LEGO The Hobbit

recenze  8
Martin Šmíd, 15. 4. 2014 19:00
Když J. R. R. Tolkien napsal knížku Hobit, ani sám netušil, jaký hit se z ní stane. Po úspěchu byl požádán, aby napsal pokračování, a jak to dopadlo, určitě všichni dobře víte. V současnosti je ovšem knížka Hobit v kurzu, především díky filmovému zpracování od Petera Jacksona. O filmovém zpracování si může každý myslet svoje, nic ale nemění na tom, že Warner Bros už má skoro dvě miliardy dolarů z kin v kase, a další miliony jistě přitekly z prodeje Blu-ray disků a DVDček, a zcela jistě se přihrnou i díky nově vydané hře LEGO The Hobbit Video Game, která se v předchozích dnech dostala na pulty obchodů.

Recenzovaná verze – PlayStation 4 (pochází z ní i obrázky vytvořené SHARE tlačítkem)

Asi je i docela překvapení, že jsme tu neměli žádnou velkou hru podle filmové trilogie Hobit, která letos v prosinci bude ukončena třetí částí. Na druhou stranu je to i dobře, protože stačí si vzpomenout, jak třeba EA ždímala filmovou licenci Pána Prstenů, a jdou na nás mdloby. Nicméně nevyužít licenci by byla jistě škoda, proto se Warner Bros rozhodl, že vsadí na LEGO zpracování. LEGO je neustále populárnější mezi hráči, navíc si hry s LEGO kostičkami udržují vysokou kvalitu, takže je malá pravděpodobnost, že se dočkáme nějakého průseru. Toho jsme se nedočkali, jak můžu prozradit hned na začátku. Videoherní zpracování převypravuje první dvě části Hobit: Neočekávaná cesta a Hobit: Šmakova dračí poušť, a to doslovně, takže nemusíte znát knižní ani filmovou předlohu. Ostatně LEGO Hobit je docela ukecanou hrou, asi nejukecanější z doposud vydaných LEGO her, ale tento fakt jistě pomáhá právě příběhu, který není moc osekaný a působí velmi dobře. Ačkoliv je příběh podán docela vážně, pořád vývojáři servírují vtipné momenty, u kterých se budete popadat za břicho, takže v tomto Hobit rozhodně nezklame. Asi nemá cenu se moc rozepisovat, že vše se točí kolem cesty trpaslíků, hobita Bilba a čaroděje Gandalfa do Ereboru, velkého království trpaslíků, které pro sebe zabral drak Šmak. Tento příběh zná každý, takže se raději podíváme na hratelnost.

Stejně jako poslední LEGO hry i LEGO The Hobbit je tak trochu open world hra, která neustále před vámi odkrývá další části Středozemně, po nichž se můžete pohybovat. Každopádně hlavní je tu příběhová část, čítající tentokrát hned šestnáct spíše středně velkých misí. Každá zabere zhruba půl hodinku, přičemž jejich velkou devízou je, že v nich neustále děláte něco nového, úkoly se neopakují, jsou nápadité a neztrácí na zábavě. Vše samozřejmě vychází z filmové předlohy, takže jednou budete hopsat po Kraji, ale podíváte se i do Gobliního města, kde nečeká jen král Skřetů, ale i hádanky ve tmě s Glumem, patřící k tomu nejlepšímu, co hra nabízí. Je tu i Jezerní město, v němž ale moc času nepobudete, až vše vyvrcholí v Ereboru střetem s hlavním protivníkem, kterým je obrovský drak. Během hlavních misí je lehké se bavit, kromě hlavních úkolů nabízí i vedlejší výzvy, za které jste vždy náležitě odměněni, takže se určitě vyplatí sem tam si více namáhat mozek, případně se do misí později vrátit a vysbírat je.

LEGO The Hobbit opět staví na kooperaci postaviček, které zrovna ovládáte, pochopitelně je možné si pozvat do hraní i kamaráda. Opět je tu přítomna jen kooperace v offline režimu, ale to jsme si už tak nějak zvykli. Vývojáři připravili několik desítek postav, každá má nějakou tu unikátní schopnost, kterou během hraní určitě využijete. Třeba Bilbo se naučí stát se neviditelným díky mocnému prstenu, takže umí nejen potichu zabíjet, ale také řešit dříve neřešitelné hádanky. Gandalf je klasický čaroděj, který umí kouzlit nebo si osvětlit tmavá místa na mapě, do nichž se normálně ze strachu nejde dostat, a pak trpaslíci se navzájem doplňují tím, jak má každý jinou zbraň. Jsou ti i elfové, třeba Tauriel má luk a dokáže skákat do vyšších výšek. Postav je tu ale samozřejmě o dost více, dokonce si můžete odemknout velké obry nebo Saurona, duchy či nejrůznější skřety.

LEGO The Hobbit je přesně ta hra, kterou chce fanoušek knižní nebo filmové předlohy hrát.

Vývojáři jinak staví na pořád stejném systému, kdy běháte po lokacích a plníte hádanky, z LEGO Movie je tu vypůjčený systém tvoření. Ten je trochu vylepšen, protože abyste mohli něco sestavit (mosty, klíče, katapulty a další předměty), musíte nejprve sesbírat důležité suroviny. Pro hlavní úkoly jsou suroviny většinou poblíž, ale pokud se rozhodnete plnit dále vedlejší questy, musíte občas jen tak vyrazit sbírat a sbírat. Každopádně systém tvoření funguje dobře a hru určitě obohacuje. Slušné jsou i souboje s protivníky, každá postava má svůj charakteristický systém boje. Jen mi občas trochu připadalo, že by souboje mohly být o něco rychlejší. Někdy jsou pomalejší, což trochu nabourává jinak vysoké tempo hry. Síly nezměříte jen s řadovými protivníky, ale také s bossy. Tito silnější protivníci nejsou moc těžcí a zvládnete je během několika minut, ale musím dodat, že na každého je vždy nutné využít trochu jinou taktiku, a samozřejmě že i u nich musíte sem tam plnit nějaký ten logický problém.

Hlavní příběhová linka v LEGO The Hobbit zabere zhruba osm hodin, hodně záleží na tom, jak budete dané levely prozkoumávat a jak rychle přijdete na řešení jednotlivých problémů. Hádanky tu ovšem nejsou moc složité, takže vývojáři jdou spíše cestičkou LEGO Movie. Chtějí, aby si hru užili jak zkušenější hráči, tak ti menší méně zkušení. Po dohrání příběhové linie ale nic rozhodně nekončí, protože se před vámi otevře celá Středozem, v níž můžete plnit ohromné množství dalších úkolů. Ty vám zadávají nejen hobiti, elfové, ale i skřeti, můžete si tak trochu vyzkoušet obě strany. Úkoly se přitom neopakují, jednou budete doprovázet skřeta a ochraňovat ho před pavouky, pak musíte donést léčící lektvar elfovi nebo meč hobitovi. Pokud nechcete zrovna plnit tyto úkoly, můžete se vydat do nejrůznějších sklepů, dolů a dalších míst, kde jsou připraveny záchrany zatoulaných obyvatel Středozemě, ale i logické problémy. U nich trochu mozek určitě potrápíte, a nejen tedy ten, ale i prsty. Některé jsou totiž dost na čas a každé zaváhání může být fatální. Úkolů je tedy celá řada, odměněni za ně nejste jen stříbrnými nebo červenými kostičkami, ale také novými postavami nebo speciálními předměty, které následně můžete vyzkoušet. Těžko říci, na jak dlouho vedlejší úkoly vydrží, ale za cenu, za jakou se hra prodává, dostanete adekvátní zábavu. Ani vám pak nebude vadit, že hra končí zrovna ve chvíli, no však vy víte.

Vývojáři neustále vsází na svůj vlastní engine, který se v minulých letech osvědčil, pořád působí moderně i na nových konzolích, takže není důvod něco měnit. Na LEGO The Hobbit se pořád dobře dívá, detailní jsou nejen postavy, ale i prostředí, všude jsou textury ve vysokém rozlišení, pěkné je i osvětlení, a hlavně tedy musím vypíchnout plynulost při rozlišení 1080p. Vše běží tak, jak má, nevšiml jsem si žádných technických nedostatků. Jen to občasné zasekávání postaviček by už mohli vývojáři konečně vyřešit. Není časté, ale když se postavička sekne tak, že s ní nejde nic dělat, je to na prasknutí cévky. Pochválit ovšem musím hudební doprovod. Ten ale vývojáři nemohli moc pokazit, protože Howard Shore složil pro filmy opět skvělou hudbu a ta je zde přebrána. Vývojáři navíc nepřevzali jen pár skladeb, jak to běžně chodí u filmových her, ale kompletní soundtrack z prvních dvou filmů, takže co level, to úplně jiný motiv. Jen by mohli vývojáři příště lépe zapracovat na sladění scén s hudbou, protože někdy úplně nepasuje a při scénách nepůsobí tak dobře, jako ve filmu. Dobrý je i dabing všech hlavních protagonistů, ale ani na něm se nedalo nic pokazit, když je vše přebráno z filmového zpracování. Dabing vedlejších postaviček je pak standardní a neurazí.

Od první minuty, co jsem LEGO The Hobbit Video Game zapnul, jsem se náramně bavil, navíc po dohrání jsem s chutí plnil rozmanité vedlejší úkoly, kterých je tu opravdu požehnaně. Jde tedy o velmi dobrou filmovou hru, a dost možná jednu z nejlepších LEGO her, jakou jsme tu za posledních několik let měli. Nadšeni z ní nebudou jen fanoušci filmové nebo knižní předlohy, ale vůbec všichni hráči, kteří mají rádi kvalitní plošinovky nebo LEGO hry. LEGO The Hobbit Video Game si moje doporučení jednoznačně zaslouží.

LEGO The Hobbit Video Game

ps4ps3x360vita3dswiiuxone
Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games
Datum vydání hry:
11. 4. 2014
KARTA HRY
8/10

Komentáře