Left 4 Dead 2

recenze  6
Martin Šmíd, 3. 12. 2009 23:06
Když vyšla před rokem akční hra Left 4 Dead od Valve, oblíbily si ji miliony hráčů po celém světě. Ačkoliv se jednalo v základu o obyčejnou doomovku, kde střílíte hordy nepřátel, přinesla neobyčejně chytlavou kooperativní hratelnost. Rok se s rokem sešel a vychází druhý díl, který to bude mít v budoucnu hodně těžké, protože už před vydáním se kvůli němu objevovaly nejrůznější petice z řad fanoušků prvního dílu. Pojďme se podívat, co nám Valve za rok stihla uvařit a jestli se za to vyplatí utratit peníze.

Kdo si myslel, že po prvním dílu přijde brzy konec všem zombíkům a Amerika bude zachráněna, pořádně se spletl. Nákaza se po roce rozšířila až na jih Spojených států a téměř vyhladila celou lidskou populaci. Právě v tento okamžik se nachází čtveřice hlavních hrdinů v opuštěné zóně, kde se to jen hemží všelijakými zombíky, kteří lační po posledním doušku čerstvé krve. Nemusíme ani zdůrazňovat, že jediný cíl je tak utéci a po cestě zlikvidovat vše, co se hýbe. Asi už tušíte, že příběh tu nehraje tu hlavní roli a slouží jen k jakémusi nastínění situace, ve které se nacházíte a proč se děje to, co se děje. Už po zapnutí hry nás překvapilo velmi pěkně udělané intro, které nás seznámilo se všemi čtyřmi hlavními protagonisty. Prvním je Nick, takový menší gambler, který moc ostatním členům skupiny nedůvěřuje. Dále si budete moci zahrát za Ellise, který má nejraději pivo a likvidaci nakažených si dokáže pořádně užívat. Jediným zástupcem něžného pohlaví je černoška Rochelle, která pracuje v nejrůznějších médiích. Posledním do party je Coach, který byl učitelem tělocviku na místní základní škole. S touto partičkou nás čeká celkem pět kapitol, rozdělených do čtyř až pěti úrovní. Každá kapitola přitom zabere zhruba hodinku, takže už asi chápete, že hra pro jednoho hráče moc dlouho nevydrží a že se vývojáři spíše zaměřili na hru více hráčů. To ostatně sami poznáte už po prvním zapnutí hry.

Každá příběhová kapitola je v něčem jiná a podíváte se do různorodých lokací. Zavítáte do hotelu, na koncert a dokonce do odpudivých močálů, kde se to nakaženými zombíky jenom hemží. Zombíků je opravdu spousta druhů, od klasických pěšáků, kterých je v jeden moment klidně i několik desítek, až po schopnější jedince. Ti vás dokážou jedním chvatem shodit na zem nebo si vás přitáhnout obrovským chapadlem. Rovněž dokážou vypouštět jedovaté zplodiny, které vašemu organismu určitě radost neudělají. Jádrem hry je tedy jen tupé střílení do objevujících se nepřátel, rozhodně nehledejte nějaký větší taktický smysl, ačkoliv se v kooperaci přímo nabízí. Důležitější je vypnout mozek a pořádně se pobavit. K likvidaci zombíků máte spoustu zbraní. Od defaultní pistole, až po brokovnice, samopaly, AK-47 (novinka) a granátomety. Většina zbraní je pěkně efektivních, ale třeba s AK-47 se přesně trefit, je hodně těžké. Rovněž můžete cestou sebrat i zbraně na blízko, jako je třeba pánvička, katana nebo kytara. Není nic lepšího, než zombíka umlátit pánvičkou. Králem mezi zbraněmi na blízkou vzdálenost je motorová pila, která dokáže způsobit zombíkům mohutná poranění a jejich likvidace motorovkou je dost možná nejzábavnější. Kromě zbraní, během hry sbíráte i lékárničky, přičemž nově přibude i defibrilátor, který vám v hodně situacích usnadní život. Vylepšen byl i celkový postup s týmem, kdy svůj tým neustále vidíte a nestane se tak, že byste ho hledali.

To bychom měli k základu, který je opravdu stejný, jako v předchozím díle, přičemž přibilo jen několik málo změn, které ale určitě oceníte. Důležitější jsou nové módy, jež si vývojáři z Valve připravili. Jako první určitě vyzkoušíte Realism mód, který vám naservíruje totéž co klasická kampaň, ale v daleko tužším podání. Nepřátelé vydrží více kulek a vaši zemřelí kolegové zůstanou pod zemí až do konce kola. Tento mód už jakousi týmovou spolupráci vyžaduje, kdy se musíte navzájem krýt, aby vás nepřítel nepřekvapil a nepřepadl vás zezadu. Zajímavým módem je i Scavenge, kde na počátku máte vždy minutu a půl. Po tento čas musíte sesbírat co nejvíce kanystrů s benzínem a donést je na požadované místo. Tam kanystr musíte ještě použít, čímž získáte pokaždé dalších dvacet vteřin. Proti sobě nastupují dva týmy - imunní a infikovaní, přičemž ten s nejlepším skóre vyhrál. Prosté, ale neskutečně zábavné, a pokud bychom měli tento mód hodnotit, jedná se o tu nejlepší novinku na druhém Left 4 Dead.

Když se před lety objevil Source engine, spousta hráčů nad ním žasla. Od té doby se změnil jen lehce a musíme si přiznat, že je to na něm vidět. V dnešní době už existují daleko lepší enginy, které přináší vizuálně hezčí pokoukání. Nemůžeme říci, že by Left 4 Dead 2 vypadal špatně, ale jde o dnešní průměr. Občas se navíc objeví pasáže, kde se to jen hemží zuby okolo objektů a celkově se nám zdá grafická stránka značně nedotažená. Zachraňují to pouze v Source enginu velmi pěkně zpracované postavy, které vypadají jako živé. Na druhou stranu musíme přiznat, že hra běží tak, jak má, a nikdy se nám nestalo, že by brutálně klesl framerate. V tomto sloupečku musíme zmínit umělou inteligenci, která se od minula nezměnila. Od vašich nepřátel, tedy nemrtvých, asi nemůžeme čekat, že se budou chovat nějak inteligentně. Mají totiž zakódováno, že jediný cíl je váš pohřeb a podle toho se chovají. Vaši kolegové jsou už na lepší úrovni a občas vám dokážou hodně pomoci. Rovněž vás dokážou uzdravit a nechybí jim ani nějaké to taktické myšlení. Pochvalu si zaslouží i rychlá hudba, která hře dodává na atmosféře a vše podkresluje kvalitní dabing a povedené zvuky.

Left 4 Dead 2 je ve všem lepší, než jeho předchůdce. Přináší vytříbenou a rychlou akci, kde se to jen hemží nemrtvými. Bohužel se nejde zbavit dojmu, že vše už jsme jednou někde viděli a jako celek se Left 4 Dead 2 tváří jako trošinku větší datadisk. Pokud jste ale první díl nehráli, sáhněte rovnou po tom druhém, rozhodně se u něj budete bavit lépe. Vy ostatní nákup dobře zvažte, zda vám nová kampaň a dva nové módy za onu plnou cenu stojí.

Left 4 Dead 2

x360
Electronic Arts, Valve Software
Datum vydání hry:
17. 11. 2009
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře