Klenoty konzole Nintendo Wii U

special  41
Martin Šmíd, 27. 2. 2017 0:00
Tento týden v pátek se začne prodávat konzole Nintendo Switch, což bude znamenat definitivní konec pro ne příliš dlouhý život konzole Wii U. Ta přišla na trh koncem roku 2012, přičemž po nadějném začátku doplatila na postupně opadávající zájem třetích stran, rychlý příchod pravých konzolí nové generace, s nimiž nedokázala držet po stránce výkonu krok, ale také neschopnost Nintenda odhadovat trendy v následujících letech a hlavně malá komunikace s fanoušky. Dnes už se můžeme jen pousmát nad názory Nintenda o online hraní, HD hrách nebo přístup ke sdílení videí ze svých her na youtube. Tohle vše se bude muset s příchodem konzole Switch změnit. Každopádně by asi nebylo úplně správné říci, že na konzoli Wii U nebylo co hrát. Nabídka hlavně first-party her byla ukázková, a byly to hlavně tyto hry, které zabránily, aby byl z Wii U ještě větší propadák. I proto jsem se rozhodl napsat tento článek, abych připomenul některé opravdu hodně zářivé drahokamy, které na Wii U vyšly. A kvůli nimž se Wii U rozhodně vyplatí zakoupit i nyní.

Super Mario 3D World (2013) – Hodnocení na Konzolista.cz – 10/10
Super Mario Galaxy 2 řadím mezi své vůbec nejoblíbenější hry, a i proto jsem se na příchod nového 3D Maria opravdu těšil, a jak víte, Nintendo nezklamalo. Naservírovalo nám moderní plošinovku se skvělou hratelností, parádním designem, řadou nových originálních prvků, a také možností kooperace. Super Mario 3D World byla prostě a jednoduše skvělá a svým způsobem i nadčasová hra s parádním vizuálním zpracováním a ještě lepším soundtrackem, která navíc vydržela na několik týdnů, protože překonat pozdější důmyslně a kolikrát zapeklité levely, už vyžadovalo hodně umu, a co si budeme povídat, i velké štěstí. Super Mario Galaxy 2 sice Super Mario 3D World asi nepřekonal, ale navždy se zapsal zlatým písmem do videoherní historie. „Vývojářům se podařilo vybrousit nádherný diamant bez jediného kazu, který bude zářit i za deset let. Pokud si v současnosti může některá hra říkat next-gen, je to právě Super Mario 3D World. A vy přece chcete hrát next-gen hry, nebo ne?“ napsal jsem tehdy v recenzi, a prakticky nic se od té doby nezměnilo.

Super Smash Bros. for Wii U (2014) – Hodnocení na Konzolista.cz – 10/10
Na bojovku Super Smash Bros. pro Wii U si fanoušci museli počkat docela dlouho, navíc byla nejdříve upřednostněna verze pro kapesní konzoli 3DS, ale když se dočkali, zklamáni rozhodně nebyli. Jak už je u Nintenda tak nějak zvykem, nabídla výbornou hratelnost, zábavné herní režimy, rozmanité a kolikrát pěkně zapeklité arény inspirované slavnými hrami od Nintenda a řadu bojovníků s vlastními speciálními útoky, mezi nimiž byl nejen Mario, Luigi nebo princezna Peach, ale i další oblíbené postavy jako Rosalina, Link, Donkey Kong, Diddy Kong, Fox, Pikachu, Kirby, Toon Link, Olimar, Sheik nebo Pit. Navíc je Super Smash Bros. pro Wii U stále aktuální, protože vývojáři po vydání hru obohacovali o nový obsah, a proto není divu, že se spekuluje o kompletní verzi pro Switch, která by určitě mnohým udělala radost.

Bayonetta 2 (2014) – Hodnocení na Konzolista.cz – 10/10
Nintendo hlavně v začátcích konzole Wii U navázalo spolupráci se studiem Platinum Games, s nímž vytvořilo nejprve povedenou hru The Wonderful 101, ale pomyslnou třešničkou na dortu byla akce Bayonetta 2. Pokračování povedené akce s charismatickou čarodějkou Bayonettou se povedlo na jedničku, a ačkoliv někteří vyčítali poněkud kratší herní dobu, ve všem ostatním zářilo. „Bayonetta 2 je dech beroucí akční jízda od začátku do epického závěru, která vám nedá absolutně vydechnout, protože si vás omotá nejen naprosto mistrně zvládnutým soubojovým systémem, který nemá v žánru konkurenci, ale i bláznivě ujetou hratelností, výborným designem a parádní audiovizuální stránkou. Nintendo nyní dostalo další velký klenot pro konzoli Wii U, který by neměl chybět ve sbírce žádného hráče, který má rád hack and slash akce. Bayonetta 2, ačkoliv má v názvu číslo dvě, je prostě a jednoduše jednička a královna žánru, která na všechny ostatní hry kouká z vysoké výšky,“ napsal jsem tehdy ve své recenzi, v níž jsem sáhnul po maximální známce. Je jen škoda, že Bayonetta 2 nakonec nezazářila i v prodejích, takže třetího dílu se asi jen tak nedočkáme.

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD (2013) – Hodnocení na Konzolista.cz – 10/10
Nintendo si s novou Zeldou dalo opravdu na čas, a jak se postupně protahoval vývoj, potěšilo fanoušky alespoň kompletní předělávkou vynikajícího dílu The Wind Waker. Ten nenabídl jen kompletně nové vizuální zpracování, s nímž si dalo Nintendo velmi záležet, ale také několik novinek v hratelnosti nebo chytré využití Wii U Gamepadu, čímž si ho užili nejen velcí fanoušci, ale i noví hráči. Jinak se ale pochopitelně jednalo o tu výbornou hru s nadčasovou hratelností, skvělými dungeony a hlavně zábavou na desítky hodin, která byla aktuální nejen v roce 2003, když poprvé vyšla, ale je i nyní. To o sobě může říci jen málo her.

Mario Kart 8 (2014) – Hodnocení na Konzolista.cz – 10/10
Mario Kart 8 je jednou z těch her, kterou mám ve svém Wii U nainstalovánu i dnes, protože jde o skvělou zábavu, když přijde návštěva. Nintendo s tímto novým dílem přišlo s řadou vylepšení hratelnosti a samozřejmě hromadou nových parádních tratí, ale i remaky starých, přičemž vše korunovalo pochopitelně bezchybnou hratelností, pohledným zpracováním, a hlavně nezapomenutelným soundtrackem. Stejně jako Super Smash Bros. obohacovalo Nintendo hru Mario Kart 8 i po jejím vydání o nové postavičky, tratě a další novinky, takže není divu, že se kolem ní utvořila docela velká komunita. Pokud uvažujete o konzoli Switch a nikdy jste Mario Kart 8 nehráli, díky plánované Deluxe edici budete moci chybu napravit. Jde o jednu z těch klasik, která by vám neměla chybět ve sbírce.

Captain Toad: Treasure Tracker (2015) – Hodnocení na Konzolista.cz – 8/10
Od spin-offu Captain Toad: Treasure Tracker jsem moc nečekal, ale nakonec jsem se dočkal příjemně hratelné puzzle plošinovky, v níž každá úroveň byla postavena jako důmyslný hlavolam s řadou hádanek, v nichž jste využili naplno Wii U gamepad, pastí i nepřátel. Captain Toad: Treasure Tracker je tak trochu zapomenutá hra na Wii U, což je trochu škoda, protože se jedná o kvalitní titul, který by si jistě zasloužil pokračování. Snad se ho někdy dočkáme.

Super Mario Maker (2015) – Hodnocení na Konzolista.cz – 9/10
Super Mario Maker začal jako menší projekt, ale nakonec se z něj vyklubal komplexní edito nabízející prakticky neomezený zdroj pro kreativitu a tvorbu úžasných levelů z několika světů Maria. Dnes existují díky komunitě tisíce nejrůznějších levelů, které rozhodně stojí za zahrání, navíc Nintendo hru postupně upravovalo dle zpětné vazby a přidávalo další zajímavé novinky. Doufejme, že i díky velké komunitě má Super Mario Maker budoucnost na konzoli Switch.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (2014) – Hodnocení na Konzolista.cz – 8/10
Vývojáři ze studia Retro nám bohužel na Wii U nový Metroid nepřinesli, ale připomněli se alespoň celkem slušnou plošinovkou Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Ta sice oproti předchozímu dílu z Wii nepřinesla moc velkých novinek, ale opět se dobře hrála, nabídla rozmanité levely se zapeklitými překážkami i řadou nepřátel, a fanoušky určitě dokázala kvalitně zabavit na několik večerů.

Pikmin 3 (2013) – Hodnocení na Konzolista.cz – 9/10
O třetím Pikminovi se mluvilo docela dlouho, nakonec ho Nintendo oznámilo až pro svoji konzoli Wii U, na níž nakonec i vyšel a fanoušky rozhodně nezklamal. „Před vydáním jsem čekal, že Pikmin 3 bude dobrou záležitostí, ale finální produkt dokázal ještě více překvapit. Skvěle se totiž hraje, má spoustu zajímavých a doposud neviděných nápadů, rozmanité mise, velkou znovuhratelnost, roztomilé hlavní hrdiny, to vše zabalené do pěkného vizuálního kabátku. Pokud si chcete v těchto dnech udělat velkou radost, určitě si hru pořiďte, budete se dobře bavit, a to nejen pár hodin. Pikmin 3 je dobrou ukázkou toho, proč milujeme hry od Nintenda,“ napsal jsem tehdy ve své recenzi.

Splatoon (2015) – Hodnocení na Konzolista.cz – 8/10
Nintendu se často vyčítá, že točí své zajeté značky a moc neriskuje s novými. Přesto na konzoli Wii U přišla s novou značkou, navíc s multiplayerovou akcí Splatoon. V ní ale nešlo ani tak o počet mrtvých protivníků, ale hlavně o to, abyste s týmem přebarvili co největší plochu mapy, k čemuž máte různé pistole, válečky a další pomůcky. Splatoon sice na začátku trpěl několika nedostatky a malým obsahem, což ale Nintendo v dalších týdnech a měsících opravilo skrze bezplatné updaty, takže se mohla kolem hry utvořit docela početná komunita. Že jde o novou velkou značku ukazuje fakt, že je ve vývoji druhý díl pro Switch, který vyjde letos v létě, a pochopitelně má být ještě lepší a hlavně větší.

Xenoblade Chronicles X (2015)
Nintendo má obrovské štěstí ve studio Monolith Soft, které je jako jedno z mála schopné pro něj vytvářet rozsáhlá RPGčka se zajímavými velkými světy, které jsou dnes docela populární. Na konzoli Wii U to bylo sci-fi RPGčko Xenoblade Chronicles X, odehrávající se na planetě Mira, kam se musela přesunout lidská rasa, ale to pochopitelně netušila, že ten pravý boj teprve čeká. Xenoblade Chronicles X je jednou z těch méně oslavovaných her, která si ale dokázala své fanoušky najít, a ti už nyní jistě očekávají pokračování.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017)
Dobře, tato hra ještě nevyšla a do prodeje se dostane teprve za několik dní, ale už nyní můžu zcela jistě napsat, že půjde o jednu z nejlepších her, jaká kdy na konzoli Wii U vyšla. Navíc půjde o skvělé rozloučení Nintenda se svojí nepříliš úspěšnou konzolí, pro niž už své hry dále připravovat nebude, a zřejmě i nadějný start pro něco zcela nového, s čím se Nintendo bude snažit prorazit v následujících letech. The Legend of Zelda: Breath of the Wild, lákající na epický příběh, obrovský otevřený svět, rozmanité dungeony a zábavný soubojový systém, v tomto článku prostě chybět nemůže, a už se opravdu těším, až si ji budu moci zahrát.

Na konzoli Nintendo Wii U pochopitelně vyšlo daleko více her, které dokázaly potěšit a do seznamu se nedostaly. Mohu zmínit třeba povedený remaster The Legend of Zelda: Twilight Princess HD z minulého roku, případně příjemně hratelnou rubačku Hyrule Warriors, která spojila svět Zeldy s Warriors hratelností. Své místo v knihovně Wii U her si zaslouží i výborná 2D plošinovka New Super Mario Bros. U společně s neméně povedeným rozšířením New Super Luigi U. Když už jsem u plošinovek, povedl se i roztomile vypadající Yoshi's Woolly World nebo Kirby and the Rainbow Curse. Zajímavý byl i hororový titul Project Zero: Maiden of the Black Water, open world kostičková hra Lego City Undercover nebo tower defense hra Star Fox Guard, která ve výsledku překonala i ne moc povedený velký Star Fox Zero. Na jakou hru z konzole Nintendo Wii U vzpomínáte nejvíce vy?

Komentáře