Killzone 3

recenze  38
Martin Šmíd, 10. 2. 2011 23:30
Možná si ještě pamatujete na časy, kdy herní svět čekal na akční hru Killzone pro Playstation 2. Měla vyždímat konzoli od Sony do poslední kapičky a nabídnout hráčům neuvěřitelně detailní zážitek. Po vydání jsme se dočkali vynikající grafiky, která neměla na Playstationu 2 obdoby, ale hratelností Killzone trošinku zaostával. To druhý díl na Playstationu 3 přinesl nejen vynikající grafiku, kterou mu může většina konkurence i dnes závidět, ale i velmi dobrou hratelnost. Třetí díl se snaží ještě více přitlačit na pilu grafické dokonalosti a dále také vylepšovat samotný akční zážitek. Je třetí Killzone důstojným završením této trilogie? Připravili si vývojáři to nejlepší na úplný závěr? Na to vám odpoví naše recenze.

Je to už spousta let, co se ve vesmíru objevila obrovská hrozba, kterou je planeta Helghan a její obyvatelé. Helghasti, jak se nazývají vojáci z této planety, se kdysi pokusili zničit Zemi, přičemž jednotky ISA nyní bojují v samotném pekle, které představuje planeta Helghan, aby útok oplatily. Pokud jste hráli druhý díl, tak určitě víte, co se stalo na konci. Nebudeme zde spoilovat, jen řekneme, že třetí díl na konec dvojky přímo navazuje a odehrává se jen několik minut po něm. Hlavní hrdina Sev a jeho jednotka vojáků se nachází pořád na planetě Helghan, kde budou muset najít poslední zbytky svých sil a vybojovat ještě jednu bitvu, tu nejtěžší. Ačkoliv se Killzone 3 odehrává během velmi zajímavého konfliktu s velkou historií, o čemž svědčí i náš speciál při vydání druhého dílu, tak samotný příběh je ve hře bohužel hodně jednoduchý a chvilkami bychom řekli i nudný. K tomu si připočtěte i předvídatelné a ploché postavy, které si u vás oblibu asi moc nenajdou. Tedy kromě hlavního hrdiny. On sám je bohužel nejzajímavější postavou ve hře a ostatní mu jen dělají pěkný komparz. To je docela škoda, když to srovnáme třeba se sérií Gears of War.

Naštěstí pro hráče, hra strádá jen po příběhové stránce. Samotná hratelnost je na tom velmi dobře a dalo by se i říci, že Killzone 3 nabízí ten nejintenzivnější válečný zážitek, kde se budete neustále klepat strachy o svůj život. Sice je kampaň lineární a radar vás vede za ručičku, ale díky tomu se na obrazovce neustále něco děje a hra vám nedá ani na moment vydechnout. Přestřelka střídá přestřelku. Pochválit v těchto pasážích musíme umělou inteligenci nepřátel, kteří se chovají opravdu inteligentně, díky čemuž vás občas dokážou i obklíčit a zmasakrovat. Také se neustále kryjí a navzájem podporují v boji. Druhů nepřátel je od minulého dílu o něco více. Nově se tu objeví velmi rychlí vojáci se smrtícím nožem, kterým vás jedinou ranou sundají k zemi. Rovněž tu nově najdete nejrůznější kovová monstra všemožných tvarů.

Hodně zajímavé jsou stealth mise zhruba uprostřed hry, kde se prodíráte nehostinnou džunglí planety Helghan. Zde naplno užijete novou funkci brutálního zabití. Stačí se tak k nepříteli přiblížit co nejblíže a stisknout požadované tlačítko, v našem případe L1. Hlavní hrdina nepřítele chytne a podřízne mu hrdlo. V této kapitole se našel i jeden moment, kdy se nám rozbušilo srdce na maximum. Byla to chvíle, když jsme skrčení ve křoví prolézali kolem vojáků, kterým sekundovaly obrovské stroje. Stačil jeden špatný pohyb a už jsme měli na krku nejen vojáky, ale i kovová monstra, která z nás udělala trhací kalendář. Podobných momentů je ve hře celá řada. Ještě se ale vrátíme k onomu brutálnímu zabití, které můžete používat i v akci, a nejen tedy ve stealth pasážích. Jak už název napovídá, jedná se o hodně krvavou eliminaci protivníka, kdy mu nejen podříznete hrdlo, ale i zabodnete nůž do oka nebo mu prsty vypíchnete obě oči. Celkem jsme napočítali asi osm různých usmrcení protivníka, ale je možné, že jich bude více.

Killzone 3 nenabízí jen přestřelky v koridorových uličkách. Během hry usednete do kokpitu třeba tanku, obrovského mechu nebo vesmírné lodi. Ano, proletíte se i ve vesmíru! Už během oznámení také bylo představeno létání s jetpackem. To samozřejmě nechybí, je velmi zábavné, ale má menší chybičku. Když už si jetpack nasadíte na záda, tak se z vás stane téměř nezničitelný stroj na smrt s nekonečnem nábojů. Jinak si ale nemůžeme stěžovat, protože ovládání je velmi dobré. K celkové dobré atmosféře pak pomáhá i design jednotlivých levelů, který je zvládnutý opravdu mistrně. Také druhů lokací je o dost více, takže jednou budete procházet rozbombardovanou plání, poté se ocitnete v nebezpečné džungli, podíváte se do nejrůznějších vojenských základen i vesmírných stanic. Rozmanitost herní náplně je tak opravdu obrovská a každý level bude představovat originální zkušenost. To samo má za následek, že se u hry nebudete ani na chvilku nudit. K dobru je pak nutné přičíst i herní délku. Na první dohrání nám Killzone 3 zabral něco přes deset hodin, což je ve srovnání třeba s Call of Duty zhruba dvakrát tolik.

Jak už jste mohli z předchozích odstavců pochopit, celá příběhová kampaň se hraje výtečně. Ve třetím díle do ní navíc přibyla jedna věc, po které hráči volali od toho druhého. Tedy kooperativní mód, ve kterém můžete kampaň dohrát s kamarádem. Nadšení z nás ale rychle opadlo, když jsme zjistili, že jde hrát pouze na rozdělené obrazovce. Nenajdete tu tak žádný online mód, což je hodně smutné. Zvláště v době, kdy online kooperativní režim mají i o dost menší a horší hry. Je to chyba, kterou doufejme, vývojáři v budoucnu napraví nějakým tím updatem.

Nedílnou součástí balení je online multiplayer. Ten nabízí tři týmové režimy, mezi které patří Warzone, Guerrilla Warfare a Operations. Pokud jste hráli druhý díl Killzone, tak už určitě tušíte, že na vás čeká zabírání různých základen a vraždění tisíců protivníků. Zvláště poslední jmenovaný režim Operations se nám líbil asi nejvíce, protože nabízí zajímavé úkoly, které musí vždy jedna ze stran plnit a druhá se je snaží sabotovat. Co dotváří zjev multiplayeru jsou pak pochopitelně mapy, které jsou originální a jen lehce inspirované těmi z kampaně. Jak budete se svým týmem vyhrávat a likvidovat protivníky, budete získávat další a další body do svého růstu, díky čemuž si budete moci odemykat nové věci. Pokud z nějakého důvodu hrát online nemůžete, nabízí Killzone 3 i režim Botzone, kde si můžete zahrát všechny tři zmíněné herní režimy proti počítačem ovládaným vojákům.

Určitě se ptáte, jaké třídy postav budou ve hře dostupné. Těch je hned pět, přičemž si je nyní trošinku rozpitváme. První třídou je Technician. Ten dokáže nejen střílet z těžkých kulometů, ale také dokáže opravovat nejrůznější stroje, a co je důležitější, tak i zásoby nábojů. Ty jsou pro celkový úspěch ve hře hodně důležité. Další třídu tvoří Tactician, který dokáže obsadit nejrůznější spawnovací body nebo odhalit nepřítele na mapě, což je výhodné nejen pro něj, ale i pro celý tým. Třetí třídou je Infiltrator. Musíme říci, že máme z této třídy hodně rozpačitý dojem. Je to dáno především tím, že se dokáže vydávat za člena jiného týmu. Díky tomuto vás snadno může sundat. Hodně jsme tímto byli frustrováni, protože jsme zpočátku ani nevěděli, že taková třída existuje a pak jsme nadávali, že nás zabil kolega v týmu. Na druhou stranu, pokud se hráč do této role opravdu vžije, tak nemusí nutně zabíjet nepřátele, ale rozmisťuje kolem nich strategicky miny, aby se tak chytli do pasti. Čtvrtým povoláním je nepostradatelný Field Medic. Tedy, nepostradatelný v jiných hrách, protože v Killzone 3 je naprosto zbytečný. To hlavně kvůli tomu, že respawny jsou téměř okamžité a pro hráče je kolikrát lepší zemřít a rychle se objevit na respawnu, než čekat na doktora. Posledním povoláním je Marksman. Jak už možná tušíte, jde o klasického snipera, který se dokáže stát neviditelným a svoji mocnou odstřelovací puškou umí zneškodnit nepřítele i na několik metrů.

V minulém roce na E3 Sony oznámila, že třetí Killzone nabídne podporu pro ovladače Playstation Move. Docela jsme byli zvědaví, jak se s nimi bude hra ovládat. Nejprve jsme Killzone 3 dohráli pochopitelně klasickým způsobem, tedy na Dualshocku 3, a až poté vyndali ovladač se svítící bambulkou. Po kalibraci, která nám dala docela zabrat, jsme se už pustili do hraní. Ovládání hry pomocí Move nám na počátku způsobovalo nemalé problémy, ale po chvilce jsme mu už přišli na kloub. Přesto musíme objektivně říci, že ovládání hry pomocí Move je tou horší variantou. Ačkoliv by se mohlo zdát, že bude díky pohybovému ovládání daleko přesnější a jednodušší, opak je bohužel pravdou. Jako ale taková demonstrace toho, co Move dokáže, poslouží Killzone 3 docela dobře.

Už u druhého dílu padaly čelisti nejednomu hráči z grafické stránky. Ta byla na svoji dobu opravdu fantastická a každý právem říkal, že je Killzone 2 nejhezčí akční hrou napříč konzolemi. U třetího dílu vývojáři vzali ten stejný engine, vyladili ho a přidali do něj další kupu efektů, ze kterých vás bude přecházet zrak. Třetí Killzone totiž vypadá naprosto fenomenálně a zvláště na velké televizní obrazovce si ho maximálně užijete. Jedinou kaňkou na celé té kráse je zasekávání hry, když se ukládá po vstupu do nové lokace. Tento nešvar byl přítomen už ve druhém dílu a je zde znovu. Ke skvělé grafice si připočtete velmi dobré animace všech postav, ať už těch, které vás doprovázejí, nebo těch, které umírají v křečích na bojišti. Nyní máte zhruba obrázek, jak Killzone 3 vypadá. Tím to ovšem nekončí, protože hra má i naprosto skvělé ozvučení, které si zaslouží i investici do nějakého domácího kina. Zde se omlouváme sousedům, ale my prostě museli zvuk vyhnat na maximum, abychom si užili ty nádherné efekty vybuchujících granátů, střelby nebo nářky vojáků. Co je na třetím Killzone trochu slabší, je hudební doprovod. Ne že by byl špatný, ale od závěru trilogie bychom čekali trochu větší epičnost.

Killzone 3 je určitě důstojným nástupcem skvělého druhého dílu, přičemž nabízí nejen vynikající audiovizuální podívanou, ale také skvělou hratelnost singleplayerové kampaně. Jako taková třešnička na dortu je tu poté propracovaný multiplayer. Bohužel Killzone 3 obsahuje trochu slabší příběh a ten chybějící online kooperativní multiplayer je asi špatným vtipem naší verze. Nebýt těchto dvou věcí, asi by se známka vyšplhala až na samotnou špičku. Ona nakonec ani ta devítka není špatná.

Killzone 3

ps3
Sony Computer Entertainment, Guerrilla Games
Datum vydání hry:
22. 2. 2011
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře