LEGO Horizon Forbidden West: Tallneck

special  8
Martin Šmíd, 15. 5. 2022 10:20
Letos v únoru vyšla výborná akční hra Horizon: Forbidden West pro konzole PlayStation, v níž na hlavní hrdinku Aloy čekalo nové velké dobrodružství na Zapovězeném západě plném nových nebezpečných strojů. Ještě před vydáním bylo oznámeno, že společnost LEGO připraví speciální sadu inspirovanou univerzem Horizon, díky níž bude možné si doma postavit Tallnecka. Jak určitě víte, jde o ikonický stroj série Horizon, který slouží pro odkrývání mapy. Po několika měsících čekání se tato zajímavá LEGO sada konečně dostává do prodeje, no a PlayStation se rozhodl mi ji poskytnout, abych se na ni mohl podívat a napsat vám, jak moc povedená je a jestli stojí za nákup. Zde jsou mé dojmy.

Set LEGO Horizon Forbidden West: Tallneck se prodává v docela velké krabici, která čítá hned 1222 dílků, z nichž se celá figurka následně staví. Popravdě se stavěním LEGO figurek nemám zase tak velké zkušenosti. Ano, pár jsem jich postavil před mnoha lety, ale ty byly o poznání menší a měly i o dost méně dílků. I proto jsem se trochu obával, jestli dokážu vůbec Tallnecka postavit a jestli to nebude nad moje síly. Protože vidíte fotky kolem, už víte, že se mi to povedlo, za což může svým způsobem samotné balení i obsáhlá knížečka, v níž jsou nejen informace o univerzu Horizon, ale také podrobný kompletní ilustrovaný návod. Díky němu nebyl problém figurku postavit, je vážně pěkně a jednoduše zpracovaný. Přehlednosti určitě dopomáhá i skutečnost, že všechny kostičky a dílky jsou rozděleny do osmi samostatných sáčků, které jsou navíc očíslovány. Vždy tak přesně víte, po jakém sáčku sáhnout a čím pokračovat. Set LEGO Horizon Forbidden West: Tallneck je tak přístupný naprosto komukoliv, ať už zkušeným LEGO stavitelům tak i naprostým nováčkům nebo lidem, kteří nemají se stavěním LEGO setů velké zkušenosti.

Celá figurka by se dala rozdělit na dvě samostatné části. První tvoří samozřejmě samotný Tallneck, druhou poté základna, na níž stojí. Právě tou začnu, protože je už na první pohled inspirovaná světem hry Horizon, takže na ní nechybí tráva či zrezivělý zarostlý semafor, jenž plně charakterizuje nyní už dávno zaniklou vyspělou civilizaci. Na základně je možné kromě Tallnecka postavit i malou figurku Aloy, která je vážně hodně povedená, má řadu detailů díky potisku i svůj charakteristický luk a oštěp, a je velmi jednoduché ji postavit. Kromě ní je v balení ještě figurka Watchera, což je další z řady ikonických strojů. Docela jsem byl překvapen, že samotná kulatá základna zabírá hned tři z osmi sáčků, ale na druhou stranu má řadu krásných detailů, navíc tím, že je hodně barevná, je i kontrastem k figurce Tallnecka, která je spíše bílá a nemá tolik výrazných barev. Základna je tak krásným doplňkem, který drží vše pohromadě. 

Nyní se dostávám k hlavní hvězdě celého setu, kterou není překvapivě Aloy, ale právě obrovský majestátní Tallneck. U něj se postupně skládá tělo, krk, nohy a nakonec hlava, přičemž jednotlivé části následně do sebe krásně zapadnou. I když jsem se na začátku trochu bál, jestli zvládnu Tallnecka postavit, nakonec jsem se při tom náramně bavil. Jediným menším zádrhelem můžou být malé samolepky, které se následně lepí na hlavu Tallnecka. To už vyžaduje mít trochu skillu a hlavně ruce, které se moc neklepou. Jen ještě dodám, že hlava Tallnecka, která připomíná disk, jde různě polohovat, takže je možné si figurku ve výsledku nastavit tak, jak budete chtít. No a finální figurka je vážně parádní (výška - 34 cm, šířka - 23 cm a hloubka - 17 cm). Vlastně na poličce vypadá ještě lépe, než na propagačních obrázkách a jsem přesvědčen, že bude krásnou ozdobou každé kanceláře, obývacího pokoje nebo herního doupěte. Návštěva ji určitě nepřehlédne. Ostatně posuďte sami z přiložených fotografií.

Nejvíce mě na celé figurce těší a vlastně i baví, že byla vytvořena s láskou k videoherní předloze, a podle toho také parádně vypadá, a vlastně i díky tomu je zábava ji stavět. Nejde jen o rychle vytvořený produkt, na které by se chtěl někdo obohatit. Jsem moc rád, že se ke mně Tallneck dostal a pokud máte rádi svět Horizonu stejně jako já, určitě si tuto nádhernou figurku sežeňte a postavte. Po několik večerů se budete skvěle bavit. Do budoucna bych byl moc rád, pokud by LEGO opět navázalo spolupráci s PlayStationem a přineslo nám další podobně stejně kvalitní figurku. 

Komentáře