Jurassic World Evolution

recenze  10
Pavel Měrka, 2. 7. 2018 10:00
Pamatujete si, kdy jste viděli poprvé dinosaura? Tato věta několikrát padne ve filmu Jurský svět: Zánik říše, který pochopitelně navazuje na slavnou ságu Stevena Spielberga. Za sebe můžu říci, že já viděl prvního dinosaura právě ve filmu Jurský Park a dodnes mě nepřestávají tito tajemní tvorové fascinovat. Protože jsou dinosauři opět v kurzu, nepřekvapí, že zmíněný film nyní doprovodila i licencovaná videohra. Nejde přitom o akci, ale trochu překvapivě vývojáři sáhli do žánru budovatelských strategií a vytvořili hru, v níž je vaší hlavním úkolem postavit dinosauří impérium na souostroví Las Cinco Muertes, které se nachází jihozápadně od Costa Ricy.

Recenzovaná verze: Xbox One

Jakýmsi předchůdcem dnes recenzované hry by klidně mohla být označena poměrně slušná strategie Jurassic Park: Operation Genesis, která vyšla na začátku 21. století pro PlayStation 2, Xbox a zároveň také na PC. Od ní se ale Jurassic World Evolution pochopitelně i dost liší, ale také staví na filmové licenci, která do hry přináší nejen slavný hudební doprovod, ale také známé postavy, mezi nimiž je Ian Malcolm, Dr. Wu, Claire Dearingová či Owen Grady. U některých z nich je dokonce použit anglický hlas filmových herců, což ale samozřejmě neplatí u všech. U nás na toto hráči tolik nedají, protože velké množství diváků sleduje filmy s dabingem, ale pokud sledujete filmy v originále, jistě toto oceníte. Dalším dodatkem je pochopitelně plno filmových dinosaurů, kteří vyšli zdarma v jednom z nedávných updatů, dále také gyrosféra, kterou vaši návštěvníci použijí při pohybu ve výbězích, aby mohli sledovat dinosaury z bezprostřední blízkosti či geneticky modifikovaný Indominus Rex a Indoraptor.

Hra je pro mě osobně spíš velkým překvapením a velkou roli v tom hraje i studio, které se o ni postaralo - Frontier Developments. Pokud se vám zdá studio trochu povědomé, tak možná kvůli jedné z nejoblíbenějších Tycoon her, kterou byl Rollercoaster Tycoon 3, dále také Thrillville Off the Rails a z novějších například Zoo Tycoon pro PC/Xbox či Elite Dangerous. Autoři tudíž nejsou na poli budovatelských strategií žádní nováčci a titulu se ujali s velkou péčí a zkušenostmi.

Velkým otazníkem a zároveň také obavou pro mě bylo ovládání, kterého jsem se zprvu velmi bál. Z hlediska ovládání je vše ovšem vyřešeno velmi dobře a po zhruba hodince hraní se snadno zaryje do paměti i těm, kteří standardně tento typ her na konzolích zvláště nehrají. Každopádně stavět můžete výběhy v libovolné velikosti a typu, dále obchody a zařízení pro vaše hosty jako jsou obchody, restaurace, bary, bowling a několik dalších. Faktem ale je, že zde si dokážu představit daleko větší rozmanitost, protože věci jako osvětlení, lavičky, odpadkové koše či toalety ve hře nenajdete, a to ani nemluvím o spoustě dalších atrakcích, které bych zde očekával. V neposlední řadě pak můžete stavět i podpůrné budovy jako jsou stanice rangerů, heliport pro údernou jednotku, která slouží i k transportu či uspání vašich dinosaurů, a například výkopové sítě. Tyto podpůrné budovy mají ve výbavě občas nějaký ten stroj, a tak se můžete posadit za volant či knipl helikoptéry, z pohledu třetí osoby nahradit počítačem řízenou inteligenci a sami například doplnit zásoby ve výbězích, nebo vyléčit nemocné dinosaury.

Při starosti o své dinosauří atrakce je nutné mít na paměti hlavně dvě věci. Nekombinovat býložravce a masožravce (pokud tedy neberete za zábavu vyhodit peníze oknem), a také to, že pokud nebudou vaši dinové spokojení, pak máte velký problém. Jejich spokojenost je dána několika faktory. Tím prvním je zdraví, které je přímo závislé na dostatku jídla i vody. Dále, jestli je zvíře infikované nemocemi a jestli má patřičný komfort. Ten zohledňuje jeho spokojenost ve výběhu, který je charakterizován flórou a samotným prostředím, ale také počtem dalších dinosaurů, kteří v něm žijí. Někteří dinosauři totiž žijí v tlupě, jiní zase jako samotáři, a tak musíte každého z nich studovat a zkoumat, abyste si nezadělali na zbytečné problémy. V případě, že se dostane ukazatel komfortu či zdraví do červené zóny, pak hrozí jeho útěk a podle povahy dinosaura i útok na vaše bezmocné návštěvníky, kteří v panice prchají hrůzou. V takovém případě se vám celá situace prodraží a hlavně zpočátku každého ostrova se může jednat o kritický moment. Zde se mi osobně nelíbí forma zobrazení, jelikož vše vám je sděleno pouze formou ukazatele, který navíc vidíte až poté, co dinosaura vypustíte z chovné stanice. Bohužel nikde nenajdete přesná čísla ani informace, a tak občas musíte vyzkoušet hrát stylem pokus omyl, což je finančně náročné.

To první, co mě zarazilo, byl pouze hlavní příběhový režim, který se odehrává na ostrovech z filmové ságy. Na počátku máte první ostrov, kde musíte plnit mise pro zástupce vědeckého, zábavního i bezpečnostního úseku a získáváte si vzájemný respekt. Na každém ostrově je za každého z nich pouze jedna hlavní mise, která stejně jako další úkoly odemykají spoustu nových věcí do hry, jako jsou noví dinosauři, budovy a schopnosti. Poté, co navíc získáte alespoň 3-hvězdičkové hodnocení, tak odemknete i jeden z dalších ostrovů. Zde přichází dvě velká negativa a jedno pozitivum. Až po několika hodinách hraní se vám otevře ostrov Isla Nublar, který je po všech stranách otevřený, a až zde můžete bez omezení využít veškerý potenciál hry. Bohužel je to jediný sandboxový level, což je rozhodně škoda. Ostatních pět ostrovů je bráno za jakýsi příběhový režim, a zde mám jednu hlavní výtku, protože ostrovy jsou v některých případech opravdu malinké a stavět na nich je peklo, hlavně co se týká nadzemní dráhy pro transport návštěvníků.

Aby toho nebylo málo, máte proti sobě i řadu výzev, a tak budete mít vždy o zábavu postaráno. Na jednom z ostrovů se potýkáte s tím, že je neskutečně malý, na druhém zase s častým výskytem tropických bouří a na jiném vás pronásleduje počáteční nedostatek peněz. To mi je trošku trnem v oku, protože z nepochopitelných důvodů získané peníze nejsou sdílené, asi proto, aby ty ostrovy nebyly úplně jednoduché, ale na druhou stranu se to dá částečně obejít tím, že výzkum budete dělat na ostrovech s více penězi a když vám zůstanou fosilie k prodeji, tak je prodáte na tom novém.

Zmíněné hodnocení parku se pak počítá na dvou úrovních – Dinosauři a návštěvníci. U dinosaurů se jedná o jejich množství, rozmanitost a prostředí pro jejich život a u návštěvníků jde o manažerské vedení vašich podniků. Návštěvníci totiž chtějí nakupovat, mít po ruce dostatek jídla a také možnost rychle cestovat. To je u mnoha ostrovů opravdu problém, protože vám při stavbě vadí úplně vše, výška okolí, cesta či okraje mapy, které se opravdu mnohdy smrsknou na šířku stanice. K tomu všemu pak musíte vybudovat i inženýrské elektrické sítě a napájet všechny budovy. Autoři tak sice přidali do hry poměrně zajímavou možnost, ale vodu už dinosauři ani návštěvníci zjevně nepotřebují, a tak ji ti první mají v rámci přírodních jezírek přímo ve výbězích a návštěvníci ho mají automaticky v hotelu či kterémkoliv butiku. Tento aspekte je tak z mého pohledu spíš nedotažen.

Bezpečnost návštěvníků je důležitá nejen z pohledu, aby je dinosauři nesežrali, ale také počasí. Na tropickém ostrově se totiž tu a tam objeví tropická bouře či tornádo, a vy tak musíte vybudovat podzemní úkryty, do kterých je v případě problému naženete pomocí sirény, což můžete využít i při útěku dinosaurů. Co se návštěvníků týče, je to koneckonců asi vše, co s nimi uděláte, protože více toho jednoduše není a důraz je kladen hlavně na dinosaury. U návštěvníků bych ještě možná zmínil onen manažerský náhled do jednotlivých úseků, kde se vám barevně ukáže, kde je co potřeba, obvykle si pak ovšem chcete vytrhat vlasy, protože do zastavené oblasti obvykle nic dalšího nedostanete a musíte vše přestavět.

Autoři se to ovšem pokusili vynahradit na dinosaurech, a tak je vypuštění každého z nich naprosto uchvacujícím zážitkem i díky jejich propracovanosti a realističnosti s jakou se každý z nich probere k životu. V tomto případě můžete udělat i výběhy pro boj vašich dinosaurů, kteří se teritoriálně pokusí zabít jeden druhého a zabrat si výběh jen pro sebe, což platí hlavně u masožravých predátorů. Býložravci si totiž obvykle rozumí a můžete mít v jednom výběhu hned několik druhů, aniž byste se museli bát negativní reakce a toho, že se vzájemně pozabíjí. Boj je pak jednou z možností jak mimochodem zvýšit hodnocení dinosaurů, a to hlavně v pozdějších fázích každého ostrova, kde už se nestaráte, kolik toho utratíte. Po smrti v boji, či na jednu z několika nemocí se také musíte postarat o transport dinosaura z výběhu, aby jeho mršina nenakazila vaše zbylé svěřence, což je jako nápad fajn, ale trošku nedotažený protože ho prostě jen necháte odvézt vrtulníkem do neznáma. Po pár hodinách hraní jsem začal přemýšlet, kde se nachází sklady mrtvých dinosaurů, které jste do něj poslali.

Množství dinosaurů je pak taky poměrně slušné, protože jich budete mít k dispozici téměř 50 a navíc dál modifikovat jejich vlastnosti, pokud jste extrahovali dostatečné množství biologického materiálu a ideálně zkompletujete jejich DNA. Tyto modifikace mají pak přímý vliv na cenu dinosaura, délku jeho života, útok či odolnost vůči nemocem. Rovněž se s počtem modifikace sníží šance na vylíhnutí. To lze ovšem zlepšit pomocí modifikací budov, které například v případě líhně zlepší šanci na vylíhnutí. U elektrárny zas můžete zvýšit jejich kapacitu, čímž ale negativně ovlivníte výpadky, jež zase snížíte dalším z upgradů. U budov vašich jednotek se pak bavíte například o zlepšení přesnosti střelby či přebíjení zbraně. Ve hře je každopádně dinosaurů opravdu dost a mezi ty nejzajímavější patří zcela jistě T-Rex, Velociraptor, Galiminius, Stegosaurus, Triceratops nebo obří Diplodocus.

Po grafické stránce je na hře vidět opravdu velké množství práce, protože u každého dinosaura si můžete všimnout i těch nejmenších detailů, které ovšem nepostrádá ani samotné prostředí. Všeho se navíc můžete účastnit jako návštěvník, což můžete znát třeba z posledního Zoo Tycoonu. Na druhou stranu jsem si však povšimnul nepříjemného tearingu, u kterého občas přeskakuje lehce obraz, ale naštěstí to není nijak tragické. Daleko horší je totiž občasné zasekávání, které lehce degraduje kvalitu této budovatelské strategie. Vývojáři poslední dobou hru ještě optimalizují skrze updaty, tak snad se jim i toto podaří opravit.

Co říct závěrem. Asi snad jen to, že je Jurassic World Evolution určitě povinnost pro všechny fanoušky filmové ságy, protože si mohou konečně vyzkoušet, jaké je to budovat a řídit park s nejrůznějšími dinosaury. Perfektní provedení dinosaurů, možnost vylepšování, přístupné ovládání a také možnosti hry lehce degradují nedodělky v podobě nedostatku informací k dinosaurům, malého množství map a trhání obrazu. Všeobecně se však dá říct, že Jurassic World Evolution rozhodně neurazí a jedná se o jednu z těch povedenějších her s filmovou licencí. 

Jurassic World Evolution

ps4xone
Frontier Developments, Frontier Developments
Datum vydání hry:
12. 6. 2018
Žánr:
Simulátor, Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře