LEGO Jurassic World

recenze  2
Martin Šmíd, 20. 6. 2015 21:24
Stavebnice LEGO je stále obrovským fenoménem. Tomu v posledních letech dopomohly i videohry. Ačkoliv se jim nejprve moc nevěřilo, studio TT Games vytvořilo už několik desítek výborných hopsaček, které nejsou určeny jen pro fanoušky stavebnic, ale prakticky pro všechny, protože se v nich dá kvalitně vyblbnout a odreagovat. Už jsme v nich navštívili vzdálenou galaxii, zabojovali si v Karibiku nebo navštívili Bradavice. Nyní došlo i na dinosaury, kteří na nás vyskakovali v poslední době z televize, kina a dalších médií.

Testovaná verze: PlayStation 4

Možná si ještě nyní pamatujete, jak jste jako malí s rodiči vyrazili do kina na film Jurský park. V ten večer jsme žasli nad přímo oživlými dinosaury, přičemž Steven Spielberg mnohým klukům změnil život, a lhal bych, pokud bych řekl, že jsem mezi nimi nebyl. Odstartoval se velký dinosauří fenomén, který byl následně podpořen i celkem slušnými pokračováními. Bohužel, co se videoher týče, moc kvalitních titulů z tohoto nesmírně oblíbeného univerza jsme tu neměli. Pokud bych měl brát jen ty opravdu kvalitní, musel bych vzpomenout pouze strategii Jurassic Park: Operation Genesis, v níž jste si mohli vybudovat svůj vlastní dinosauří park, a že to byla i na konzolích parádní zábava.

V předchozích dnech vtrhnul jako uragán do kin film Jurský svět, který se snaží celou značku restartovat, což dle zájmu diváků se mu to povedlo nad očekávání dobře. Film ale nechám stranou, ačkoliv musím říci, že rozhodně stojí za návštěvu kina, protože společně s ním se dostala ven i nová videohra LEGO Jurassic World. Hry podle filmů, které mají navíc být na pultech ve stejný den, moc dobře nedopadají. Protože jsem fanoušek filmů, jsem rád, že tentokrát vše dopadlo dobře. Hra fanoušky určitě nezklame, to můžu říci už nyní. Ačkoliv název LEGO Jurassic World může naznačovat, že v balení najdete jen videoherně zpracovaný film, který právě trhá rekordy v kinech, pravda je jiná. Vývojáři v jednom balení servírují hned všechny čtyři oblíbené filmy, a to Jurský park, Jurský park: Ztracený svět, Jurský Park 3 a Jurský svět, které nemusíte hrát postupně. Tedy, na výběr máte postupně trilogii Jurský part (postupně si v ní díly odemykáte) nebo Jurský svět.

Asi neexistuje nikdo, kdo by filmy neznal, každopádně protože hra je určena i pro ty nejmenší, vývojáři vše pojali v daleko odlehčenějším a humornějším stylu, který je ostatně vlastní všem LEGO hrám, a který tak máme rádi v tomto zpracování. Ono právě ty scény, v nichž někdo ve filmu zemře, jsou zde hodně srandovní a dokážou vám vykouzlit úsměv na rtech. Počkejte, až si bude chtít dát k večeři Tyranosaurus Rex chlápka na záchodě, případně Velociraptoři svého chovatele. Všechny tyto scény jsou zábavné a určitě neurazí ani starší hráče. Jen ještě dodám, že pokud jste filmy náhodou neviděli, nemusíte se bát, že byste skrze filmečky nevěděli, která bije. Sem tam se v minulosti toto u LEGO her stávalo, ale zrovna tady vývojáři vše dobře vysvětlují, scénář je zrežírován dobře, takže se určitě neztratíte. Je ale samozřejmě otázka, jestli si vůbec někdo, kdo filmy neviděl, koupí. Je určena hlavně pro fanoušky.

Pokud jste nikdy nehráli žádnou LEGO hru, tak jen v rychlosti zmíním, že se jedná o jednoduché 3D plošinovky, které jsou založeny na řešení logických hádanek za pomocí LEGO kostiček. Na tomto stál už Star Wars před mnoha lety, a vývojáři tento koncept za poslední roky jen lehce vylepšovali. To je ostatně jedna z výčitek mnohých hráčů, že se hry hratelností od sebe moc neliší, ale zde to nebudu brát jako mínus, ostatně Jurassic World má i několik pěkných novinek, které dokážou potěšit a dobře hratelnost oživují. Na druhou stranu, pokud čekáte něco revolučního, můžete jít dál, zde se nedočkáte. Pokud ale chcete kvalitní, řemeslně dobře zvládnutou plošinovku, jste na správné adrese.

LEGO hry v posledních letech lehce sklouzávaly k open world záležitostem, a Jurassic World v tomto není jiný. Nemáte v něm jen klasické lineární levely nasekané za sebe, v nichž budete řešit jeden pěkně a hlavně chytře navržený hlavolam za druhým (klasických soubojů si zde z logických důvodů moc neužijete, hra opravdu staví hlavně na puzzlech), abyste se dostali dál, ale také cestujete po parku či dalších částech ostrovů, a plníte vedlejší aktivity. K některým samozřejmě nejdříve potřebujete postavičky, které si odemknete později, což ostatně platí i o samotných misích, kterých je rovných dvacet. Ty tedy mají po dohrání slušnou znovuhratelnost, protože stále je v nich co objevovat následně ve volném režimu, na první zahrání se do všech částí určitě nedostanete. Jen se ještě vrátím ke zmíněným klasickým příběhovým levelům, u kterých musím pochválit jejich pěkný design, pro který se vývojáři nechali hodně ovlivnit filmy.

Ačkoliv se Jurassic World hraje jako většina starších LEGO her, koncept je pořád stejný, vývojáři hratelnost oživují pomocí postav, za které budete hrát, přesněji díky jejich novým schopnostem. Některé jsou docela vtipné, ostatně počkejte, až budete jako doktorka Sattlerová skákat do obrovských hromad výkalů a brodit se v nich, aby vyhrabala požadovaný předmět, novinkou je i možnost mít padák a létat vzduchem či překonávat takto delší vzdálenosti. To je ale samozřejmě jen začátek, vývojáři připravili několik desítek postav ze všech filmů, které si můžete postupně odemknout, mezi nimi pochopitelně nechybí nezapomenutelný a u fanoušků oblíbený Alant Grant nebo Ian Malcolm. Kromě lidských postav je možné hrát i za některé dinosaury, což je vždy dobré oživení, protože se za ně hraje trochu jinak, navíc třeba možnost hrát za Velociraptory nebo Tyranosaura, případně se účastnit soubojů mezi dinosaury (většinou probíhají skrze jednoduché QTE sekvence) je něco, co je pro fanouška splněným snem.

Pokud nebudete nikam spěchat, LEGO Jurassic World vám vydrží na zhruba dvanáct hodin kvalitní zábavy. To je slušná doba, ale ve srovnání s ostatními LEGO hrami, už to tak veselé pochopitelně není, zvláště ve srovnání třeba s Hobitem, který nabídl hromadu vedlejších úkolů a dalších výzev. Zde po dohrání můžete pochopitelně také vše vysbírat, kromě cihliček i DNA dinosaurů, splnit menší vedlejší úkoly po parku nebo v jiných částech ostrovů (většinou něčí záchrana), postavit si vlastní dinosaury, případně vyfotit určité dinosaury, což je legrace, zvláště když fotky jsou opravdu srandovní, ale určitě tu není vedlejšího obsahu tolik, aby vás hra udržela po dalších několik desítek hodin, jako se to podařilo právě Hobitovi. Na druhou stranu, za své peníze dostanete hru, po jejímž dohrání nebudete litovat, že jste je vrazili právě do ní.

Ačkoliv jsem po většinu recenze hru LEGO Jurassic World chválil, má několik menších nedostatků, které sem tam mohou vadit. Kratší herní dobu jsem už zmiňoval, ale také bude opět vadit fakt, že tu není online kooperace. Tohle prostě už zmiňuju v posledních letech poněkolikáté u LEGO hry, a je opravdu škoda, že vývojáři z TT Games zatím neměli odvahu na tomto nedostatku zapracovat. Určitě by online podporou udělali velkou radost svým fanouškům. Dalším menším nedostatkem je kamera. Ta občas zabere scénu ne ze zrovna ideálního úhlu, navíc nejde pořádně nastavit, takže s ní budete pěkně bojovat. Těchto pasáží moc není, ale když přijdou, budete z nich lehce zoufalí. Pak už tu jsou jen sem tam drobné nedostatky, jako třeba občasné zaseknutí postavičky v levelu, což ale není moc hrozného, ze všeho se dá dostat, nebo probliknuté nějaké té textury, či pozlobení fyziky.

Vývojáři z TT Games v předchozích letech vybudovali velmi kvalitní engine, na němž všechny své LEGO hry staví. Pokud jste tedy na současné konzolové generaci nějakou LEGO hru hráli, vizuální zpracování vás prakticky v ničem nepřekvapí. To ale určitě není na škodu, protože LEGO Jurassic World vypadá prostě a jednoduše dobře, má spoustu pěkných detailů a nádherně zpracované prostředí i všelijaké postavičky, které znáte z filmů, včetně oživlých pravěkých plazů. Tady bude muset být každý spokojen, stejně tak s chodem. Během testování jsem nezaregistroval žádné poklesy frameratu ani jiné technické nedostatky, které by kazily hraní, což je určitě plus. Fanoušky určitě potěší i parádní ozvučení, vývojáři mohli používat všechny assety z filmové série, což se samozřejmě na výsledné kvalitě podepsalo. Je možná jen škoda, že o dabing se nepostarali filmoví herci, ale to je jen taková drobnost, kterou vývojářům odpustíte, až začnou hrát nezapomenutelné licencované skladby od Johna Willliamse, které zatřesou vaším obývákem. Pak si budete připadat jako v kině. Soundtack ostatně vytváří výbornou atmosféru, bez něj by byla hra jen poloviční, stejně tak zážitek z ní.

Vývojáři z TT Games už dávno rezignovali na nějaké velké inovace pro svoje LEGO hry, ale na druhou stranu, proč jim zrovna tohle vyčítat, když tu máme před sebou velmi kvalitní plošinovky, které si užijí jak malí hráči, tak dospělí. LEGO Jurassic World navíc potěší i filmové fanoušky, protože budou moci prožít své čtyři oblíbené filmy v pěkném zpracování, u něhož se budou bavit po celou dobu díky zábavné hratelnosti, chytrému designu, desítkám oblíbených postaviček, slušnému humoru a povedené audiovizuální stránce. Škoda jen, že Jurassic World je oproti předchozím hrám poněkud kratší, a rovněž mohli vývojáři zapracovat i na kameře, která sem tam méně i více zazlobí. Jinak ale nemám moc, co bych mohl vytknout. Určitě kupte, budete se dobře bavit. 

LEGO Jurassic World

ps4ps3x360vita3dsxone
Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games
Datum vydání hry:
11. 6. 2015
Žánr:
Puzzle, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře