Kung Fu Rider

recenze  7
Martin Šmíd, 3. 10. 2010 23:45
Když jsme se dozvěděli, že Sony plánuje na start Playstation Move ovladačů hru s názvem Kung Fu Rider, docela jsme se i těšili. Po přečtení, co je to vlastně zač, a že do japonského bojového umění má hra stejně daleko, jako alkoholik do léčebny, začali jsme se obávat, jak vlastně tahle ztřeštěnost dopadne. Dopadla přesně podle našeho očekávání. Pojďme si o ní něco povědět.

Někdy se opravdu divíme, jaké šílenosti mohou vyjít, a jak můžou vůbec projít schválením. Každopádně Sony potřebovala nějaké launchové hry pro Playstation Move, tak mohla vyjít i hra Kung Fu Rider, která by se asi za normálních okolností poflakovala na Playstation Store za desetinu toho, co stojí nyní v obchodech. Název sice může říkat, že nás čeká nějaká bojovka, ale už po zapnutí zjistíte, že jste vedle, jak ta jedle. Nejdříve, než vám řekneme něco o samotné hře, tak je třeba se zmínit, že Kung Fu Rider obsahuje i nějaký ten příběh, ale ten je hodně jednoduchý a slouží jen k tomu, aby bylo opodstatněné, co vlastně ve hře provádíte. Během hry můžete hrát za detektiva jménem Toby, ale pokud náhodou dáváte přednost raději ženským charakterům, tak pak je tady celkem pohledná Číňanka Karin. Oba dva se zapletli s čínskou mafií, takže je pochopitelně, že chtějí před ní utéci. Ne ale po svých a pěkně potichu. To by bylo zase až moc jednoduché. Musí se proto vyrazit do ulic a udělat pořádný bordel.

Kung Fu Rider je klasická arkádová záležitost, kde na začátku levelu usednete na nějakou tu pojízdnou blbost, jako je kancelářská židle, vysavač nebo dětské chodítko, přičemž se s ní budete muset dostat z bodu A do bodu B, kde na vás bude čekat auto na odvoz do další lokace. Aby to nebylo zase tak jednoduché, jsou po cestě rozmístěné pasti, ale i vaši kamarádi mafiáni, kteří nepoužívají pistole, ale místo nich tyče, kterými vás budou srážet. Během zběsilé jízdy levely, které se odehrávají v Číně, budete nejen překonávat pasti, ale i sbírat nejrůznější pamlsky, za které dostanete jednak body, ale také hodnocení na konci levelu. Pokud tak seberete co nejvíce bonusů a moc často nebudete umírat, dostanete lepší hodnocení. Ono se to ale dobře říká, neumírat a všechno posbírat. Co se týče samotných levelů, tak ty nejsou moc designově nápadné a spíše patří do průměru. Navíc se lokace neustále opakují, takže i nějaká ta rozmanitost zde chybí. Přesto levelů je několik desítek, a pokud náhodou najdete v této hře zalíbení, určitě vám vystačí na docela dlouhou dobu.

Jak už jste se mohli dočíst v předchozích řádcích, hra ke svému chodu používá nový ovladač Playstation Move. Jeden hráč přitom může mít v rukou jen jeden, ale také dva. Je třeba říci, že hra se moc neliší, a je tak jedno, kolik ovladačů nakonec budete používat. Co nám ale přijde jako velký problém, je samotné ovládání, které zrovna není moc citlivé a občas si doslova dělá, co chce. Hra vás tak bude trestat až neuvěřitelně často, přičemž některé situace ani nebudete moci ovlivnit. Během zběsilé jízdy držíte ovladač nastojato, přičemž zatáčíte jeho pohybem do stran. Pokud budete chtít vyskočit, musíte s ovladačem škubnout. Ono se to lehce řekne co? Zase tak jednoduché to není. Hra totiž občas na skok nezareaguje a dokonce se nám zdálo, že si plete škubnutí ovladače s volbou rychlejšího rozjezdu. Místo toho, aby tak panák přeskočil auto před sebou, raději se ještě více rozjel a vrazil do něj. Vzhledem k tomu, že i několik vteřin může v pozdějších levelech rozhodnout o tom, jestli postoupíte dál nebo ne, je to opravdu hodně otravné.

Možná byste si po předchozích řádkách řekli, že je na této hře úplně všechno špatně. Naštěstí má jednu dobrou stránku. Tou je grafické zpracování. To totiž není vůbec špatné, přičemž musíme vyzdvihnout především pěkné a detailní prostředí. Rovněž je na tom dobře fyzika, která občas postavičku pěkně zkroutí a dokonce dělá i prostředí docela hodně intraktivní. To hudba je na průměrné úrovni a obsahuje jen několik skladeb. Rovněž se opakují rozhovory a moc hře nepřidají ani slabé zvuky. Jako by se vývojáři soustředili jen na grafiku a zapomenuli na zvukovou kulisu, ale co je nejvíce trestuhodné, zapomněli i na hratelnost.

Kung Fu Rider je opravdu jednou z těch nejhorších her, jakou jsme za poslední roky měli v mechanice. Je neuvěřitelně stupidní, těžká na ovládání a v hodně pasážích neuvěřitelně frustrující. Takto vysokou známku snad zachraňuje jenom grafika, která není zase tak špatná, ale jinak si nic víc ze hry neodnesete. Pokud tak toužíte po nějaké té svojí první hře pro Playstation Move, sáhněte po něčem jiném. Od tohohle paskvilu raději ruce pryč.

K hraní této hry potřebujete pohybový ovladač Playstation Move

Kung Fu Rider

ps3
Sony Computer Entertainment, SCE Japan Studio
Datum vydání hry:
7. 9. 2010
Žánr:
Bojovka, Adventura
KARTA HRY
3/10

Komentáře