LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

recenze  13
Martin Pilous, 6. 4. 2022 18:40
Star Wars zřejmě nemusím nijak sáhodlouze představovat. Značka samotná, která je tu s námi už několik desítek let, patří mezi ty nejvýraznější v popkultuře. A není divu, neboť George Lucas přišel s nesmírně fascinujícím sci-fi univerzem a ještě lépe napsanými dnes už ikonickými padouchy a hrdiny, k nimž začal každý okamžitě vzhlížet. Před několika lety práva na Star Wars koupil filmový gigant Disney. Pod ním první filmová trilogie dopadla dosti rozporuplně, ale lépe si vedou doprovodné seriály, které mají svoji kvalitu a dokážou přilákat miliony fanoušků k předplatnému Disney+, které bude v červnu oficiálně startovat i u nás. Z pohledu her je to také dost rozporuplné. Poslední roky se čekalo, že toho značka Star Wars na videoherním poli přinese o dost více. Bylo to způsobeno faktem, že společnost EA, která získala na nějaký čas exkluzivní drahá práva, neustále lákala na nové tituly, a nakonec k nám doputovaly jen dva díly Battlefrontů a solidnější Squadrons a Fallen Order. Než tu budeme mít pokračování Fallen Order, které je podle všeho plánované na konec letošního roku, a Ubisoft ukáže svoji připravovanou open-world akci, tak tu máme spolehlivý recept na úspěch, kterým je LEGO Star Wars s podtitulem The Skywalker Saga.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Je až neuvěřitelné, že tato velká kolekce Lego Star Wars her byla představena už před třemi lety a teprve nyní máme tu možnost si ji naplno vychutnat. Za odkladem stála nejen celosvětová situace, ale rovněž fakt, že se vývojáři ze studia TT Games rozhodli na kolekci řádně zamakat, zajetou formulku LEGO her, která byla už dost kritizována, upravit a modernizovat, aby mohli doručit nejlepší LEGO hru všech dob. Rozhodně můžeme říct, že je největší, ale je skutečně nejlepší?

Než se pustím do hodnocení nové hry, tak si udělejme malou rekapitulaci. Někteří z vás možná budou s povytaženým obočím přemýšlet nad tím, zda už tohle někdy nehráli. Nebudou daleko od pravdy, neboť první LEGO Star Wars vyšlo už v roce 2005 a obsahovalo prostřední filmovou trilogii z hlediska data vydání a zároveň první v rámci příběhu. Dočkali jsme se tak kompletního kostičkového zpracování epizod Skrytá hrozba, Klony útočí a Pomsta Sithů. O rok později pak vyšla trilogie obsahující epizody Nová naděje, Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Poté, co měl v kinech premiéru 7. díl filmové ságy, tak autoři připravili LEGO Star Wars: The Force Awakens (odkaz na recenzi ). Následně se očekávalo, že zbylé dva (Poslední z Jediů a Vzestup Skywalkera) navážou, ale nestalo se. Místo vydání zbylých dvou dílů došlo k rozhodnutí vydat celou ságu, ale ve zcela novém provedení a s tím nejlepším možným obsahem.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je tak ohromnou kompilací všech devíti epizod, které známe z filmového plátna. V menu hry si proto na samém začátku zvolíte, zda chcete hrát první, druhou nebo třetí trilogii. Začít tak můžete epizodou 1, 3 a 7. Je pouze na vás, kterou trilogii máte nejraději a popravdě znalci filmů či dalších příběhů z tohoto světa rozhodně nepotřebují žádný úvod do děje, byť ikonické titulky na začátku každé z epizod nechybí. Méně znalí hráči ovšem tuto péči ocení.

Každá epizoda má pětici příběhových misí, které můžete splnit přibližně za hodinu a půl čistého herního času, pokud se nebudete nikde moc courat. To je dáno i tím, že vývojáři sice kopírují děje jednotlivých filmů/epizod, ale některé události přeskakují či je jen lehce nastiňují, což je trochu škoda. Čím ovšem jednotlivé epizody v kolekci překvapily, tak je rozsah jednotlivých misí nebo lépe řečeno prostor, v nichž se vše postupně odehrává. Některé mise jsou sice hodně lineární, ale většinou kampaň umožňuje se v řadě navštívených lokací volně pohybovat a dává v nich tak potřebnou svobodu. Tím jednotlivé mise působí více jako menší open-world plácky než klasické úrovně z předchozích Lego her. Nechybí tak kupříkladu průzkum města na planetě Coruscant či Mos Eisley na Tatooinu, ale také Theed na Naboo.

V jednotlivých lokacích je možné plnit menší vedlejší úkoly a zejména pak sbírat kostičky a další doplňkové sběratelské předměty. A věřte, že těch je ve hře skutečně požehnaně. Osobně se mi opravdu hodně líbí, že tentokrát má hráč větší svobodu a může obdivovat krásy kostičkovaného světa, který je podpořen fantastickou prezentací, k čemuž se ještě dostanu. Nehledě na to, že titul obsahuje i možnost cestovat volně po Galaktické mapě, pokud už máte navštívené oblasti v rámci příběhu otevřené. To je naprosto super, a navíc díky ní vždy víte, co je potřeba ještě kde splnit a kolik toho vlastně dosbírat.

O hře tak nelze mluvit jako o čistém open-world titulu, ale rozhodně se za svou rozsáhlost a propracovanost nemusí stydět, ba naopak. Dalším překvapením je fakt, že příběhové mise byly přepracovány, takže to, co jste hráli kdysi ve starších LEGO Star Wars hrách, se neopakuje. Veškeré mise jsou vytvořené znovu a případně i rozšířeny o některé nové pasáže. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je tak opravdu zcela novou hrou a ne sprostou ždímačkou na další peníze, jak to mohlo vypadat. Přináší nové lokace, kompletně předělané mise, několik druhů aktivit i v rámci dějové linky a také zcela nový pohled na dění, protože kamera je nyní umístěna blíže ovládanému hrdinovi jako v klasických akčních hrách ze třetí osoby. Většina misí je v typickém duchu, kdy čapnete světelný meč nebo nějaký ten blaster a bojujete s nepřáteli, přičemž do toho překonáváte nástrahy a řešíte zapeklité a po většinou chytře vymyšlené hádanky. Některé mise nabízejí i možnost proletět se stíhačkou nebo dokonce si vyzkoušet extrémně populární závody kluzáků atd.

Počítejte s tím, že pokud se budete pokoušet ve hře dokončit úplně všechno, tak v ní utopíte desítky a možná i stovky hodin, neboť je opravdu obrovská a sběr kostiček vám dá zabrat. Nechybí totiž tradiční ocenění True Jedi při dostatečném sbírání kostiček během mise, navíc občas budete muset i dost přemýšlet, jak se k některým dalším bonusovým věcem dostat nebo s jakou postavičkou. Ta mnohdy není při prvním průchodu dostupná, a tak se budete muset celkem pravidelně vracet s jinou, kterou si odemknete později. Navíc postaviček v podobě hrdinů i padouchů je k dispozici něco přes 300 (zahrnuty jsou postavy z filmů, spin-offů i seriálů), což je hodně pěkná nálož, zvláště když mnohé mají unikátní styl boje i vlastnosti. Počtem postav hra nemůže zklamat naprosto nikoho. Když jsem pak v seznamu trofejí zahlédl podmínku nasbírání 10 miliard kostiček, tak se se mnou zahoupala celá galaxie.

Co mě osobně příjemně zarazilo, tak je fakt, že i přes všudypřítomné kostičky působí mnoho scén naprosto famózně a epicky, na což se samozřejmě moc pěkně dívá a má tu správnou atmosféru filmové ságy. Co musím navíc pochválit, tak jsou souboje s bossy. Ty nepostrádají nic ze své dynamiky, kterou můžeme znát z filmů, ale byly kompletně předělány, takže nechybí ani efektní zaklesnutí se světelných mečů do sebe nebo efektní šermovačka. A světě div se, ono i ty vesmírné bitvy jsou parádní.

Abych tu pouze nevypisoval superlativy, tak si dovolím i menší kritiku. Podobně jako starší LEGO hry, tak Skywalker Saga hodně staví na humoru, který je místy velmi infantilní, leč dokáže i překvapit a asi ve dvou případech jsem se opravdu zasmál skvělé narážce. Je ale potřeba počítat s tím, že titul stále cílí na mladší publikum, a proto může být pro některé hráče zvolený humor někdy až trapným. Toto je však záležitost subjektivního posouzení. Co už pak může naštvat každého, tak jsou občasné bugy, které si mohli vývojáři po tak dlouhém vývoji odpustit. Občas jsem třeba musel restartovat checkpoint, neboť jsem čekal na příliv nepřátel, který nedorazil. A i nyní jsem se setkal s tím, že jsem ani po několika minutách nevěděl, co po mě hra zrovna vyžaduje nebo která postava má daný úkon provést. Nějaká menší nápověda, hlavně v samotném designu, by neuškodila.

Mírným nedostatkem může pro někoho být také to, že hru lze hrát v kooperaci s kamarádem pouze lokálně. Online si zkrátka zahrát nemůžete, což vzhledem k povaze hry je poněkud škoda. Další nepříjemnost je pak absence checkpointů v rámci jednotlivých misí. Jakmile ji začnete tak ji buďto musíte dohrát nebo si zkrátka daný úsek zahrajete znovu. To považuji za asi nejvýraznější nedostatek, ale pravdou je, že jednotlivé mise zaberou povětšinou okolo 20 minut.

Grafickou stránku můžete posoudit z přiložených screenshotů, ale mě se moc líbila, dokonce bych ji nazval parádní. Lokace jsou detailní s parádními scenériemi a během soubojů se nešetří krásnými efekty. Výsledkem je jednoznačně doposud nejhezčí LEGO hra, jakou jsme tu kdy měli. Režimy zobrazení jsou v mnou testované PlayStation 5 verzi dva. První nabízí dynamické 4K rozlišení při při 30 snímcích za sekundu, druhý rozlišení 1440p při 60 snímcích za sekundu (Xbox Series X má i v druhém režimu zobrazení dynamické 4K). Byť je režim 30 snímků o dost ostřejší, což je dáno hlavně rozlišením, zejména u vzdálenějších objektů, tak plynulejší obraz u mě nakonec zvítězil. Velká škoda je, že se vývojáři také nepokusili více využít ovladače DualSense a rychlejšího načítání na next-gen konzolích. Stále se tu tak setkáte s několikasekundovými loadingy, kterých je na můj vkus i docela dost.

Audio potěší každého fanouška Star Wars, neboť naplno využívá potenciál licencované hudby k filmům. Hudba od Johna Williamse je prostě a jednoduše slastí pro uši. Hodně také oceňuji, že je celá Sága také kompletně nadabovaná, přičemž jsou občas využity přímo repliky z filmů a případně doplněné o doprovodný dabing. Původní verze LEGO Star Wars her si totiž vystačily s tím, že postavičky jen sem tam huhlaly, což bylo občas dost otravné.

Závěrem lze říct, že LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je skutečně největší a vlastně i nejlepší LEGO hrou, jakou jsme tu v posledních letech měli. Vývojáři jí věnovali obrovskou péči, což je vidět v každém záběru, a narvali obsahem až po okraj. Zejména pokud máte druhého spoluhráče, tak není nad čím váhat. The Skywalker Saga nabízí královskou zábavu na desítky hodin, a i přes pár drobných chybek jde o výbornou kompilaci, která vás i donutí opět oprášit filmovou ságu. Tohle doporučuje 9 z 10 Gunganů.

LEGO Star Wars The Skywalker Saga

ps4xonenswps5xsx
Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games
Datum vydání hry:
5. 4. 2022
KARTA HRY
9/10

Komentáře