Lara Croft GO

recenze  14
Martin Šmíd, 9. 12. 2016 12:45
Značka Tomb Raider i její hrdinka Lara Croft letos slaví dvacet let od svého vzniku. Square Enix toto výročí oslavil letos v říjnu vydáním speciální edice Rise of the Tomb Raider - 20 Year Celebration. Pro hráče na konzolích PlayStation 4 a PlayStation Vita si pak ve spolupráci se Sony připravil ještě jedno překvapení, a to je před několika dny vydaná hra Lara Croft GO. Ta byla dostupná už nějaký ten čas na chytrých telefonech a tabletech, ale nyní se ve vylepšené a dá se říci kompletní verzi, dostává i na konzole. Jestli stojí za povšimnutí, vám nyní dám odpověď.

Testovaná verze: PlayStation 4

Už dlouhé roky se herní vydavatelé pokouší přinést své úspěšné velké značky z konzolí na chytré telefony a tablety. Klasický port většinou šanci na úspěch moc nemá, dobrou práci v tomto ovšem odvádí Square Enix, který vydává GO verze svých slavných značek. GO v názvu přitom neznačí závodní hru, jak by si mohl někdo myslet, ale tahovou hru s logickými prvky. Jako prvního jsme tu měli Hitmana, který ukázal, že tento styl hry se na přenosná zařízení skvěle hodí, a jak jsme později zjistili, není špatný ani na konzolích. Ostatně je tomu zhruba rok, co se objevil Hitman na konzolích PlayStation. Na ty se nyní dostala i Lara Croft, která z původního konceptu vychází, ale vývojáři přidali řadu nových nápadů a dokonce bych i řekl, že jí tento kabátek neskutečně sluší, zvláště když si hra zachovala všechny charakteristické prvky, kterými se proslavila Tomb Raider série. Základem je, že jednotlivé levely máte rozděleny na jakási políčka, po nichž se můžete pohybovat. Když se ovšem pohnete o políčko, vzhledem k tahové povaze hry to většinou má dopad i na prostředí. Pohne se třeba i nepřítel nebo past, takže si musíte i dobře propočítat jednotlivé tahy dopředu, abyste danou pasáž překonali.

Hra Lara Croft GO před vás nestaví nějaký propracovaný příběh, hlavní hrdinka je prostě klasickým dobrodruhem či spíše vykradačem hrobů, a tak se vrhá za objevením zvláštního artefaktu, ale než se k němu dostane, bude muset překonat řadu překážek. Co Lara Croft GO trochu ztrácí na příběhu, ostatně jedná se pořád o původně hru určenou pro chytré telefony, to dohání výbornou hratelností, která neztratila nic ze svého kouzla ani na velké televizi. Vývojáři před vás neustále servírují chytré, nápadité a hlavně propracované hádanky, do nichž spadá i překonávání pastí a nepřátel s krásnými animacemi, které musíte vyřešit v designově výborně zvládnutých a nádherných úrovních s dobrou atmosférou. Hádanky se navíc moc neopakují, jsou rozmanité, stejně jako pasti a různí protivníci, a vývojáři i s citem postupně zvedají jejich obtížnost. Dá se říci, že po celou dobu hraní vás učí využívat nové a nové mechanismy a předhazují před vás nové nápady, takže se nudit rozhodně nebudete, žádný stereotyp od hry Lara Croft GO nečekejte.

Dá se říci, že Lara Croft GO se na konzole PlayStation 4 a PlayStation Vita (podporuje nejen Cross-buy, ale také Cross-save funkci) dostává ve své definitivní edici, protože zahrnuje i dvě velká rozšíření The Shard of Life a hlavně nové Mirror of Spirits, které zatím na ostatních platformách není dostupné. Každé rozšíření vydrží na zhruba hodinku až dvě pohodového hraní a lámání si mozku, přináší nejen zcela nové zajímavé a po stránce designu nádherně zvládnuté levely, ale také řadu nových mechanismů, s nimiž musíte počítat při překonávání překážek, případně nepřátel, nebo řešení hádanek. Zatímco v The Shard of Life se objeví nově speciální kamenní nepřátelé, kteří po několika krocích znovu ožijí, to v Mirror of Spirits si užijete spousty hrátek se svojí zrcadlovou kopií. Rozšíření Mirror of Spirits mi přišlo na hádanky asi nejzajímavější a ze všech kapitol se mi líbilo i nejvíce. Protože jde o kompletní edici, můžete očekávat i všechny dodatečné kostýmy pro Laru Croft, které si odemykáte za nasbírané relikvie, ale také podporu trofejí, včetně té platinové.

Protože byla původně Lara Croft GO určena pro chytré telefony, vývojáři museli překopat do konzolové verze ovládání. To plně uzpůsobili gamepadu, takže levou analogovou páčkou ovládáte pohyb Lary, zatímco dalšími tlačítky pak dáváte různé úkony, jako třeba posun sloupů případně útoky na protivníky z větší dálky. Ovládání na gamepadu funguje skvěle a nestalo se mi, že by Lara reagovala jinak, než bych si přál, jak se údajně v původní verzi dělo.

U hry jakou Lara Croft GO je, se těžko odhaduje herní čas. U některých hádanek jsem se pořádně zapotil a lámal si nad nimi hlavu hodně minut, zatímco jiné jsem měl vyřešené prakticky hned. Herní čas by tedy měl být kolem zhruba deseti hodin, i se dvěma zmíněnýma rozšířeními, ale je jasné, že bude hlavně záležet na vaší šikovnosti. Vím, že Lara Croft GO se na mobilní platformy prodává o mnoho levněji (ovšem bez bonusových kostýmů nebo režimu nápovědy), zvláště během slevových akcí, ale cena 269,-Kč u konzolové verze mi vzhledem k obsahu nepřijde špatná, navíc pokud máte PlayStation Plus, můžete nějakou tu korunu ještě ušetřit.

Konzolová verze navíc přichází s hezčí vizuální podívanou. Grafika je vyhlazenější a taková více učesaná, takže více vynikne nádherná kreslená stylizace, vývojáři upravili i osvětlení a některé vizuální efekty, takže i na velké televizi vypadá velmi pěkně. Navíc na konzoli PlayStation 4 Pro podporuje rozlišení až 4K. čeho jsem si navíc všiml, je i lepší plynulost a tím pádem má i hlavní hrdinka plynulejší animace, což jen podtrhuje samotný zážitek. Port se tedy vývojářům, jako v případě loňského Hitmana, povedl, navíc jsem se nesetkal během testování s žádným technickým problémem. Vše běželo dobře, přesně tak, jak by mělo. Jen snad ozvučení a hudební doprovod mohl být lepší, protože prakticky si po dohrání nepamatuji žádnou skladbu. A to v minulosti u Tomb Raider série nebylo zvykem. Každý díl nabídl minimálně jednu památnou skladbu, kterou si kdykoliv v hlavě přehraju i po letech.

Protože moc na chytrých telefonech a tabletech nehraji, s hrou Lara Croft GO jsem doposud do styku nepřišel, i přes skutečnost, že jsem od svého okolí na ní slyšel jen chválu. Když se ale objevila na konzolích PlayStation, ihned jsem po ní sáhl. Hra nezklamala v ničem, protože jsem si užíval její chytré hádanky, skvělý design světa i zajímavé střety s protivníky tak, že jsem se od ní nemohl odtrhnout. Lara Croft GO určitě nedělá značce ostudu, ba co více, prakticky vše, co milujeme na hlavní sérii, nalezneme i zde, jen pravda, v trochu netradičním podání, které ale funguje přímo skvěle.

Lara Croft GO

ps4vita
Square Enix, Square Enix
Datum vydání hry:
3. 12. 2016
Žánr:
Puzzle, Tahová strategie (TBS), Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře