Kirby´s Adventure

recenze  5
Martin Šmíd, 23. 12. 2010 12:00
Na herní konzoli Nintendo Entertainment Systém (NES) vznikl nejeden slavný hrdina videoher, který je tu s námi do dnes. Můžeme jmenovat třeba Maria, Donkey Konga a kupu dalších. Mezi ně rozhodně patří i postavička jménem Kirby, která debutovala nejprve na GameBoyi hrou Kirby´s Dream Land, ale plně se proslavila až o několik měsíců později hrou Kirby´s Adventure, která vyšla na NESu. Nyní vám řekneme, proč si nás tato hra ve své době tolik získala, a proč ji považujeme za jednu z nejlepších plošinovek herní historie.

První verze hry Kirby´s Adventure vyšla už na konci roku 1992 v Japonsku, přičemž nesla název Hoshi no Kirby: Yume no Izumi no Monogatari (Kirby of the Stars: The Story of the Fountain of Dreams). Celý rok bohužel Nintendu trvalo, než se hra dostala i do Evropy, kde vyšla až v prosinci 1993. Za touto velmi povedenou hrou tehdy stálo studio HAL Laboratory, které ostatně pořád existuje a v současnosti nám připravuje nejnovější díl z této série Kirby´s Epic Yarn. Samotné studio se ale podílelo v posledních letech i na hrách jako Super Smash Bros. Melee (GC), Pokémon Ranger (DS) nebo Super Smash Bros. (N64). Už v roce 1993 mělo studio za sebou celou řadu známých her pro konzole C64 nebo MSX. Přesto se moc nečekalo, že nám naservíruje hit přímo obřích rozměrů, ze kterého bude moci Nintendo čerpat až do dnes.

Co se týče příběhu hry Kirby´s Adventure, tak ten byl jako u ostatních plošinovek od Nintenda hodně jednoduchý. Hlavní hrdina Kirby se jednoho krásného a slunného dne přejedl na oběd a po něm usnul tvrdým spánkem. Jaké je ale překvapení, když se vzbudí. Během spánku neměl vůbec žádný sen, což se mu stalo vůbec poprvé. Tato hrůzostrašná událost nedá Kirbymu spát, přičemž se ihned vydá k Fontánce snů, aby zjistil, co se to sakra stalo. Jeho předtucha byla správná. Král Dedede ukradl Star Rod, což je zdroj Fontánky snů, aby mohla poskytovat sny obyvatelům světa. Protože je Kirby dobrák, rozhodne se, že chybějící části Star Rod najde, aby mohli všichni na světě (Dream Land) zase v klidu snít. Že nepůjde o zase tak jednoduchou misi, to bylo jasné už od začátku.

Kirby´s Adventure je klasická 2D plošinovka, která se odehrává v sedmi nádherných světech, které bude muset hráč prozkoumat, bude li chtít najít všechny Star Rod. Každý z těchto sedmi světů má vždy několik levelů, do kterých se postupně dostanete skrze odemčené dveře. Každá z těchto úrovní má poté vždy jeden jediný cíl. Dostat se až na konec, co možná bez ztráty života. Aby si Kirby i hráč časem odpočinul od plnění další a další úrovně, vývojáři přichystali do každého světa i několik bonusových levelů, kde může hráč získat další bonusy, ale i schopnosti. Rovněž jsou po světech připraveny bojové arény, kde může hráč změřit sílu s nějakým tím silnějším protivníkem. Když už jsme u protivníků, tak je třeba říci, že každý svět okupoval nějaký ten závěrečný boss, po jehož porážce jsme se vždy dostali do dalšího světa. Bossovské souboje byly na svoji dobu velmi originální a každý úplně jiný. Nelišil se tak jen obtížností, jako v Mario hrách. Po porážce každého bosse (Whispy Woods, Paint Roller, Mr. Shine and Mr. Bright, Kracko, Heavy Mole a Meta Knight) pak hráč získal jednu Star Rod.

Co se týče samotné hratelnosti, tak hráč procházel jednotlivé levely, kde ho čekal zástup protivníků, které mohl likvidovat několika způsoby. Jedním z nich byl ten, že Kirbym nasál vzduch a poté ho vypustil na nepřítele. Díky tomu, že mohl Kirby nasát vzduch, se vždy nafouknul jako balón a mohl i létat. Ne vždy tak musel hráč nepřítele sejmout, aby se dostal dál. Když už mohl Kirby nasát vzduch, tak mohl nasát i nepřítele, kterého pak mohl hodit na dalšího. Nasátí nepřítele ale mělo jednu menší vadu na kráse. Hráč v tomto momentu nemohl létat a byl i o něco pomalejší. Ne vždy se tak tento způsob boje vyplatil. Byl ale nevyhnutelný, když jste bojovali s nějakým tím minibossem, který hlídal každý level. Vždy jste museli chytat takto předměty, které po vás házel a ty poté na něj plivat.

Že se programátoři naučí z každé konzole vyždímat maximum až na konci jejího života, to platí snad už od první konzole. Kirby´s Adventure je skvělým důkazem tohoto tvrzení. Protože šlo o jednu z pozdních her pro NES, vývojáři se skvěle naučili programovat pro tuto konzolku, přičemž mohli do hry přidat spoustu neokoukaných efektů, ale také mohli postavit jakési pseudo 3D prostředí, které opravdu fungovalo na jedničku. Ostatně, pokud se podíváte na přiložené obrázky, tak určitě krásu této hry uvidíte. Co se týče hudební stránky, tak ta byla rozhodně také nadprůměrná, za což hovoří i fakt, že později vyšel oficiální soundtrack od Sony Music Entertainment Japan.

Kirby´s Adventure byla opravdu na svou dobu výjimečná plošinovka. Pokud jste si ji ještě z nějakého důvodu nezahráli, pořád máte příležitost. Nintendo totiž první verzi této hry uveřejnilo na své službě Virtual Console, která je dostupná z Nintenda Wii. Pořád tak máte možnost vyzkoušet za nějaký ten malý peníz tuto jedinečnou hru. To je nabídka, která se prostě nemůže odmítnout.

Co říci závěrem. Kirby´s Adventure je další velkou legendou japonského giganta jménem Nintendo. Směle se může rovnat s dalšími velkými ikonami plošinovkového světa, přičemž v mnoha ohledech je i překonává svojí rozmanitostí a neuvěřitelně chytlavou hratelností, kterou dokreslovala pohádková grafika. Více už k této hře nemáme co dodat. Pokud jste si ještě Kirby´s Adventure nezahráli, tak byste měli tuto velkou chybu v dohledné době napravit. Ostatní už nyní jistě čekají na pokračování Kirby´s Epic Yarn, které vyjde v následujících měsících na Nintendo Wii.

Kirby´s Adventure

nes
Nintendo, HAL Labs
Datum vydání hry:
31. 5. 1993
KARTA HRY
9/10

Komentáře