Lair

recenze  7
Martin Šmíd, 21. 8. 2008 12:25
Nová hra od společnosti Factor 5, která se podepsala pod hrami jako Turrican a Rogue Squadron, se měla na Playstation 3 zapsat zlatým písmem a demonstrovat výkon nové konzole od Sony. Nakonec hra zůstala na půl cesty, přesto se vyplatí jí dát šanci. Pojďte s námi odhalit příběh o konfliktu, zradě a pomstě, v úchvatném fantasy světě plném exotických tvorů.

Hra Lair se odehrává ve světě sužovaném přírodní katastrofou, kde proti sobě bojují dvě civilizace v zuřivé válce o nadvládu nad posledním zdrojem pitné vody a jídla. To vše vede k válce, která je ve skutečnosti ekonomická, ale vedena náboženskou rétorikou. Jednou z civilizací, do které patříte i vy je Asylian, která je silně nábožensky zaměřena. Na opačné straně stojí armáda Mokai, která by chtěla civilizaci Asylianů vymazat z mapy. Co obě civilizace spojuje, jsou draci, které chovají pro válečné konflikty. A právě vy jste elitní strážce oblohy civilizace Asylian a na vás bude létat na nenasytném drakovi, který je schopný útočit ve vzduchu a i na zemi. Už úvodní filmeček navozuje tu správnou atmosféru a vše je precizně provedeno. Na filmečkách si Factor 5 dal velmi záležet a použil stejnou technologii jako vývojáři Heavenly Swordu, a to Motion Capture. Ten dovoluje přenést realistické pohyby živých herců do hry, a tak filmečky vypadají o několik tříd lépe než v jiných hrách. Po prvním filmečku už stojíte na kraji hradeb a rychle nasedáte na svého draka a uháníte zachránit bombardované město.

Lair začíná tutoriálem, ve kterém si procvičujete ovládání draka. Doporučuji ho absolvovat i několikrát, protože později vám hra už nic neodpustí. Hra začíná velkým útokem na hlavní město Asylianů. V té chvilce končí všechna legrace a vy se pouštíte do tuhého boje o záchranu města a celého království. Vašim vůbec prvním úkolem je potopit nepřátelské lodě dole na pobřeží. Ty totiž bombardují město, a pokud byste nic neudělali, za chvilku by z města byla jedna velká zřícenina. Jednoduché, řekli byste si, ale z lodí na vás střílejí ostré šípy a jsou na vás připraveni celkově. Ačkoliv toho váš mazlíček vydrží docela hodně, vždy může padnout. Na to je třeba myslet. Boj pokračuje s draky nepřítele, které na vás povolá. Vše zakončuje bitka mezi nepřátelským generálem, kterého musíte zahnat. Další mise jsou ještě lépe nadesignovány a každá je jedno velké mistrovské dílo pánů z Factor 5. Level design je tak jedna z věcí na této hře, které není co vytknout.

Draci v této hře hrají hlavní roli a Factor 5 si s nimi opravdu vyhrál. Působí živým dojmem, a když na drakovi letíte, ovládáte pouze jeho jezdce, nikoliv samotného draka. Jezdec na drakovi tak ovládá směr a může ho i bičovat pro zrychlení letu.V tom je první problém. Zvládnout čtyřiceti tunovou potvoru totiž vyžaduje trošku cviku. Asi nejpoužívanější zbraní draka je metání ohnivých plivanců. Chvilkami to vypadá jako byste ovládali letadlo s neomezeným počtem nábojů. Drak totiž může plivat klidně celou hru, jeho ohnivé sliny mu nikdy nedojdou. Do ostatních nepřátelských draků můžete i v plné rychlosti vrazit. Většinou se tak jedná o zničení nepřátelské jednotky. Dalším způsobem je přeskočit na druhého draka a zabít jeho jezdce. Poté hlavní hrdina pohodlně zlikviduje i přerostlou bestii. K zaměření nepřítele slouží tlačítko L1. Když se dostanete k drakovi hodně blízko, občas můžete přepnout do bojového módu, kde máte několik druhů útoků, které vyvoláváte pomocí trojúhelníku, čtverce, kolečka a křížku. Ovládání samotného draka ve vzduchu je řešeno pomocí senzoru v SIXAXISu. Když ovladač nakloníte, drak zatočí do daného směru, když ale natočíte ovladač více, drak se bude i rychleji otáčet. Další, co musíte zvládnout je rychlý let. Ten vyvoláte rychlým máchnutím ovladače směrem dopředu, a když jím máchnete nahoru, drak se otočí. V bitvách pak potřebujete rychlé máchání do stran. Musíte se opravdu rozpřáhnout, protože nestačí jen menší uhnutí stranou. Dále budete během hry ničit různé stavby. Váš menší drak může stavbu uchopit drápy a vy budete muset rychle pohybovat ovladačem nahoru a dolu, dokud stavba nespadne. Zhruba v polovině hry budete muset zničit celé město. Tomu vám budou dopomáhat házecí sudy, které si budete brát na obrovských létajících monstrech. Přes tohle všechno je hra hodně zmatená a kamera dá občas dost zabrat. K tomu si ještě přidejte ne zrovna přátelské ovládání a v tu chvíli budete opravdu trpět. Škoda, ani Lair nepředvedl úplně dokonalé ovládání, a zřejmě to ukazuje i na nepříliš povedené senzory v PS3 ovladači.

Ve hře nebojujete jen proti drakům, ale Factor 5 si pro hráče připravil řadu dalších kreatur. Jedny z největších monster jsou přerostlé ryby, které vozí draci za sebou. Místo plavání pod hladinou tyto ryby létají. Většinou na tyto potvory útočíte z uctivé vzdálenosti a pro vašeho draka nepředstavují větší problém. O to větší problém už je vodní had, který je opravdu obrovský a bitva s ním vám zabere hodně času. Na pevné zemi vám dělají společnost několika tisícové armády vojáků, kteří toho bohužel proti vašemu drakovi moc nezmůžou, a většinou je po desítkách likvidujete. Vojákům dělají společnost občas i zvířata podobná nosorožcům, na kterých jezdí. Potkáme i přerostlé býky se čtyřmi rohy, které může váš drak efektivně házet do moře. Nezapomenutelné jsou také obrovská monstra, připomínající svou velikostí slony, na kterých nepřátelé překonávají velké vzdálenosti. Ve vzduchu potkáme i přerostlé mouchy. Ty jsou velmi rychlé a většinou se musíte pořádně ohánět, abyste nepadli na dno oceánu i se svým mazlíčkem. Kromě živých nepřátel budete ničit i všelijakou jejich techniku. Jmenovat mohu například lodě, na které stačí vyslat několik střel. Loď po chvilce efektně vybuchne a utvoří na moři tlakovou vlnu. Nádhera. Rovněž budete ničit i obrovské katapulty, které obléhají města.

Řekli jsme si něco o hratelnosti a nyní nás čeká technické zpracování hry. Grafická stránka hry běžící až v rozlišení 1080p je jedním slovem úžasná a až budete létat nad městem, nad kterým zapadá slunce zrcadlící se na hladině moře, spadne vám čelist údivem. Pokud Lair berete jako ukázku možností Playstationu 3, budete jistě spokojeni. To, co předvádí Lair, jsme doposud v žádné hře neviděli. Do toho si přidejte ještě rozlehlé mapy, ve kterých si můžete letět, kam se vám zlíbí. Co občas zazlobí je fps, ale po většinu času je na stálých 30 ti. Co si dále zaslouží plný počet bodů, je fantastická hudba od Johna Debneye (Sin City nebo Umučení Krista), která podtrhuje epičnost příběhu. Pokud jste si zamilovali hudbu třeba z Pána prstenů, tak budete v Lair jako doma. Co si zaslouží také obdiv, jsou zvuky. Na ty si Factor 5 najal specialisty a vše bylo nahráno stejným způsobem jako zvuky k filmu. Řev draků je poté směsicí řevu skutečných zvířat, který nahrál Factor 5 v ZOO. Na technickém zpracování odvedli ve Factor 5 skvělou práci a každý hráč si tak bude připadat, jako by byl součástí tohoto epického příběhu. Škoda, že příběh skončí rychleji, než začal. Hra obsahuje celkem 15 kapitol, které bohužel nejsou nijak obtížné a dlouhé. Lair se tak dá dohrát během odpoledne, což je opravdu hodně málo.

Factor 5 pojal vybavenost BD disku jako u velkofilmu, a tak na něm naleznete různé dokumenty o tvorbě hry nebo galerii nákresů. Ty nemáte zpřístupněny hned na začátku, ale jak pokračujete hrou, tak si odemykáte další bonusy, kterých není málo. Úplně poslední věcí, kterou si můžete odemknout, je komentář tvůrců během samotné hry. Ten vysvětluje, jaký měl průběh prací na hře a všechna úskalí, kterými si museli tvůrci projít. Ačkoliv Lair nepřináší online hru, přesto je zde alespoň podpora žebříčku nejlepších hráčů. Budete si tak moci porovnat medaile s ostatními hráči. Bonusy tak určitě patří k nadstandardu.

Hlavním problémem Lairu je délka. Ovládání pomocí SIXAXISu také není zrovna provedené na jedničku, ale po čase si na něj zvyknete a budete snadno ovládat 40 ti tunovou bestii. Lair není bezchybný titul, ale ani žádný propadák. Já tleskám Factor 5 za to, že se odhodlali přijít s něčím novým. Kdo překousne všechny nedostatky a nechá se unášet epickým příběhem, hru si vychutná maximálně. Game of the Year Lair není, ale dobrá hra rozhodně ano.

Lair

ps3
Sony Computer Entertainment, Factor 5
Datum vydání hry:
30. 8. 2007
Žánr:
Adventura
KARTA HRY
6/10

Komentáře