James Bond 007: Blood Stone

preview  2
Martin Šmíd, 15. 8. 2010 23:17
Agenta s číslem 007 vám jistě nemusíme představovat. Za ta dlouhá léta, co existuje, stihl vystoupit ze stránek knih na filmová plátna, aby se poté stal i vyhledávaným hrdinou hráčů videoher. S novým filmem s Jamesem Bondem to je sice nahnuté, ale to vůbec nevadí, protože pro fanoušky je tu náplast alespoň v podobě nové hry, která se jmenuje James Bond 007: Blood Stone a vyjde na konci roku pro Playstation 3, Xbox 360 a PC. Pojďme se podívat, co by nás v ní mělo čekat.

Než se pustíme do samotné hry, tak si něco řekneme o historii agenta 007 ve videohrách. Ten se v nich poprvé objevil v roce 1983 ve hře James Bond 007 na platformě Atari 2600. Tuto éru ale přeskočíme, protože si ji dnes už málokdo pamatuje a spíše do budoucna připravíme samostatný článek. Daleko větší popularitu měl agent 007 v rukou EA, která za několik let stihla vydat docela dost her. Asi nejlepší hry s touto licencí z produkce EA jsou James Bond Nightfire a James Bond 007: Everything or Nothing. Zvláště druhá jmenovaná se dost možná i dnes dá považovat za nejlepší bondovku. Poté ještě vyšlo několik spíše průměrných her, aby se nakonec EA licence vzdala. Toho si všiml Activision Blizzard, který po ní ihned skočil. Výsledkem byla hra Quantum of Solace, která sice špatná nebyla, ale spíše navázala na ty horší hry z produkce EA. Letošní rok bude pro fanoušky agenta 007 jako ze snu. Nejprve se dočkají na Nintendu Wii hry GoldenEye 007, o které jsme se rozepsali více už v předchozím preview. No a na závěr roku poté vyjde právě dnes rozebíraný James Bond 007: Blood Stone, kterého připravuje zkušené studio Bizzare Creations.

Když už do kin nevleze nový film, museli si vývojáři pomoci sami, takže si pro scénář nové bondovky přizvali Bruce Feirsteina (podílel se na scénáři filmů Jeden svět nestačí a Zlaté oko), aby jim napsal úplně originální příběh. Vznikl tak James Bond 007: Blood Stone, ve kterém nebudou chybět teroristé ohrožující svět, ale také pár krvavých kamínků, jejichž pravý význam a smysl ve hře se dozvíme až ve chvíli, kdy hra dorazí na pulty obchodů. Jak už tak můžete vyčíst z úvodních řádek, příběh rozhodně nebude originální, ale na druhou stranu se drží modelu klasických bondovek. Navíc nebyl by to Bruce Feirstein, aby si do scénáře neschoval nějaký ten zvrat či zajímavou událost. Každopádně fanoušci agenta 007 nebudou zklamáni.

Activision Blizzard dále vsadil pro James Bond 007: Blood Stone na osvědčené herce, takže v kůži Jamese Bonda hráči uvidí populárního Daniela Craiga. O tom, jestli se do role agenta 007 hodí či nikoliv je samozřejmě otázka do diskuze. Nám se třeba hodně zamlouvá. Kromě jeho osoby nebude ve hře chybět ani Judi Denchová, která ve filmech ztvárnila M. U těchto dvou postav se dalo obsazení očekávat, ale co je trošinku překvapující je obsazení zpěvačky Joss Stone do role nové bond girl. Ta bude ve hře hrát postavu Nicole Hunterovou, což je zdatná obchodnice s diamanty. Její postava bude ale dost nejednoznačná a hráči by se až na konci měli dozvědět, na čí straně vlastně stojí. Co se týče zpěvačky Joss Stone, tak je třeba zmínit, že se na hře podílela i profesí, která jí je hlavní. Složila tak pro hru několik písniček, které uslyšíme během hry, přičemž navíc nazpívala i titulní skladbu. Jak se ji povedla, to už si může každý zjistit sám, když třeba klikne na následující http://www.youtube.com/watch?v=AxQK7i3bWFc .

Nyní se pojďme podívat, kam se vůbec s agentem 007 vypravíme. Lokací nebude ani v nové hře málo, přičemž se hráči podívají do Francie, Istanbulu, Atén nebo Bangkoka. Ve všech lokacích na hráče čekají nejen svižné akční pasáže, ale i automobilové honičky. Ty ostatně ve hře nemůžou chybět, když na ní pracuje studio Bizzare Creations, autoři povedené závodní hry Blur. Autoři zde slibují, že přechod mezi klasickou akční pasáží a automobilovou honičkou bude naprosto přirozený, takže rozhodně nečeká hráče nějaké to velké zdržování. Jednou tak budete střílet hordu teroristů, později se projedete ve svém novém automobilu, abyste si poté zadováděli i ve vzduchu třeba skokem s padákem. Asi nejvíc hru demonstruje prezentovaná mise, která se bude v plné verzi nacházet hned mezi prvními.

Prezentovaná mise ukazovala Jamese Bonda na palubě letadla, kterému volá jeho nadřízená M. Ta má informace o teroristovi jménem Greco, který se chystá podniknout nějakou tu menší akci. Jaká náhoda, že se Bond nachází právě nad místem, kde Greco kotví i se svou lodí. James tak ani chvilku neotálí a bere na sebe padák, aby si to se zlým teroristou vyříkal. Na palubě lodi se hra ukazuje v celé své kráse, přičemž prvním důležitým poznatkem je, že celou hru uvidíme ze třetí osoby. Druhým poznatkem je, že se hra hraje skoro stejně, jako akční hit Uncharted, což ostatně není na škodu. James Bond se tak může krýt za překážky, pěstmi udolávat přibíhající vojáky, nebo je pěkně likvidovat ze zálohy třeba zlomením vazu. Demoverze pokračuje přestřelkou a úprkem Greca do člunu, ze kterého vypálí na jachtu raketu. Ta vybuchuje, ale nebyl by to Bond, aby na poslední chvíli nevyskočil. Na nic neotálí a bere si také motorový člun. Nyní následuje divoká honička po přístavu, která má opravdu solidní tempo, přičemž vás neohrožují jen nepřátelé ve člunech, ale i celkem agresivní helikoptéra. Celá honička končí v přístavu, kde na Bonda čekají další teroristi i s Grecem. Po jejich porážce se ale dozví, že Greco není tím hlavním padouchem, přičemž bomba je převážena na svůj cíl. Nezbývá, než usednout do Aston Martina a vymyslet co dál. Zde bohužel prezentovaná mise skončila. Je to rozhodně škoda, protože z toho, co jsme viděli, vypadá James Bond 007: Blood Stone opravdu dobře. Snad nám brzy Activision ukáže více.

Po prvních informací a traileru ve hru James Bond 007: Blood Stone bezmezně věříme. Zatím to vypadá, že se vývojáři poučili z chyb předchozích her, za což může na jednu stranu i fakt, že si jdou vlastní cestou a nekopírují jen tupě děj filmu. Pokud tak vše dobře dopadne, pravděpodobně nás na konci roku bude čekat dobře hratelná akční hra s agentem 007, na kterou čekají fanoušci už od dob Everything or Nothing.

007: Blood Stone

ps3x360ds
Activision, Bizarre Creations / n-Space
Datum vydání hry:
2. 11. 2010
KARTA HRY
7/10

Komentáře