LEGO Harry Potter: Years 1-4

recenze  8
Martin Šmíd, 3. 8. 2010 15:21
Harry Potter je dneska obrovským fenoménem, za který mohou nejenom knížky, ale i úspěšné filmy od Warner Bros. Za dobu, kdy vznikají filmy, jsme tu měli více či méně povedené herní adaptace, které má na triku EA. Jsou to zhruba tři roky, co se začalo spekulovat, že i značku Harry Potter doženou legové kostičky a po vzoru Star Wars nebo Indiana Jonese se dočkáme Lego hry. Netrvalo dlouho a vývojáři ze studia Traveller´s Tales LEGO Harry Potter: Years 1-4 skutečně oznámili. Nyní je hra konečně na trhu, takže se pojďme podívat, co vás u hraní čeká a jestli se vyplatí do hry investovat své tvrdě vydělané peníze.

Lego hry jsou v posledních letech velmi populární, stejně tak značka Harry Potter. Bylo tak jasné, že se něco jako LEGO Harry Potter: Years 1-4 objeví. Jak už ale asi z názvu můžete vyčíst, hra obsahuje pouze čtyři ročníky, chcete-li knihy nebo filmy. Podíváme se tak postupně do ročníků, které charakterizují knížky - Harry Potter a Kámen mudrců, Harry Potter a Tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu a Harry Potter a Ohnivý pohár. Vývojáři si tak zřejmě nechávají místo pro druhou hru, která popíše zbývající epizody dobrodružství Harryho Pottera. Nám hráčům to ale nemusí až zase tak vadit, protože samotná hra je opravdu obrovská a pokud budete plnit jen zadané úkoly a chodit pouze po příběhové lince, tak vám LEGO Harry Potter: Years 1-4 vydrží zhruba 20 hodin, což musíte uznat, že je velmi solidní číslo, které je dneska spíše vzácností. Pokud pak budete chtít plnit i vedlejší úkoly a vysbírat všechny legové kostičky, tak se připravte na další desítky hodin.

Jako předchozí Lego hry i Harry Potter: Years 1-4 je založen především na kooperaci, bez které by hra určitě nebyla tak zábavná, jako nyní je. Sice vám ve hře pro jednoho skvěle sekunduje AI, která ale má bohužel své limity a nikdy se nevyrovná živému hráči. I díky tomu se tak vyplatí mezi postavičkami přepínat a spoléhat se tak převážně na svoje umění. Když už jsme u přepínání, tak ještě je nutné dodat, že každá z vámi ovládaných postaviček umí něco jiného. Třeba Harry Potter je takovým univerzálem, umí dobře létat na koštěti a řešit nějaké ty jednoduché překážky. To takový Ron má v kapse vždy svojí věrnou krysu, která se dostane téměř všude, takže vám odemkne dveře, ale i shodí potřebné věci z nějaké té větší výšky. To pak Hermiona je zase z celé trojky nejchytřejší a umí vyřešit i složitější rébusy, samozřejmě za použití vašeho mozku. Jak už asi z umění postaviček chápete, ta nejlepší zábava se opravdu dostaví až v kooperativní hře, kdy každý ovládá svojí postavičku, díky čemuž je řešení rébusů daleko jednodušší a hlavně i cesta vpřed je plynulejší.

Vývojáři před vydáním slibovali, že hráče čeká opravdu obrovská hra se spoustou možností a tajných míst se spoustou bonusů. Tuto skutečnost musíme potvrdit, ačkoliv třeba hlavní dějová linie je velmi jednoduchá, čemuž i dopomáhá šipka ukazující, kam se máte vydat za splněním dalšího úkolu. Díky tomu je tak příběhová část velmi lineární a určitě se vám nestane, že byste se někde zasekli cestou a nevěděli, kudy dál. Trápení možná nastane leda u řešení některých rébusů či soubojů, kdy nejprve budete muset zjistit tu správnou cestu k vyřešení. Přesto musíme dodat, že všechny hádanky a souboje jsou velmi jednoduché, takže by vám nemělo trvat jejich vyřešení dlouho. Během hry můžete plnit i nějaké ty vedlejší úkoly, jako je rozsvícení pochodní, hledání obrázků či zachraňování ostatních studentů. Rovněž jsou po celém hradě rozmístěny i tajné chodby, které skrývají nejeden bonus. Co bychom možná vytkli, je v pozdější části to, že do většiny lokací se budete neustále vracet a procházet jimi, což může být někdy i na škodu.

Co se týče technického zpracování, tak to je na zhruba stejné úrovni, jako jsou předchozí Lego hry. Sice vývojáři přidali pár efektů navíc, ale jinak je vše při starém. To ovšem neznamená, že by hra byla nějak graficky zastaralá a boleli vás z ní oči. To rozhodně ne. Na hru se celkem pěkně dívá a navíc se nám ani jednou nestalo, že by se zpomalila a zasekávala, což je také velké plus. Co musíme hodnotit kladně je i hudební doprovod, který je po většinu licencovaný z filmové předlohy, takže pokud se vám líbila hudba ve filmu, bude se vám líbit i ve hře. O dabingu se pak nemá cenu bavit, protože postavičky jen občas šišlají, že jim není rozumět, ale o to více jsou poté vtipné filmečky, kterých je i docela dost.

Po trošinku méně povedených Lego hrách, jako byl Batman případně i poslední Indiana Jones, jsme se dočkali opět povedené hry, kterou LEGO Harry Potter: Years 1-4 určitě je. Na hráče čekají hned čtyři ročníky ve škole čar a kouzel v Bradavicích, takže se připravte na zhruba 20 hodin skvělé zábavy. Hra má navíc takové kouzlo, že vás chytí a už nepustí, což se v poslední době moc nestává. Pokud tak máte rádi Lego a Harryho Pottera, je pro vás LEGO Harry Potter: Years 1-4 jako dělaný. Ale ani ostatní by hru neměli opomenout, pokud se chtějí skvěle bavit, ať už u dobré hratelnosti nebo u humorných filmečků.

Lego Harry Potter: Years 1-4

ps3x360wiipspds
Warner Bros. Interactive Entertainment, Traveller's Tales / TT Fusion
Datum vydání hry:
29. 6. 2010
KARTA HRY
8/10

Komentáře