LittleBigPlanet

recenze  14
Martin Šmíd, 12. 9. 2012 17:00
Z LittleBigPlanet se stala pro Sony jedna z nejdůležitějších značek, takže asi nepřekvapí, že se postupně objevila na všech možných platformách s logem Playstation. Nyní je na řadě Playstation Vita verze, z níž jsme vám přinesli nedávno nadšené dojmy z hraní betaverze, ale samozřejmě zůstávalo otázkou, jestli se vše podaří dotáhnout do zdárného konce, a jestli bude tato verze obsahovat i dost novinek, aby stála za pořízení a donutila i hráče k nákupu nové kapesní konzole. Odpověď vám nyní dá naše recenze.

Jestli jste někdy hráli LittleBigPlanet na Playstationu 3, jistě víte, že jde o docela rozsáhlé hry svým obsahem. Přenést takovou hru na kapesní konzoli doposud bylo velkým oříškem, ostatně PSP verze se docela dost lišila a nebyla třeba ani s velkými verzemi kompatibilní. S vydáním konzole Playstation Vita se všechny bariéry odstranily, protože najednou je tady kapesní zařízení, které plně dostačuje svým výkonem, ale také nabízí plnou podporu služby Playstation Network. Nebudu vás dlouho napínat, protože LittleBigPlanet na Playstation Vita nabízí vše, co jste si zamilovali na Playstationu 3. Je tu příběhová část s vlastní zápletkou, propracovaný editor, kompatibilita s ostatními verzemi, do čehož vývojáři zakomponovali i spoustu novinek do hratelnosti, a hlavně hra jde hrát v kooperaci s kamarády. Mohlo tohle dopadnout nějak špatně? To jen těžko, a nedopadlo. Navíc z mého pohledu se jedná o nejlepší LittleBigPlanet, jaký zatím vyšel.

Jako první se asi vrhnete do příběhové části, která je zase rozdělena do několika kapitol, v nichž prolézáte postupně všechny levely. Ty můžete projít i s jedním kamarádem online, případně s náhodným hráčem, pokud mu tedy dovolíte, aby se připojil. Jinak příběh je opět velmi jednoduchý, prakticky jen musíte vědět, že někdo potřebuje pomoc, no a protože je Sackboy dobrák od kosti, rozhodně se pomoci. To ale neznamená, že byste se u filmečků nebo u rozhovorů nudili, to rozhodně nebudete. Opět tu jsou zábavné scénky a humorně napsané dialogy. Levely na sebe plynule navazují, jejich velkou devízou je různorodost a hlavně špičkový design. Vývojáři pojali levely jako ukázku všech schopností Vity, takže budete využívat nejen dotykový displej, abyste si třeba posunuly kostku či odrazili od trampolíny, ale také využijete zadní dotykovou plochu, případně gyroskopické funkce. Tyto nové ovládací prvky fungují na jedničku a hru nevídaným způsobem obohacují. Vše se pěkně střídá, přičemž každý level vás čekají nové a nové hádanky, takže i na konci vás hra dokáže překvapit.

Během procházení levelů si můžete odemknout i malé minihříčky, které si pro vás vývojáři připravili, čímž i ukazují, že tu nejde jen o procházení úrovněmi, ale o zábavu. Nejvíce se mi asi líbila hned ta první minihra, kde jsem zatloukal Sackboye zpět do nor, ale také se mi líbila jakási závodní hra, kde jsem se musel vyhýbat překážkám. V příběhovém režimu si navíc můžete odemknout i šest samostatných arkád s několika levely, které jsou hodně zábavné a mnohdy i originální. Nejvíce se mi asi líbila arkáda Orb-it, v níž přes zadní dotykový displej ovládáte světlušku, kterou se vždy musíte dostat do žárovky na opačné straně levelu. Několik desítek minut jsem ji věnoval a ještě určitě budu. Druhým favoritem je arkáda Tapling, o níž jsem se zmiňoval už v dojmech z betaverze. Ovládáte v ní přes dotykový displej červenou kuličku, která se musí přes levely plné nástrah dostat do cíle. Svým vizuálním zpracováním dost připomíná Limbo.

I díky těmto arkádám je příběhový režim příjemně dlouhý. Ano, jde se tímto režimem proskákat za nějaké čtyři hodiny, ale vše nevysbíráte, navíc v několika pasážích musíte hrát ve dvou. V těchto čtyřech hodinách navíc nejsou zahrnuty zmíněné arkády, u kterých prosedíte dalších několik hodin, možná více, jak u hlavní skákací části.

Příběhová část LittleBigPlanet byla vždy jen do počtu, protože slouží jako takový větší tutoriál, v němž si nasbíráte věci do propracovaného editoru. Zde tomu není jinak. Během hlavní částí si nasbíráte spoustu užitečných předmětů, samolepek a dalších věcí, no a pak se můžete pustit do vlastního vytváření. Pokud čekáte, že vývojáři editor omezili a zjednodušili pro potřeby kapesní konzole, nyní se dost pletete. Čeká vás stejně komplexní a propracovaný editor, na jaký jste zvyklí z LittleBigPlanet 2 na Playstationu 3. Můžete si v něm snadno vytvářet další klasické pološinovkové levely, ale i nejrůznější minihříčky a další hry. V tomto vás editor vůbec neomezuje, navíc nynější ovládání je díky využití dotykového displeje ještě intuitivnější a přesnější, o což jde v prvé řadě. Protože je editor opravdu rozsáhlý, mnohým se bude hodit srozumitelný tutoriál obsahující 67 částí, v němž si vše budete moci vyzkoušet, navíc za jeho plnění získáte spoustu dalších laskominek pro stavbu vlastních výtvorů.

Když máte svůj level vytvořený, není nic jednoduššího, než ho publikovat. Publikování levelu proběhne v několika vteřinách, takže poté je přístupný pro vaše kamarády, ale i hráče z celého světa. Systém hraní ostatními hráči vytvořených levelů tu funguje naprosto standardně. Stačí kliknout na vybraný level a hned se do něj můžete pustit. Vývojáři počítají i s tím, že občas nejste s Vitou na internetu, takže si můžete levely i stahovat do své konzole, třeba ty oblíbené, nebo nové, které si chcete později vyzkoušet na cestě. Stažení levelu nikdy netrvá více jak pár vteřin. Samozřejmě stažené levely jde poté i jednoduše smazat. Jinak levely můžete i srdíčkovat, komentovat a tak dále, prakticky jako ve všech ostatních LittleBigPlanet hrách. V tomto moc změn nehledejte. Kromě levelů vytvořených přímo na PS Vita by měly být od prvního dne kompatibilní všechny vytvořené levely z Playstation 3 verzí hry, kterých je více jak sedm milionů. Potenciál na nekonečnou zábavu je tu obrovský.

Pro Vita verzi byl použit stejný engine, jaký využívaly velké LittleBigPlanet hry na Playstationu 3. Hned na první pohled je to vidět, takže po této stránce vás čeká totožný herní zážitek. Vše je krásně barevné, plné detailů, navíc během celého testování se mi nestalo, že by v některé části klesl framerate. Vše běží naprosto hladce bez větších problémů. V betaverzi jsem si trochu stěžoval na delší nahrávací časy jednotlivých levelů, ale ty jsou tu kratší, takže i v tomto vládne spokojenost. LittleBigPlanet vždy přinesl spoustu licencovaných písniček a melodií, zde tomu není jinak. Ve Vita verzi naleznete kompletní soundtrack z předchozích her, ale je tu i několik nových melodií. Po audiovizuální stránce je těžké něco vyčítat, protože se povedla na jedničku.

Ještě než recenzi dokončím, zmíním o kompletní kompatibilitě všech kostýmů, které dříve vyšly pro LittleBigPlanet a LittleBigPlanet na Playstationu 3. Bohužel jsem tuto funkci nemohl v době testování vyzkoušet, protože ještě nebyla zpřístupněna. Vy byste si ale měli už od prvního dne moci všechny kostýmy stáhnout, a tak pobíhat po levelech jako Solid Snake, Kratos a další populární postavičky.

LittleBigPlanet se může někomu jevit jako prostý port z velké konzole, ale když se do něj ponoříte, zjistíte, že má i spoustu skvělých novinek, navíc svým obsahem překonává veškerou svoji konkurenci, která je dostupná na kapesní konzole, chytré telefony nebo tablety. V současnosti se jedná o možná nejlepší a nejzábavnější hru na cesty, která se bude v budoucnu dále rozšiřovat o nové a nové úrovně, hříčky, kostýmy a další zajímavý obsah. Naše doporučení si jednoznačně zaslouží. LittleBigPlanet je hra, kvůli které se kupují konzole.

LittleBigPlanet PS Vita

vita
Sony Computer Entertainment, Double Eleven
Datum vydání hry:
19. 9. 2012
Žánr:
Plošinovka
KARTA HRY
9/10

Komentáře