Killzone 2

recenze  56
Martin Šmíd, 13. 2. 2009 2:26
V roce 2005 to byl render, který zhmotnil sny miliony hráčů v konkrétní představu o tom, jak mají vypadat next gen hry. V roce 2009 po dlouhých letech práce vychází hra, na kterou netrpělivě čekal každý majitel Playstation 3. Dokázala Sony naplnit sliby, které za těch několik let naslibovala? To se dozvíte v naší recenzi.

Válka vždy přináší oběti. Ztratíte v ní kamarády a všechny ty, které jste milovali. Ne jinak tomu je v nové akční hře od Guerilla Games, která ukazuje, jak by měla vypadat válka na vaší nově zakoupené televizi. Ale pojďme pěkně popořadě. Templar, hrdina předchozího dílu, je pryč, ale nemusíte se bát, že byste ho během hry nepotkali. Ve druhém díle se ujímáte vojáka jménem Tomas „Sev” Sevchenko, který je rovněž neméně zdatným bojovníkem. V prvním díle jsme bojovali proti invazi Helghastů na naší matičce Zemi. Ve druhém díle, kdy se nám podařilo útok odvrátit, přichází drtivá ofenzíva na planetě zla Helghan. Nečekejte žádný duchaplný příběh. Jste účastníky jedné bitvy, která je součástí obrovské historie světa Killzone. Pro lepší pochopení souvislostí doporučuji přečíst si před hraním náš příběh, který jsme přinesli ve speciálu, jenž vám objasní všechny souvislosti. Jsme ozbrojeni a vysláni na Helghan. Válka začíná.

Helghan je nehostinná planeta, kterou na většině povrchu pokrývá pustá poušť, kde nenajdete ani živáčka. Zato ve městech se to hemží vojáky, kteří jsou ochotni pro svou planetu i zemřít. No a právě ty budeme po celou dobu hraní nahánět, abychom se dostali k jejich vůdci. Pokud jste hráli demoverzi, tak věřte, že to je jenom začátek, a tato úroveň vůbec nereprezentuje to, co na vás vzápětí čeká. Kromě bojů ve městě navštívíme i stoky, vesničky zapadlé v poušti, vesmírné lodě a v neposlední řadě i podzemní doly, ve kterých se skrývá ještě větší nebezpečí než na povrchu Helghanu. Celkem na vás čeká deset úrovní plných napětí, ve kterých budete střílet, bránit určité úseky, ničit budovy a hlavně likvidovat jednoho protivníka za druhým. Hře dopomáhá přímo ďábelské tempo, kterým hra běží kupředu až k závěrečným titulkům. Nenajdete žádné hluché místo. Každou minutu si budete prvotřídně užívat.

Aby vývojáři navodili tu skvělou válečnou atmosféru, nebudete po většinu hry chodit sami. Vždy budete mít po boku jednoho či více parťáků, kteří se vám budou občas hodně hodit. Nyní jsem tak trochu nakousl umělou inteligenci. Když jsme se dozvěděli, že vás hrou bude doprovázet vaše jednotka, trošku jsme se báli, jak na tom umělá inteligence bude. Všechny obavy se rozplynuly po dohrání hry. Vaši spolubojovníci jsou stejně chytří jako vy, dokáží se krýt, uskakovat a vlastně působí úplně soběstačně. Občas to ovšem někdo z vaší jednotky dostane. Tak to hold už na bojišti chodí. V tomto momentě ho musíte zachránit tím, že mu podáte lékárničku. Ve velkých přestřelkách je poskytnutí pomoci parťákovi celkem problém, protože i vy budete kolikrát bojovat o holý život. Stejně dobrou umělou inteligenci jako vy a vaši kolegové mají i Helghasti. Dokážou se krýt, taktizovat, dokonce vás i dokonale obklíčit. Jejich umělá inteligence je tím nejpříjemnějším, co vás ve hře čeká. Je dokonce na takové úrovni, že i na nejmenší obtížnost budete mít co dělat, abyste je přechytračili. Budete si tak muset dávat opravdu pozor, abyste neudělali nějakou tu chybu. Ta je zde bez milosti trestána.

Nepřátel ve hře je celá řada. Čekají na vás klasičtí řadoví vojáci, ale potkáte i snipery, raketometčíky, plamenometníky a všelijaké druhy Helghastů. Každý vydrží jinou porci nábojů, takže musíte vždy taktizovat. Zde bych vypíchl skvělou sniperskou přestřelku zhruba v polovině hry. Škoda, že je jediná ve hře. Snipeři jsou sami o sobě neviditelní vojáci, které spatříte, až když si na vás zamíří. Ke skvělé atmosféře tohoto souboje dopomáhá i fakt, že musíte být sami klidní a nesmí se vám klepat ruce. Autoři do hry totiž zakomponovali i využití SIXAXIS. Pokud se vám budou klepat ruce, budete hůře zaměřovat, takže skoro nic netrefíte. Chce to klid jako ve skutečnosti. Kromě samotných Helghastů vám zkříží cestu i nejrůznější stroje, jako létající roboti a tanky. V neposlední řadě potkáme i obrovské elektrické pavouky, kteří svou rychlostí zatopí i ostříleným hráčům akčních her. 

Čas od času si zabojujeme i proti nějakému tpmu bossovi. Vypíchnout můžeme třeba souboj s létajícím robotem, nebo závěrečný souboj, který je skvěle zpracován. Každý z bossů je jiný a tak je třeba na každého použít jinou taktiku. Nejde jen o hrubou sílu, ale i notnou dávku myšlení, které budete muset k jeho poražení vynaložit. K tomu, abyste porazili každého, kdo vám vstoupí do cesty, potřebujete pochopitelně zbraně. Těch je ve hře hojné množství. Autoři hry udělali skvělé rozhodnutí, které posouvá válečnou atmosféru do úplně jiné dimenze. Můžete u sebe nést v jednu chvíli pouze dvě zbraně + granáty. Jako hlavní můžete nosit všemožné pušky, paprskomety, raketomety, brokovnice a kdo ví, co všechno. Jako sekundární zbraň máte revolver s nekonečnem nábojů.

Technický koutek začněme grafickou stránkou hry. Pokud jste shlédli všechna ta videa, které na nás Sony chrlila, tak určitě víte, že vás čeká jedna z nejhezčích her dneška. Možná úplně nejlepší, ale to musí každý posoudit sám. Můžeme vám jenom říci, že je zážitek na velké obrazovce o několik tříd lepší než z trailerů, a dokonce je grafická stránka během postupu hrou čím dál lepší. Co poněkud kazí technickou část hry, je menší zasekávání, když se hra zrovna nahrává. Vždy se hra tak na 2-3 sekundy zasekne, dokonce i u filmečků, což nedělá příliš dobrou vizitku. Každopádně za to, jak hra vypadá, tento nedostatek jistě vývojářům odpustíte. Samotný framerate je poté na velmi solidní úrovni a nikdy se nám nestalo, že by haproval. Za co musíme pochválit vývojáře, jsou animace jak vašich spojenců, tak vašich nepřátel. Vše je rozanimováno s takovým citem, že to až vyráží dech. Technickou stránku podtrhuje i epická hudba, která se vám vryje do paměti na hodně dlouho. Ještě musíme pochválit i všelijaké zvuky, ať už střelbu, nebo namluvení.

Killzone 2 představuje zhmotněný sen milionů hráčů. Ať už bezkonkurenčním technickým zpracováním, rychlou akcí, epickou hudbou, anebo skvělou hratelností. Killzone 2 je akční hrou, ke které se budou v budoucnu přirovnávat všichni její následovníci. Killzone je ale jenom jedna. Pokud si chcete udělat radost, tak na nic nečekejte a hned 25.2. utíkejte do obchodů. Čeká tam na vás jedna skvělá akční hra, na kterou dlouho nezapomenete.


Killzone 2

ps3
Sony Computer Entertainment, Guerrilla Games
Datum vydání hry:
27. 2. 2009
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře