Jupiter & Mars

recenze  4
Milan Urbanec, 30. 4. 2019 12:45
Hry jako takové, si většinou berou za cíl odtrhnout hráče od reality okolního světa a nabídnout mu příběh a svět zcela jiný. To není žádnou výjimkou ani v případě vývojářů ze studia Tigertron, kteří zašli však ještě dál a do své nové hry Jupiter & Mars vnesli hlubokou myšlenku v podobě ochrany životního prostředí. A nemohli si vybrat lepší den na vydání, protože vyšla na Den Země 22. 4. 2019. Na hře se společně s vývojáři podílely i dvě velké organizace, které se ochranou moří a oceánů zabývají - SeaLegacy a The Ocean Foundation, a právě díky nim je ve hře opravdu cítit, proč bychom se měli více snažit chránit oceány, které dnes připomínají spíše skládky.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 + PlayStation VR

Hra se odehrává v daleké budoucnosti, kde „suchozemci“ již nekráčí po naší planetě. Jejich stroje, způsob života a globální oteplování způsobilo, že se jejich města ocitla na dně oceánů a jejich stroje pustoší život pod vodou. Proto skupina velryb označovaných jako Starší vyšle dvojici delfínu vypnout pozemské stroje a přinést konečně klid do vod moří.

Hrajete za samici delfína jménem Jupiter, kterou doprovází samec Mars. Postupně prozkoumáváte známá i neznámá místa na Zemi a vypínáte stroje, které ruší oceánský život, případně osvobozujete želvy z plastových obalů, očišťujete rejnoky od chemikálií a tak podobně. Cílem je vždy dostat se do velící místnosti, abyste mohli hlavní stroje vypnout, ale než se tak stane, děláte výše vypsané úkoly, ale také si musíte dávat pozor na řadu překážek. Život se vám snaží znepříjemnit různé stroje na odhánění vodních živočichů nebo spleť ostrých podvodních rostlin. A pozor si na tyto překážky dávat musíte, protože hlavní hrdinové nic nevydrží, a tak stačí malé zaškobrtnutí a už se vám nahrává checkpoint, po němž můžete opakovat i několik posledních minut.

Dalo by se říci, že Jupiter & Mars je to takový jednoduchý simulátor plavání pod vodou, který má ovšem sem tam problém s navigací. Jinak je ale ovládání hodně jednoduché, aby ho zvládli hned i občasní hráči nebo malé děti. Stisknutím X aktivujete delfínův sonar, překážky následně rozbíjí váš delfíní doprovod Mars po stisknutí kolečka. Hlavní hrdina, jehož přímo ovládáte, následně může čtverečkem rozehnat medúzy nebo osvobodit nějaké to zvíře z pasti. Zbytek ovládání by se dal přirovnat jakékoliv závodní hře. R2 dopředu, L2 zpět a páčkami zatáčíme. Na ovládání si tedy zvykne naprosto každý po několika málo minutách.  

Hra plně podporuje také VR headset PlayStation VR od Sony. Ve virtuální realitě je ovládání víceméně stejné, až na zatáčení. Je totiž možné si vybrat z několika variant, od naklánění pomocí hlavy skrze pohybové senzory v samotném headsetu, nebo otáčení páčkou buď 45° či plynulé. Osobně mi nevyhovovala ani jedna možnost. Chápu, že delfíni jsou zdatní a obratní plavci, avšak tahle rychlost ve VR nesla nemilé příznaky nemoci z pohybu, kterými některé VR hry zatím trpí. Proto jsem většinu času v Jupiter & Mars odehrál ve standardním 2D režimu. V něm se sice neocitnete přímo v prostředí hry, ale na druhou stranu budete mít jistotu, že po dohrání neobjevíte na koberci své poslední jídlo.

Vývojáři si zvolili pro Jupiter & Mars engine Unreal 4, který studio Epic Games už dobře optimalizovalo pro potřeby virtuální reality. Vizuální stránka je hodně stylizovaná, barevná a jde o takovou záplavu neonů pod mořem. Stylem se hodně podobá třeba Tetris Efect. Díky tomu hra i přes velmi jednoduché modely vypadá vizuálně pěkně a rozhodně neurazí. To trochu umocňuje skutečnost, že vývojáři použili řadu památek z reálného světa, takže pod vodou můžete vidět hodiny Big Ben nebo Sochu svobody. Hudba, která reaguje na okolí, dobře doplňuje celý zážitek. Jen škoda, že je jí tak málo, vlastně pro každé kolo (celkem 5) máte jednu maximálně dvě skladby, které se lehce obměňují podle aktuálního dění na obrazovce.

Příběh hry není nijak dlouhý, pokud se nezaseknete a nebudete jako já hledat jeden tunel půl hodiny, dá se v klidu dohrát za 2-3 hodiny. Do každé lokace se následně můžete vrátit a kompletně ji prohledat, protože ve škeblích se nachází sběratelské předměty. V každé mapě seberete nějaké vylepšení, bez kterého vás hra dál nepustí, ale jinak vždy jen vyřešíte jednoduché hádanky, proplavete nějaký ten labyrint a doplavete na konec kola. A pak šup na velrybu, která vás zase odveze do dalšího kola.

Osobně hodnotím Jupiter & Mars jako příjemnou relaxační hru na jeden večer, ale její hlavní myšlenka tkví pochopitelně v ochraně životního prostředí. To vám hra na konci ukáže v podobě faktu, který je až děsivý, a člověk by se nad ním měl minimálně zamyslet a něco s tím  začít dělat. Pokud hledáte nějakou jednoduchou jednohubku, i třeba pro své malé děti, Jupiter & Mars by nemusel být špatnou volbou, ačkoliv mu chybí větší herní hloubka a třeba i lépe zpracovaný VR režim. 

Jupiter & Mars

ps4psvr
Tigertron, Inc., Tigertron, Inc.
Datum vydání hry:
22. 4. 2019
Žánr:
Puzzle, Adventura
KARTA HRY
6/10

Komentáře