LEGO Marvel's Avengers

recenze  13
Martin Šmíd, 8. 2. 2016 17:08
Není tomu zase tak dlouho, co jsme tu měli poslední LEGO hru. Ostatně LEGO hry se na nás pravidelně vrhají několikrát za rok a letos tomu nebude jinak. Chystají se třeba nedávno oznámené Hvězdné války, které nám v LEGO kostičkách nabídnou dvoumiliardový megahit, ale než se této hry dočkáme, chtějí nás zabavit vývojáři z TT Games novou hrou s hrdiny od Marvelu. Ti už tu jednou v LEGO podání byli, a protože slavili docela velký úspěch, dočkali se druhého dobrodružství. Níže v recenzi se dozvíte, jestli jde stále o dobrou zábavu

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Na rozdíl od prvního zpracování hrdinů od Marvelu, se novinka s názvem LEGO Marvel's Avengers zaměřuje pouze na hrdiny a padouchy spojené s uskupením Avengers, takže můžete zapomenout na X-meny nebo postavičky ze Strážců galaxie. To ale na druhou stranu nevadí, protože i bez nich má hra co nabídnout. V základu se zaměřuje hlavně na převyprávění filmů The Avengers a The Avengers: Age of Ultron, ale sem tam se objeví i nějaká ta menší část z filmů Iron Man 3, Thor: The Dark World a Captain America: The Winter Soldier, což mimochodem dalo vývojářům šanci vytvořit zajímavý a rozhodně uspokojující příběh, který je opět vyprávěn skrze nejrůznější filmečky, samozřejmě hodně humorně pojatými, i když sem tam nějaké filmečky trochu kulhají a narušují tempo prakticky tím, že se v nich toho moc neděje a trochu nudí. Nudnějších filmečků je ale jen pár, takže se to dá přežít. Každopádně se příběh točí kolem padouchů Lokiho a Ultrona, kteří chtějí zničit Zemi, jednoduše řečeno, takže musí nastoupit oblíbení hrdinové, aby se s touto hrozbou vypořádali.

LEGO hrám se v posledních letech hodně vyčítá fakt, že nepřicházejí s výraznou inovací, která by je zase posunula trochu dál. Neustále jedou podle stejné šablony, a pokud se vám už tento styl přejedl, rozhodně si nákup LEGO Marvel's Avengers pořádně rozmyslete, protože žádnou výraznou inovaci nepřináší. Na druhou stranu hra dokáže pořád slušně zabavit, hlavně fanoušky filmové předlohy, ať už díky pěknému designu jednotlivých levelů a míst, do kterých se podíváte, a že jich je docela dost, až po chytré logické hádanky, kterými jsou jednotlivé levely prošpikovány. Hádanek je několik stovek, přičemž vývojáři je obohatili o několik nových druhů, což je jistě příjemné oživení. Navíc LEGO formulka v tomto funguje pořád dobře, i když jsem trochu oplakal absenci hádanek, v nichž se stavěly různé objekty.

Pak je tu pochopitelně zastoupena i nějaká ta akce, a možná i v hojnější míře, než tomu bylo v minulosti. Nepřátelské postavičky se na vás vrhají prakticky neustále z nekonečného množství, až kolikrát jsou spíše ke škodě, protože ruší při řešení hádanek. Dá se ale na to zvyknout, navíc souboje jsou slušné, protože každý hrdina má svůj unikátní soubojový systém a různá komba, kterými může protivníky likvidovat. Líbila se mi i novinka v podobě spolupráce mezi dvěma hrdiny k utvoření speciálního komba, díky němuž je možné zlikvidovat více protivníků najednou. Souboje jsou pak ještě rozmanitější, dynamičtější a také se tak rychle můžete zbavit dotěrných protivníků.


Vývojáři si do LEGO Marvel's Avengers připravili zhruba stovku postaviček, které se vám postupně odemknou během hraní hlavního příběhu, případně vedlejších aktivit. Vrací se pochopitelně oblíbený Iron Man, hodící se pro opravy nebo ničení zlatých kostiček pomocí svých laserů, Thor zase vládne blesky a dokáže tak nahodit elektřinu, ale jsou i přítomny hrdinové s velkou rychlostí, případně možností ovládat pomocí mysle okolní předměty. Vypisovat vám je zde nebudu, ale pokud máte rádi univerzum Avengers a hrdinů od Marvelu, zhruba asi víte, na koho se můžete těšit. Postavičky pochopitelně nemají jen unikátní soubojový systém, ale také unikátní schopnosti pro řešení hádanek, takže musíte vždy trochu přemýšlet, kým co zrovna vyřešit. I díky tomu jsou ostatně hádanky zábavné a je radost je plnit.

Pokud jste hráli nějakou předchozí LEGO hru, asi vás nepřekvapí, že se základní kampaň skládá z patnácti příběhových misí, které vám zaberou zhruba deset hodin. Během této doby se budete dobře bavit, ale protože jde o LEGO hru, vývojáři z TT Games opět připravili hromadu vedlejších aktivit, které herní dobu natáhnou na další hodiny, no možná desítky hodin. Do prošlých levelů se můžete vracet s jinými postavami, řešit v nich dříve nedostupné hádanky, případně se jde vracet do speciálních otevřenějších lokací, kde jsou různé vedlejší úkoly, třeba závody, díky nimž se budete dál dobře bavit, ale hlavně sbírat další cihličky, odemykat si nové stroje k sestavení, případně postavy, kterých je něco přes sto. Nemusíte se tedy bát, že by hra LEGO Marvel's Avengers vydržela jen na pár hodin, za své peníze dostanete adekvátní porci zábavy, která se samozřejmě ještě stupňuje, pokud jste fanoušci a máte třeba kamaráda do kooperace.

I když se hra LEGO Marvel's Avengers dobře hraje, i přes chybějící výraznou inovaci, obsahuje i několik menších nedostatků, které se s LEGO hrami táhnou už docela dlouho, a ani zde se je vývojáři nerozhodli opravit. Opět se mi několikrát stalo, že se mi postavička několikrát někde zasekla, což následně způsobilo neustálé přepínání a kvedlání postavičkou, aby se vyprostila. Ani v této novince tohoto neduhu nebudete ušetřeni, stejně jako dalších menších chybiček spojených s fyzikou. Rovněž mi vadí, že se vývojáři nedokopali k online kooperaci, kterou bych osobně hodně ocenil. Stále je přítomna jen lokální verze. Ano, LEGO i LEGO hry jsou určeny hlavně pro hraní v jednom pokoji, ale ne každý má vedle sebe bratra nebo kamaráda, který by s nimi mohl hrát.

Vývojáři z TT Games používají pro LEGO hry už řadu let stejný engine, který s příchodem nových konzolí jen lehce upgradovali, ale vzhledem k tomu, že nově vycházející LEGO hry pořád vypadají pěkně a navíc se skvěle hýbou, nevidím v tom problém. Vývojáři mají funkční engine, díky němuž mohou lehce vytvářet nové a nové hry, a asi by byla škoda toho i nevyužít. LEGO Marvel's Avengers navíc určitě po vizuální stránce neurazí, dokáže sem tam překvapit i pěkným efektem a nádhernými filmovými sekvencemi. Velmi dobře je na tom i hudební doprovod, hudba je hlavně přebraná z filmů, dobré je i ozvučení a v rámci možností dabing. Ten mohl být lepší, zvláště pokud by si vývojáři přizvali filmové představitele, ale i tak není moc na co si stěžovat. Svůj účel plní.

LEGO Marvel's Avengers je další slušná LEGO hra, která potěší hlavně fanoušky marvelovských filmů, pro které je hlavně určena. Má zajímavý humorně pojatý příběh, zábavnou hratelnost, některé pěkné logické hádanky i slušný level design. Na druhou stranu by už vývojáři mohli přijít i s nějakou tou větší inovací, která by hrdinům od Marvelu docela dost prospěla.

LEGO Marvel’s Avengers

ps4ps3x360vita3dsxone
Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games
Datum vydání hry:
26. 1. 2016
KARTA HRY
7/10

Komentáře