Kane and Lynch 2: Dog Days

recenze  15
Martin Šmíd, 5. 9. 2010 22:16
Vývojáře z dánského studia IO Interactive známe především díky sérii Hitman. Ta si ale dala na současné generaci konzolí oddych a vývojáři nám hned z kraje naservírovali hru Kane & Lynch. O kvalitách ať každý rozhodne sám. Hra samotná se stala propíranou v médiích díky skandálu v Gamespotu, který odmítl udělit větší hodnocení a následně přišel recenzent o místo. V minulém roce nám stejní vývojáři naservírovali ještě příjemnou hopsačku Mini Ninjas, přičemž na letošní rok oznámili pokračování hry Kane & Lynch s podtitulem Dog Days. Jestli stojí za utracení peněz, to vám nyní prozradíme.

Možná byste si řekli, že si dá po prvním dílu naše zločinecké duo Kane a Lynch od drogových dealerů, zbraní a zločinců pokoj. Bohužel se tak nestalo a celkem hodně velký blázen Lynch, kolem kterého se točí celý příběh druhého dílu, se vydá do Šanghaje. Že nepřijel jen na dovolenou, zjistíme už záhy, když naplánuje hodně riskantní akci, ve které jsou pochopitelně peníze, drogy, zbraně a místní mafiáni. Před touto akcí se stačil pořádně pohádat se svým kolegou Kanem, ale když mu přislíbí několika milionovou výpomoc, ze které by mohl zasponzorovat svoji dceru, Kane kývne a už si to letí do Šanghaje taky. Jenomže Lynch není zrovna typ na myšlení, takže jeho naplánovaná akce má několik velkých i malých trhlinek, které se ihned zákonitě projeví. Díky tomu se naše duo stane lovnou zvěří nejen pro mafiány, ale i místní policii. Jak už možná tušíte, hlavní prim zde budou hrát přestřelky, které budou probíhat celkem v deseti levelech. To bohužel není zrovna velký počet, přičemž věřte, že nám na první dohrání hra zabrala zhruba čtyři hodiny herního času. To je pro hru ostuda jako hrom.

Pokud jde o samotnou hratelnost, tak v ní je Kane & Lynch 2: Dog Days klasickou akční střílečkou, která si bere inspiraci v béčkových amerických akčních filmech. Prostě a jednoduše. Procházíte postupně všech 10 levelů, které jsou ale lineární jak to jen jde, přičemž se v nich nachází přímo zástupy po zuby ozbrojených nepřátel. Vaším jediným úkolem je tak se jimi prostřílet na konec. Nejprve vám budou dělat společnost jen vám podobní grázlové, ale později už vám do cesty půjdou i policisté a ve druhé polovině hry i speciální jednotky, které mají neprůstřelné vesty, ale i lepší samopaly. Abyste v přestřelkách uspěli, tak vývojáři do hry přidali i v dnešní době tolik populární krycí systém, který se ve druhém díle Kane & Lynch opravdu povedl. Velmi zajímavě je udělán i váš konec. Pokud se odmítnete krýt a budete chtít level jednoduše vystřílet, po několika zásazích jde vámi ovládaná postava k zemi, přičemž má možnost ze země vše vystřílet, nebo se rychle zvednout a utéct do bezpečí. Každopádně, pokud se nedostanete z dosahu kulek, skončíte brzy v kaluži krve. Díky značné lineárnosti a neustálým přestřelkám má hra opravdu velké tempo a popravdě si oddechnete, až hru dohrajete. I díky onomu až brutálnímu tempu vás rozhodně hra nepustí.

Když už je samotná hlavní kampaň tak krátká, tak alespoň vývojáři dali do hry další herní režimy, které čas u hry ještě prodlouží. V prvé řadě je tu Arcade režim, kde plníte předem dané úkoly a vlastně jde jen o to, si ještě více zastřílet. Musíme ale uznat, že jde o velmi povedený režim, do kterého v budoucnu vyjde určitě nějaký ten DLC balíček s dalšími levely. Pokud dohrajete i Arcade režim, je tu ještě multiplayer, který rozhodně stojí za to alespoň vyzkoušet. V něm naleznete hned tři herní módy. První herní režim je Fragile Alliance, který můžete znát z prvního dílu. Ve skupince až 8 lupičů se budete snažit nakrást co nejvíce peněz, přičemž vám ve vaší činosti budou chtít zabránit AI policisté. Druhý herní režim pak nese název Undercover Cop, kde se opět ocitnete v kůži osmičlenného gangu, který se snaží nakrást co nejvíce peněz. Ve skupině je ale jeden tajný policista, který se bude snažit lupu zabránit. Poslední herní režim pak nese název Cops & Robbers a bojují v něm lupiči vs. policajti. Všechny herní režimy jsou opravdu povedené a zabavíte se u nich na docela dlouhou dobu. Jediným nedostatkem je počet map, kterých je v základu jen 6. Už nyní by se ale měly dát stáhnout další skrze DLC balíčky.

O hře Kane & Lynch 2: Dog Days se před vydáním mluvilo i v souvislosti se zajímavým grafickým zpracováním, které je schválně rozmazané a vypadá, jako by byla celá hra nahrána nekvalitní kamerou nebo mobilem. Právě tento styl dodává hře onu jedinečnost, která vás udrží u televizní obrazovky od začátku do konce. Tímto stylem grafiky rovněž zakrývají vývojáři její nedostatky, jako jsou textury v nízkém rozlišení, skoro žádné vyhlazování a co se týče animací postav, tak ani ty nejsou zrovna na nejlepší úrovni. Na druhou stranu ale musíme říci, že hra běží opravdu ve slušném frameratu, přičemž se nám nikdy nestalo, že by klesal. To je pro vývojáře rozhodně k dobru. Co se týče hudební stránky, tak ta je rozhodně nadprůměrná, stejně jako ta zvuková. Neustále slyšíte létající kulky a sprostá slova hlavních protagonistů, přičemž nutno dodat, že i dabing se v rámci možností povedl na jedničku.

Kane & Lynch 2: Dog Days je povedená akční hra, které nechybí bláznivé přestřelky plné násilí a sprostých slov. Abychom ale mohli udělit nějakou tu lepší známku, musela by být hra o něco delší, protože necelé čtyři hodiny na hlavní kampaň, to je sakra málo. Ještě že hra obsahuje zábavný Arcade mód a ani ten multiplayer není rozhodně špatný. Nyní ale odpověď na otázku, jestli koupit či ne. Pokud jste si zamilovali první díl nebo máte rádi čistokrevné střílečky, tak rozhodně kupte. Vy ostatní ale dejte ruce pryč.

Kane & Lynch 2: Dog Days

ps3x360
Eidos Interactive, Io Interactive
Datum vydání hry:
17. 8. 2010
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
6/10

Komentáře