Jurassic Park: Project Genesis

recenze  2
Martin Šmíd, 27. 1. 2011 1:15
Filmovou trilogii Jurassic Park od Stevena Spielberga vám asi nemusíme představovat. Za dobu její existence jsme se dočkali několika her, převážně tedy těch špatných. Na Playstationu 2 se ale objevila hra se jménem Jurassic Park: Project Genesis. Nejednalo se o akční střílečku, kde by hráč zabíjel dinosaury na potkání, ale o budovatelskou strategii. Že budovatelské strategie a konzole nejdou dohromady? Ale kdeže.

Ať už se staví jakýkoliv zábavný park, vždy se najde nějaký tlustý pitomec s upatlanou klávesnicí, který je tak nenažraný, že by prodal i svoji matku na orgány. Přesně takový buřtík se objevil ve filmu Jurský park. Ve hře Jurassic Park: Project Genesis sice takto nenažraný tlouštík chybí, ale zato je plná nenažraných potvor, které už měly dávno ležet pod zemí. Možná by se vám líbilo postavit zábavný park nebo chcete-li velké zoo, kde by místo klasických zvířat, které má každá zoo, byli dávno vyhynulí dinosauři. Pokud jste vždy o tomto snili, tak tuto šanci máte právě ve hře Jurassic Park: Project Genesis, která na Playstation 2 přinesla do té doby spíše PC žánr, tedy budovatelskou strategii. Už na začátku musíme říci, že i na Playstationu 2 a jeho ovladači se celá hra ovládala hodně dobře, přičemž přinesla i do samotného žánru spoustu novinek.

Co se týče hratelnosti, tak ta je podobná, jako v jiných hrách tohoto typu. Můžeme jmenovat především Theme Park World nebo Theme Hospital. I zde totiž na začátku stavíte svůj park, takže rozmisťujete budovy, jako je přistávací plochy pro vrtulník, nějakou tu hlavní budovu, stánky s občerstvením či záchody pro návštěvníky, ale i chovatele. Co ale odlišuje Jurský Part od ostatních strategií, tak to je především fakt, že zde samotná stavba parku je to opravdu základní, co provedete jen na začátku. Tou hlavní náplní hry je vytváření dinosaurů, které budete ve svém zábavném parku mít.

Abyste si takového dinosaura moli vytvořit, musíte posílat do světa své výzkumné týmy, které budou hledat jejich DNA. Vždy se ale cesta nemusí podařit, takže získáte DNA opravdu v mizerném stavu, jindy se vám podaří zase urvat opravdu kvalitní kousek. Abyste mohli nějakého toho dinosaura postavit, budete potřebovat minimálně 50% jeho genotypu. Takový dinosaurus ale moc nevydrží a většinou zahyne dříve, než mu bude jeden rok. Pokud se vám ale podaří získat 100% genotypu, takhle vytvořený dinosaurus pak může žít klidně i 5 let. Protože se naleziště ztenčují a funguje zde i jakási konkurence, je občas nevyhnutelné zajít na trh a tam zbývající genotyp dokoupit. Na trhu pak rovněž můžete prodávat svoje genotypy, abyste měli peníze na nákupy.

Nyní přichází na řadu samotní dinosauři. Těch je ve hře opravdu velké množství druhů, přičemž mezi nimi najdete kousky jako Dryosaurus, Gallimimus, Homalocephale, Kentrosaurus, Pachycephalosaurus, Styracosaurus, Ankylosaurus, Brachiosaurus, Camarasaurus, Corythosaurus, Edmontosaurus, Ouranosaurus, Parasaurolophus, Stegosaurus, Torosaurus, Triceratops, Albertosaurus, Ceratosaurus, Dilophosaurus, Velociraptor, Acrocanthosaurus, Allosaurus, Carcharodontosaurus, Spinosaurus a hlavní hvězda filmové série Tyrannosaurus Rex. Všechny modely dinosaurů jsou detailně vymodelovány, stejně tak jejich animace, takže vám bude připadat, jako by opravdu žili ve vašem parku. Zajímavostí je, že některé druhy dinosaurů se nikdy v žádném filmu neobjevily, takže zde zažívají svojí premiéru. Je ovšem docela škoda, že některé druhy chybí. Škoda je především létajících ještěrů. Rovněž zde nenajdete ani žádné vodní potvory. To je celkem škoda.

Pokud už máte celkem fungující park, kde nechybí budovy, zabezpečené ploty, za kterými se pohybují dinosauři, a také samozřejmě návštěvníci, můžete i teď plit celou řadu úkolů. Základem je třeba vytvářet vakcíny pro dinosaury, rovněž musíte zkoumat nové možnosti zabezpečení. Ony ty potvory jsou opravdu vynalézavé. Rovněž můžete svoji faunu fotit a fotky poté prodávat prestižním magazínům, za což dostanete občas opravdu slušný balík peněz. Starat se nebudete jen o dinosaury, ale i o návštěvníky, kterým musíte stavět nejrůznější atrakce a dokonce je i zachraňovat, když to přeženou s alkoholem a ztratí se. Pokud už se budete hodně nudit, můžete usednout do vrtulníku a vydat se na obhlídku ostrova. Během ní můžete dinosaurům střílet vytvořené vakcíny, ale i uklidňovala, aby nebyli ve stresu z návštěvníků. U této minihry musíme říci, že zaměřování je hodně problémové a občas jsme s ním hodně bojovali, což je trošinku škoda. Vzhledem k tomu, že jde o bonusovou minihru, moc to nevadí, ale zamrzí to.

Jurassic Park: Project Genesis je výborná budovatelská strategie, která se podařila i v Playstation 2 verzi. Každý fanoušek tohoto žánru by měl hru vlastnit. Rovněž by ji měli vlastnit i fanoušci filmové trilogie, protože se jedná o nejlepší hru s touto licencí široko daleko. Škoda jen, že prodeje hry nebyly takové, jaké si asi vývojáři malovali na zeď. Pokračování nebo remake by nám určitě udělal obrovskou radost.

Jurassic Park: Operation Genesis

ps2xbox
VU Games, Blue Tongue Entertainment
Datum vydání hry:
25. 3. 2003
Žánr:
Simulátor, Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře