Lego Marvel Super Heroes

preview  5
Martin Šmíd, 16. 1. 2013 19:30
Film Avengers, v němž si dali dostaveníčko hrdinové od Marvelu, jste určitě viděli. Možná jste si od té doby přáli, abyste se mohli se svými oblíbenými superhrdiny setkat i v nějaké té videohře. Ano, měli jsme tu stejnojmennou hru pro Kinect a Wii U, ale ta kvalitou nemohla nikoho uspokojit. Proto je určitě skvělá zpráva, že už na tento rok se chystá vydání hry Lego Marvel Super Heroes, která přinese osvědčenou hratelnost, ovšem se spoustou zajímavých novinek. Pokud máte hrdiny od Marvelu rádi, dejte se do čtení.

Když byla oznámena hra Lego Star Wars, jen málokdo očekával, že to dopadne dobře. Předělat populární univerzum do stavebnice LEGO, navíc v humorném podání, vypadalo divně už od začátku. O to větší překvapení přišlo, když byla hra dokončena, protože se jednalo o velmi chytlavou záležitost na spoustu večerů. Protože se prodaly miliony kopií, začalo na nás studio Traveller's Tales chrlit jednu LEGO hru za druhou, nutno podotknout, že neméně kvalitních. Do LEGO podoby se dočkal předělávky třeba Batman, Indiana Jones, Harry Potter nebo Lord of the Rings. Na začátku letošního roku byla oznámena nová LEGO hra, kterou nikdo rozhodně nečekal. Tedy, věděli jsme, že nějaká ta nová hra s kostičkami vyjde, ale že to bude obsahovat licenci Marvelu? Doposud něco nemyslitelného. Proč? Odpověď je jednoduchá. Marvel je vlastněn společností Disney, zatímco Warner Bros, kterému patří studio Traveller's Tales vytvářející LEGO hry, prosazuje hrdiny od DC. Přesto obě společnosti našly společnou řeč, z čehož budeme těžit především my hráči.

Lego hry vždy čerpaly ze své předlohy nebo licence, a to včetně příběhu. U Marvel Super Heroes mají vývojáři celou řadu zajímavých příběhů s nejrůznějšími světy, z nichž mohou čerpat. Je ale také jednoduché se v tomto všem ztratit, proto celý scénář pro ně napsal Mark Hoffmeier, který má s marvelovským světem velké zkušenosti. O příběhu jako takovém zatím moc informací nemáme, ale určitě nebude chybět charakteristický humor pro LEGO hry a nejrůznější další zajímavé situace. Jen vývojáři nakousli, že hlavním padouchem má být někdo z animované série The Super Hero Squad Show. Tady se utváří docela velký prostor pro nejrůznější spekulace, protože jím může být prakticky kdokoliv, jen jak vývojáři dodávají, nebude zde tolik šílený, ale daleko vážnější, aby z něj byla cítit ona velká hrozba, kterou je pro zdejší svět.

Předchozí Lego hry spojovala mnohdy velká linearita. Prostě jste vešli do levelu, vyřešili hádanku a dveřmi na opačné straně jste odešli do další části. V tomto je Marvel Super Heroes daleko otevřenější, spíše svým pojetím připomíná LEGO City: Undercover pro Wii U. Také tu je totiž více míně otevřený svět, vše se odehrává v obrovském městě New York. Magazín Game Informer ve svém preview uvádí zajímavou informaci, podle níž je celé město na začátku zničeno, přičemž vy ho musíte postupně obnovit, což není zase tak velký problém, když je celý zdejší svět postaven z Legových kostiček. K hlavním aktivitám by ale obnova slavného velkoměsta patřit neměla. Město New York bude obsahovat jednak několik skutečných památek, na obzoru je jednak Socha svobody, ale také nesmí chybět charakteristické náměstí Time Square či Grand Central Station, rovněž se ale podíváte do několika lokací, které znáte z komiksů nebo filmů. Fanoušky Spider-mana třeba zaujme laboratoř Oscorpu či ústav The Raft. Podobných míst bude celá řada, odkazujících samozřejmě na většinu hrdinů od Marvelu.

Protože jde o Lego hru, můžeme se těšit na více jak sto nejrůznějších superhrdinů, ze kterých si musí vybrat úplně každý. Všichni superhrdinové mají samozřejmě jedinečné schopnosti, které využijete během hraní. Patrně nejznámějším hrdinou od Marvelu je Spider-Man, který třeba bude umět svoji pavučinou svazovat nepřátele, či si s ní bude moci přitáhnout nějaký ten vzdálený objekt, k němuž by se normálně nedostal. Zmíněn byl i pavoučí smysl, který mu v mnoha situacích značně pomůže. Kapitán America zase bude moci používat svůj štít, nejen v boji, během něhož bude moci nepříteli uštědřovat mohutná zranění. Také ho bude moci hodit na zeď, kde se zasekne, přičemž poté může na něj skočit a odrazit se do místa, kam by se normálně nedostal. Iron Man zase umí ovládat nejrůznější elektronická zařízení, dokonce bude moci hacknout na dálku ovládaný vrtulník. Zatím byly schopnosti blíže popsány jen u těchto tří nesmírně populárních postav, ale mezi dalšími potvrzenými je Black Widow, Deadpool, Galactus, Hawkeye, Hulk, Iron Man, Loki, Magneto, Nick Fury, Thor, Tony Stark a Wolverine. Jak jste si všimli, nejen superhrdinové, ale i padouchové se zde spojili v boji proti společnému nepříteli.

Lego Marvel Super Heroes nemá přinést velkou revoluci do osvědčeného konceptu Lego her, ten je jen postupně inovován o nové a nové prvky, jakým je třeba zde otevřený herní svět. Pokud půjde vše dobře, hra doputuje na pulty obchodů letos na podzim pro konzole Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii U, Nintendo DS, Nintendo 3DS a Playstation Vita. Do té doby bude ještě čas se na hru několikrát blíže podívat, až nám vývojáři řeknou další podrobnosti.

Lego Marvel Super Heroes

ps4ps3x360ds3dswiiuxone
Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games
Datum vydání hry:
15. 11. 2013
KARTA HRY
8/10

Komentáře