LEGO Piráti z Karibiku

recenze  7
Martin Šmíd, 16. 5. 2011 0:45
Ačkoliv by se mohlo zdát, že herní trh je už přecpaný nejrůznějšími LEGO hrami, tak prodeje jednotlivých titulů ukazují, že tomu tak rozhodně není. Delší dobu se spekulovalo, že by se mohla do říše legových kostiček podívat i filmová ikona posledních let, Jack Sparrow. Protože v těchto dnech přichází do kin očekávaný čtvrtý díl, tak se právě v tuto dobu objevuje i hra LEGO Piráti z Karibiku, kterou si opět vzali na starost vývojáři z TT Games. Po docela pozitivních prvních dojmech jsme byli napjatí, jak dopadne finální produkt, který nyní doputoval do našich mechanik.

O filmech Piráti z Karibiku si každý může myslet, co chce. Jedno jim ale upřít nejde, mají skvěle zahranou hlavní postavu, kterou je kapitán Jack Sparrow. Johnny Depp v celé původní trilogii ukázal, že je opravdu prvotřídním hercem. Jeho grimasy a humor se navíc skvěle hodí i do zaběhlé série LEGO her. I proto se Disney rozhodl, že přinese hned všechny čtyři filmy v legových kostičkách, takže v balení naleznete dobrodružství z filmů - Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly, Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže, Piráti z Karibiku: Na konci světa a Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna. Trochu možná zamrzí, že vývojáři nepřipravili i nějakou nástavbu v podobě editoru levelů, ale už samotná hra nabízí tolik zábavy, že tento fakt ani moc nevadí. Navíc, pokud budete chtít vše dohrát na 100%, tak si budete muset rezervovat spoustu času.

Na začátku hry vás čeká úvodní level prvního filmu, ve kterém musíte osvobodit Jacka Sparrow, se kterým se pak vydáte za nejedním dobrodružstvím. Po dokončení tohoto levelu se vám otevře úroveň v Port Royale, která sama o sobě slouží jako menší kapitola, která se vám postupně rozrůstá. Hlavně ale slouží jako rozcestník mezi jednotlivými filmy. Každý má pět kapitol, během kterých prožijete nejzajímavější filmové události. Za co musíme vývojáře pochválit, tak to je nádherný level design. Tortuga vypadá opravdu jako pirátské město, kde se potulují lehké děvy, ale podíváte se i do Londýna, na pustý ostrov nebo do říše Davyho Jonese. Také jsou nádherné lokace přímo na palubě Černé perly nebo Bludného Holanďana. Ať už se budete nacházet kdekoliv, tak určitě oceníte práci, kterou si vývojáři s jednotlivými levely dali.

Hratelnost opět staví na kooperaci dvou postaviček, které procházejí levely a řeší jednu hádanku za druhou. Na všelijakých hádankách hra stojí a padá, přičemž vývojáři si asi byli vědomi toho, že hru budou hrát hodně děti, takže zde nenajdete žádnou vyloženě frustrující část. Všechny hádanky jsou hodně jednoduché, a pokud zrovna nemáte IQ dlažební kostky, každá vám zabere maximálně několik minut. Vše navíc usnadňuje i nápověda v podobě šipky, která ukazuje, co máte zrovna udělat. Jako další nápověda je tu i vyznačení všech důležitých předmětů. Nějaké dlouhé bloudění po levelu by rozhodně nemělo hrozit. Tedy, pokud nebudete hrát hned čtvrtý film. Hra totiž od začátku ukazuje jednotlivé možnosti a hráče i učí, aby byli připraveni na pozdější hádanky.

V levelech ale neřešíte jen hádanky, ale občas i bojujete. Všechny šermířské souboje jsou určitě hodně pěkné a zvláště na nich se od minula pořádně zapracovalo. AI nepřátel bohužel není zrovna vysoká, takže stačí vždy několik seků. Občas se ale naskytne i nějaký ten delší souboj, kde postavičky šermují docela dlouhou dobu, ale to se stává především při bossovských soubojích, jako ten s Barbarosou, který je hodně originální, ale to se tak nějak dá říci o všech, protože každý je jiný a vyžaduje úplně odlišnou strategii.

Jack Sparrow je určitě jedinečnou filmovou postavou, čehož si byli vědomi i sami vývojáři, kteří ho zpracovali do nejmenšího detailu. I herní postavička tak má spoustu vtipných momentů a je to právě ona, kdo táhne celou hru a stará se o největší porci zábavy. Navíc ji už na první pohled rozeznáte od ostatních, třeba díky kultovnímu ožraleckému pohybu. Jack Sparrow jinak umí perfektně šermovat svým mečem, řešit spoustu hádanek a dokonce má jednu speciální věcičku, kterou mu můžou ostatní jen a jen závidět. Tou věcičkou je kompas. Pokud znáte filmovou předlohu, tak jistě víte, že neukazuje na sever, za což si Jack vysloužil v prvním filmu posměch, ale ukazuje na věc, po které Jackovo srdce nejvíce touží. Pokud tak stisknete Bčko, tak se zobrazí menu s výběrem. V něm vidíte, jaké předměty zrovna Jack hledá, aby si s nimi zpřístupnil cestu dál. Když předmět vyberete, tak Jack otevře kompas a na zemi se začnou objevovat modré stopy, které ho k požadované věci dovedou.

Každopádně Jack není jedinou postavičkou, která má charakteristické schopnosti. Postaviček je tu celkem 70 a každá umí trošinku něco jiného. Třeba s mužskou postavičkou nevyskočíte tak vysoko, jako s ženskou. Rovněž třeba jen s dělníkem opravíte nejrůznější předměty. Postavičky je tak nutné kombinovat podle situace. Jako v předchozích lego hrách, tak ani v Pirátech z Karibiku nechybí kooperativní hra, kterou můžete hrát na jedné televizní obrazovce.

Vývojáři z TT Games používají na všechny své LEGO hry stejný engine a jen ho vždy lehce upravují. I přes tuto skutečnost vypadají Piráti z Karibiku velmi dobře a vlastně k vizuální stránce nemáme žádnou výhradu. Legové postavičky vypadají neuvěřitelně dobře, detailní je i prostředí a framerate se drží pořád ve velmi příjemném kmitočtu. Podívejte se na okolní obrázky, z nich asi nejlépe poznáte, jak hra vypadá. Na maximální úrovni je poté naprosto vynikající filmová hudba, kterou složil Hans Zimmer. Ta dodává hře neuvěřitelnou atmosféru, která vás vtáhne do hraní a bude vás u něho držet do té doby, dokud hru nedohrajete. Už první úvodní skladba je lahůdka pro uši, ale během hraní zazní i další skladby převzaté z prvních tří filmů.

Lego Piráti z Karibiku rozhodně nezklamali. Pro fanouška filmové série se jedná o naprostou povinnost, protože lepší hru se svými hrdiny bude hledat opravdu těžko. Navíc hra je i neskutečně zábavná, přiměřeně dlouhá, má povedenou grafickou stránku a vše pak podtrhuje vynikající hudba od Hanse Zimmera. Osmičku si tak Lego Piráti z Karibiku určitě zaslouží.

LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game

ps3x360wiipspds3ds
Disney Interactive Studios, Traveller's Tales
Datum vydání hry:
10. 5. 2011
KARTA HRY
8/10

Komentáře