LittleBigPlanet 2

recenze  37
Martin Šmíd, 23. 1. 2011 21:30
Na současnou generaci konzolí vznikla celá řada kvalitních herních značek, avšak jedna se mezi nimi vymyká. Vytvořila totiž úplně nový žánr a její slogan Play Create Share se nesmazatelně zapsal do paměti téměř všech majitelů konzole Playstation 3. Řeč je pochopitelně o hře LittleBigPlanet. Na první pohled normální plošinovka, na druhý ovšem neuvěřitelně propracovaný editor, kde bylo možné vytvořit téměř vše. Nyní na pulty obchodů doputoval druhý díl, který slibuje ještě komplexnější a zajímavější herní zážitek. Jak se mu to povedlo, na to odpoví naše recenze.

Troufáme si tvrdit, že první LittleBigPlanet by zase tak dobře nefungoval, kdyby neměl za hlavního hrdinu Sackboye. Pletená figurka, kterou si ihned zamilovaly miliony hráčů po celém světě, byla tím hlavním, proč se z LittleBigPlanet stal hit přímo obřích rozměrů. Schválně, kdo z vás má tohoto roztomilého panáka už doma. Ze Sackboye se tak rázem stal i maskot Playstationu a Sony na něj nedá dopustit na žádné své akci. Díky této obrovské popularitě nemůže chybět ani v nově vyšlém druhém dílu, ačkoliv se na něj už tolik nesází, jako dříve. Pořád je ale takovým tím hlavním pojítkem mezi hráčem a hrou samotnou.

Sackboy má i ve druhém díle svoji vlastní příběhovou kampaň, která slouží k seznámení hráče s hrou a co od ní může v následujících měsících a možná letech čekat. Ono dohráním příběhové kampaně se hra teprve rozjede. Zpět ale k samotné kampani, která nabízí několik desítek levelů rozdělených do šesti kapitol. Co se týče příběhového pozadí, tak to by se dalo označit jako klasické mariovské. Na scéně se na začátku objeví zlý vysavač Negativitron, který začne vysávat celou planetu, kde Sackboy žije i s ostatními postavičkami, které vede Larry Da Vinci. Nezbude tak nic jiného, než proskákat všechny levely a pěkně mu nakopat ehm… plechový zadek? Příběh je tak opravdu jednoduchý a nečekejte od něj nic originálního.

Co ovšem příběhový režim postrádá na propracovanosti a hloubce, to vynahrazuje naprosto neuvěřitelně chytlavou a zábavnou hratelností, u které budete chrochtat blahem. Už dlouho jsme tu totiž neměli hru, která by nás dokázala k sobě připoutat do doby, než bychom ji dohráli. A to jsme toho nahráli na této generaci konzolí. Dopomohl tomu především fakt, že vývojáři tentokrát opravdu pustili z uzdy svoji fantazii a naservírovali hráčům mistrovsky nedesignované levely, přičemž každý nabízí úplně originální zážitek. Nečekejte tak žádnou postupnou recyklaci nápadů. Vše je v každém levelu nové a neokoukané. LittleBigPlanet navíc nevsází jen na skákací pasáže, jako první díl, ale jak budete postupovat dál a dál, tak si i zastřílíte, zazávodíte nebo zalétáte. Jednou se LittleBigPlanet podobá Mariovi, poté zase Tyrianovi. Hra tak díky různorodosti ani na chvilku nezevšední a budete si jí neustále užívat.

Jak budete procházet jednotlivé levely, získáte spoustu nových samolepek a dalších věcí do editoru. Ten trochu kompenzuje krátkost hlavní kampaně, která nám vydržela na zhruba dvě až tři hodinky. Pokud ale budete chtít všechno vysbírat, tak si rezervujte dalších pár hodin. Některé samolepky jsou totiž rafinovaně poschovávané a k některým je možné se dostat až na několikátý průchod daným levelem. Dáme příklad. K otevření cesty k samolepky potřebujete jinou, která se nachází v jiném levelu. Musíte tak sebrat nejdříve tu, abyste ji mohli použít na předpřipraveném místě v předchozím levelu. Po její aplikaci se vám občas dostane kýžené odměny, jindy dostanete třeba pistoli s trampolínou, abyste si pro další samolepky doskákali sami. Když už jste získali trampolínu, kterou můžete vystřelovat, tak ani nemusíme říkat, že i díky ní je pak i průchod samotným levelem jiný. Jde samozřejmě jen o příklad. Díky ale takto důmyslně postaveným levelům má LittleBigPlanet 2 velmi slušnou znovu hratelnost, která se u dnešních her moc nevidí.

LittleBigPlanet 2 se nemůže obejít ani bez kooperativního multiplayeru, který už v prvním dílu posunul hratelnost do nebeských výšin. Kooperativní režim je tak zpět a přináší ještě zajímavější situace a možnosti, zvláště v nově vytvořených levelech, ale i těch příběhových. Dopomáhají tomu i všelijaké gadgety. Speciální trampolínu, kterou získáte za umístění samolepek, jsme už zmínili. Kromě ní dostanete během hry třeba speciální rukavice gratinators, kterými můžete zvedat těžké předměty ale i chytat bomby, a dobrou vychytávkou je pak i vodní dělo splashcanon, které se vůbec poprvé objevilo v Metal Gear Solid balíčku. Nyní ovšem neslouží jen k zneškodnění nepřátel, ale i k uhašení rozpálených kousků plošinek a klecí se zajatými postavičkami.

Nyní už ale k editoru, který jsme nakousli v předchozím odstavečku. Ten byl ve druhém díle značně vylepšen a rozšířen, takže už nebudete vytvářet jen skákačky, menší hříčky a filmečky, ale hry podle svých představ. Nejste už ničím limitováni, takže můžete udělat pěknou variaci na tetris, akční střílečku nebo nějakou tu závodní hru. Rovněž můžete udělat třeba sportovní hru, jako je třeba košíková. Jediným omezením je tak vaše vlastní fantazie. Než se ale začnete v samotném editoru hrabat, tak je třeba upozornit, že je opravdu obsáhlý a doporučujeme tak nejprve spustit vyčerpávající tutoriál, který vás se vším seznámí. Tutoriál je jako v prvním díle jednoduchý na pochopení, přičemž je i hodně zábavný. Ostatně, za každou nově naučenou věc budete rádi. Pak už by vám nemělo dělat problém vytvořit nějaký ten svůj výtvor, který můžete poskytnout ostatním hráčům. Celý proces ukládání je velmi uživatelky příjemný, stejně tak hledání levelů jiných hráčů a jejich hraní.

Velký otazník byl nad kompatibilitou LittleBigPlanet 2 se staženým obsahem do prvního dílu. Vývojáři sice hned na začátku slibovali, že všechny oficiální oblečky a úrovně půjdou i do druhého dílu, ale jak to chodí ve skutečnosti, všichni víme. Nyní ovšem musíme vývojáře pochválit, protože náš dříve nakoupený obsah jsme si bez problémů natáhli i do LittleBigPlanet 2, ačkoliv to tedy vyžadovalo se připojit na PS Store a vše stáhnout znovu. Díky tomu jsme tak celou hru hned prošli jako Solid Snake. Není nic lepšího, než když hru hned od začátku prožijete za svoji oblíbenou postavu z jiné videohry. S kompatibilitou se váže poté ještě jedna věc. Hra automaticky na začátku zjistí, jestli jste hráli první díl a ihned si stáhne ze serverů o vás údaje. Díky tomu se vám tak ve druhém dílu objeví přátele a spousta dalších komunitních blbůstek, bez kterých nemůžou hráči prvního dílu existovat. Aby toho nebylo málo, tak kompatibilní jsou i všechny hráči vytvořené levely do prvního dílu LittleBigPlanet, kterých bylo několik milionů. Rozhodně palec nahoru pro Media Molecule.

Nyní se dostáváme ke grafice. Na tu jsme byli obzvlášť zvědaví, protože z obrázků nám přišlo, že se zase tak moc od prvního dílu neliší. Jenomže, ono to chce fakt vidět hru v pohybu. Když totiž druhý díl vidíte v pohybu, tak si najednou všimnete onoho obrovského pokroku, od hezčích textur, vyhlazenějších hran a spousty dalších drobných efektů navíc. Za grafiku si tak vývojáři zaslouží jedničku a to dvakrát podtrženou. Na LittleBigPlanet 2 se totiž opravdu moc pěkně dívá a jen tak neomrzí. Co se týče hudebního doprovodu, tak tady se asi také zaraduje srdce každého fanouška prvního dílu. Soundtrack nabobtnal o nové skladby, které hře dodávají patřičné grády. Soundtrack druhého dílu je tak podle nás o dost zajímavější a pro poslech lahodnější. Zvuková kulisa pak byla rozšířena jen o pár nových kousků, ale to zase tak moc nevadí. Už v prvním dílu byly zvuky výtečné.

Vývojáři z Media Molecule vzali už tak skvělou hru, jakou byl první LittleBigPlanet a naházeli do ní kupu nových věcí, vylepšili ji grafiku a přidali nové komunitní možnosti, až z toho přechází zrak. LittleBigPlanet 2 tak není jen pouhou evolucí původní hry, ale revolucí v žánru, který sám vytvořil. Nazvat tak LittleBigPlanet 2 jen pouhou plošinovkou, to by bylo od nás hodně nepřesné. Jde totiž o hru, která se naprosto vymyká dnešní produkci, ať už možnostmi, tak neskutečnou chytlavostí a mixem žánrů. LittleBigPlanet 2 je pak hodně pádný důvod si už konečně Playstation 3 koupit. Bravo Media Molecule.

LittleBigPlanet 2

ps3
Sony Computer Entertainment, Media Molecule
Datum vydání hry:
19. 1. 2011
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře