Komu patří videoherní práva na Spider-mana?

novinka  20
Martin Šmíd, 5. 8. 2020 14:31
Před několika dny bylo oznámeno, že se Spider-man objeví v očekávané akční hře Marvel’s Avengers, ale pouze na konzolích PlayStation. Není divu, že fanoušci na ostatních platformách tímto oznámením moc potěšeni nejsou, a i proto se začalo řešit, komu vlastně patří práva na Spider-mana. Někteří tvrdí, že patří Sony, i vzhledem ke hře Marvel’s Spider-Man, kterou vytvořilo studio Insomniac Games exkluzivně pro konzoli PlayStation 4, ale to není tak úplně pravda. Sony totiž vlastní exkluzivní práva pro využití tohoto hrdiny pouze ve filmech. Ne pro videohry.

Ještě před několika lety vlastnil exkluzivní práva na Spider-mana herní vydavatel Activision, který v letech 2000 až 2014 vytvořil řadu akčních her, ale že by se nějaká zapsala výrazně do srdcí hráčů, to se říci nedá. Každopádně Activision nevlastní žádnou konzoli, takže hry vycházely na všechny možné platformy. Jakmile v roce 2014 licence Activisionu vypršela, vrátila se zpět Marvelu. Následovalo oznámení hry Marvel’s Spider-Man pro PlayStation 4, ale od začátku šlo o partnerskou spolupráci mezi Marvelem, Sony a studiem Insomniac Games, výsledkem níž měla být zcela nová originální hra. Pokud by Sony v této době získala práva na Spider-mana, bylo by prakticky vyloučeno, aby se tento hrdina objevil ve hrách jako Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order a LEGO Marvel Super Heroes 2. Práva tak podle všeho patří pouze Marvelu.

To ostatně dokazuje i zpráva serveru IGN, který tvrdí, že si samo studio Insomniac Games mohlo vybrat jakéhokoliv hrdinu Marvelu a kolem něj postavit hru pro konzoli PlayStation 4. Vybrán byl Spider-man. Sony tak podle všeho získala licenci jen pro tuto jednu hru, přičemž ta byla následně díky úspěchu prodloužena a bude se vztahovat i na Marvel’s Spider-Man: Miles Morales a pravděpodobně další díly od Insomniac Games.

Důvod, proč se Spider-man neobjeví v Marvel’s Avengers i na ostatních platformách je tak jen čistě kvůli exkluzivní dohodě mezi Sony, studiem Crystal Dynamics, Marvelem a herním vydavatelem Square Enix. Předpokládá se, že Sony bude z velké části platit marketing a hru více podporovat, za což dostane na oplátku exkluzivní obsah. Ostatně podobné dohody nejsou ve videoherním světě novinkou. To ostatně podporuje i skutečnost, že Spider-man v Marvel’s Avengers nebude ten stejný jako v Marvel’s Spider-Man od studia Insomniac Games.

Zdroj: screenrant.com

Marvel’s Avengers

ps4xoneps5xsx
Square Enix, Crystal Dynamics
Datum vydání hry:
4. 9. 2020
KARTA HRY
7/10

Komentáře