStation Store, jsou dostupné i pro třetí díl, navíc pokud už máte některé zakoupeny, nemusíte za ně znovu utrácet. LittleBigPlanet 3 ovšem není zpětně kompatibilní jen s oficiálními rozšířeními, ale i s veškerými levely a minihrami, které v minulosti vytvořili přímo hráči. Těch je několik milionů, přičemž se k nim dostanete i nyní, navíc vše má vylepšenou grafiku a užijete si je jako nikdy dříve. LittleBigPlanet 3 tedy už od prvního dne nabízí stovky hodin skvělé zábavy, o kterou se postarala hlavně komunita.

Protože hra LittleBigPlanet 3 vychází pro konzoli PlayStation 4, určitě se ptáte, jak moc se zlepšila grafika. Musím říci, že o docela dost, ačkoliv to nebylo ze všech možných videí a obrázků vidět. Fanoušci si určitě hned na první pohled všimnou daleko detailnějších textur hlavních hrdinů i v prostředí nebo lepšího osvětlení, ale pochopitelně si LittleBigPlanet 3 pořád udržuje svůj jedinečný styl, což je pochopitelně dobře, a jen těžko by se v něm zásadně měnilo. Vše pak běží nativně v rozlišení 1080p, které rovněž přidává hře na atraktivitě, jen možná může být zklamání, že hra má lock na 30fps. Vývojáři se pro toto číslo rozhodli z důvodu, aby mohl být LittleBigPlanet 3 kompatibilní se všemi předchozími díly a dalším obsahem, což jim nemůžu mít za zlé, navíc když se hra po celou dobu hýbe dobře, nezaznamenal jsem žádný pokles nebo jediný zásek. U LittleBigPlanet série je tak nějak zvykem, že obsahuje i velmi dobrý licencovaný soundtrack, a třetí díl v tomto nezklamal. Vývojáři opět vybrali parádní skladby, obohatili o nové vlastní, což dohromady dává dost možná nejlepší soundtrack v celé sérii, který parádně dokresluje dění na obrazovce a kolikrát vytváří nezapomenutelnou atmosféru, která doposud byla vlastní jen hrám z univerza Maria.

Už původní LittleBigPlanet byl výbornou záležitostí, kterou druhý díl dotáhl téměř k dokonalosti, takže od třetího dílu nečekejte žádnou revoluci, spíše menší i větší evoluční novinky, které se k LittleBigPlanet skvěle hodí a posouvají ho zase o něco dále. Propracovaný editor je radost používat, navíc nesmím zapomenout ani na zábavnou příběhovou část, kterou si užijete jak sami, tak s kamarády, čemuž dopomáhají i povedení noví hrdinové, které je lehké si zamilovat. LittleBigPlanet 3 je skvělou zábavou nejen pro malé, ale i velké, vlastně pro celé rodiny. Ideální dárek pod vánoční stromeček.

LittleBigPlanet 3

ps4ps3
SCEE, Sumo Digital/Media Molecule
Datum vydání hry:
25. 11. 2014
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře