Kmotr 2

recenze  29
Martin Šmíd, 21. 4. 2009 20:59
Když EA na podlesní Game Convention oznámila, že pracuje na druhém dílu Kmotra, docela tím zaskočila naprosto všechny. Nejprve jsme nechtěli na prezentaci vůbec jít, ale z dlouhé chvíle zašli. Po pěkné projížďce městem, zajímavých prvcích a slibech, jsme z hry byli celkem nadšeni. O to více jsme čekali na plnou verzi, která nyní doputovala i do našich mechanik a můžeme tak říci finální verdikt. Pojďme na něj.

Společnost EA je hodně závislá na úspěchu filmových her. Měli jsme tu hry jako Pán Prstenů, Harry Potter a nyní i Kmotra, jenž je považován za jeden z nejlepších filmů vůbec. Právě v těchto slunečních dnech vyšel druhý díl Kmotra, který naštěstí nekopíruje slepě druhý díl filmové trilogie, ale jde si tak nějak svoji cestičkou. Hned na začátku je tak na hráči, aby si vytvořil vlastního mafiána, kterým později projde celou hru. Editor je docela obsáhlí a můžete tak měnit nejen velikost obličeje či pupku, ale i řasy, velikost očí, vlasy a dokonce i oblečení. Mafián se narodil a jde se na věc. Jmenujete se Dominic a první zastávka je Kuba, kde právě probíhá povstání. Donům tak zde moc pšenka nepokvete a než se rozkoukáte, musíte uletět před jistou smrtí. Protože se celý příběh zamotá hned na začátku, Dominic jako řadový sluha se rázem stává Donem, jenž si musí podrobit celé město a ukázat, kdo je tu vlastně pánem.

Celá hra se bude odehrávat hned v třech lokalitách. Kubu jsme už zmínili. Dále se podíváme i do New Yorku a chybět nebude ani Florida. Zde bych vznesl první výtku a to tu, že jsou mapy hodně malé a vlastně kromě plnění úkolů toho moc jiného nejde dělat. Protože jste Don, musíte si po celou dobu hraní zabírat strategická místa, která vám později budou vynášet slušný balík peněž, ale i za jejich zabrání dostáváte speciální předměty, jako je neprůstřelná vesta, opancéřovaný vůz nebo lepší zbraně. Většinu podniků získáte jednoduchým vystrašením jeho vlastníka, který přejde na vaši stranu. Zastrašování má nejrůznější podoby. Můžete nešťastníka jenom zmlátit, pohrozit mu vyhozením z okna nebo rozmlácením zboží v obchodě či vyhnání zákazníků. Ať už si vyberete jakýkoliv způsob, musíte si dávat pozor, aby ho přitom nekleplo, protože mrtvý je vám naprosto na nic. Občas se určitě stane, že to s mučením přeženete a majitel objektu zemře. V takovém případě musíte chvilku počkat, než se znovu v lokalitě vyskytne.

Když už máte zabraný nějaký ten objekt, konkurence nikdy nespí a tak se bude snažit ho získat zpět. Sami byste moc neuspěli a tak kromě ochranky, o které se zmíníme v Donově pohledu, budete potřebovat i kolegy. Vaši kolegové jsou většinou na ulici jako žebráci a tak je velice snadné si je najmout za pár peněz. Každý má určitou specializaci a tak se vyplatí mít v rodině co nejvíce povolání. Narazíte tak třeba na medika, jenž vás dokáže uzdravit, pokud náhodou padnete v přestřelce, ale i na pyromana či experta na zbraně. Každý vám určitě bude prospěšný. Dostáváme se nyní k hodně velké chybě a tím je samotná hratelnost. Různorodost misí je nulová a tak většinou budete jen střílet a zabírat další podniky. Nemusíme ani říkat, že takový stereotyp hodně rychle omrzí. Ani samotné plnění misí není nijak zázračně dobré. Většinou stačí vše vystřílet pomocí nejrůznějších zbraní. Kromě klasické akční pasáže si zajezdíte i v autě, jejichž jízdní model je opravdu hodně podezřelý, ačkoliv se od minula značně zlepšil. Nyní dokonce vaši kolegové dokážou z auta střílet, což oceníte při velkých přestřelkách. Hodně jsme byli zvědaví na policii, která zde ovšem je jaksi na parádu. Sice pokud uděláte nějaký ten prohřešek, začne po vás jít, ale tu stačí podplatit, stejně jako obyvatele města, jenž viděli nějaký ten váš prohřešek. Problém je rázem vyřešen.

Vývojáři před vydáním hry hodně chválili Donův pohled. Do něj se dostanete po stisknutí tlačítka START. Před vámi se otevře celkem propracovaná mapa, kde vidíte nejen vlastní podniky, ale i ty, které je třeba ještě zabrat. K zabraným podnikům přes Donův pohled můžete posílat další hlídku, která je zde hodně platná a tak se nedoporučuje na ní šetřit. Pokud už na vás zaútočí znepřátelená rodina, můžete se vydat bránit svůj obchod sám, ale také můžete poslat jen své členy rodiny, kteří si většinou hravě poradí. V Donově pohledu si můžete vylepšovat i vlastní schopnosti a dovednosti. Najdete tu tak možnost vylepšit si zdraví, přesnost, výdrž, ale i zbraně. Rovněž zde máte ukázáno, jakou hodnost mají vaši členové a i jim můžete za našetřené peníze koupit nějaké to vylepšení. Donův pohled je tak velice povedený a jedná se o jednu z nejlepších částí hry.

Tak a jsme u technického zpracování. Pokud jste viděli nějaký ten trailer, tak vás určitě zajímalo, jak je na tom v konečném důsledku grafika. Ta je bohužel podle očekávání průměrná, bez nějakého toho detailu navíc. Vše vypadá až moc strojově, včetně animací všech postav. Co se dále nedá přejít běz výtky, jsou poklesy frameratu, který se sice při courkách městem drží, ale jak nasednete do nějakého toho automobilu, začne nepříjemně haprovat. To by se rozhodně u takové hry stávat nemělo. Co naopak musíme pochválit, je hudební doprovod, který se prostě ke hře hodí a ani dabing není špatný. Co dále musíme pochválit, je česká lokalizace u Playstation 3 verze (Xbox 360 verze je prodávána pouze v originále s anglickou lokalizací). Ta se vážně povedla a tak se díky ní nebudete ve hře ztrácet. Ačkoliv je samotná kvalita lokalizace povedená, přeci jen bychom něco vytkli. Na velké televizní obrazovce je text příliš malý a tak se musíte na obrazovku přilepit, abyste ho přečetli. Ale ani tato drobná chybka kvalitu lokalizace nijak nesnižuje.

Kmotr 2 je hodně rozporuplnou hrou. Nabízí sice novinky jako Donův pohled, celkem propracovaný RPG systém a zajímavé přestřelky, ale vše sráží technické problémy, průměrná grafika, špatné animace postav a v neposlední řadě i po delší době nudná hratelnost. Tuto hru tak nemůžeme doporučit každému, ale pokud máte rádi filmovou předlohu a líbil se vám i první díl této herní série, tak po druhém rozhodně skočte.

Godfather 2

ps3x360
Electronic Arts, EA Redwood Shores
Datum vydání hry:
7. 4. 2009
KARTA HRY
6/10

Komentáře