Jak je to s exkluzivitou hry Death Stranding?

novinka  86
Martin Šmíd, 8. 8. 2019 19:09
Když bylo před několika týdny oznámeno datum vydání netrpělivě očekávané hry Death Stranding, kterou připravuje tvůrce Metal Gear Solid série, začalo se mluvit o tom, jestli jde o exkluzivitu pro PlayStation 4, případně jestli se objeví později i na PC. Vedla k tomu skutečnost, že na obalu chybělo logo Pouze pro PlayStation, kterým se chlubí exkluzivní hry pro PlayStation konzole. Nyní se hra nevyskytuje ani v seznamu exkluzivních her na oficiální stránce. Míří tedy hra na PC? Tak jednoduchá odpověď tu není.

Když byla oznámena v roce 2015 dohoda mezi Sony a Kojima Productions, bylo oznámeno, že budoucí zatím nepojmenovaná hra vyjde s kompletní konzolovou exkluzivitou pro PlayStation 4 s tím, že se později může objevit na PC. Časový rámec nechtěl zástupce Sony tehdy komentovat. Rozhodně tedy PlayStation 4 nemohl přijít o exkluzivitu, protože podle původní dohody ani o plnou exkluzivitu jít nemělo. Mohlo se ale něco od té doby změnit? To je pochopitelně otázka. Hra využívá interní engine od Sony s názvem Decima, který využívají pouze vývojáři pro exkluzivní hry na konzoli PlayStation 4. To ale neznamená, že nemůže být optimalizován i pro PC.

Co se týče loga Pouze pro PlayStation na box artu, ani tohle nemusí být nějak směrodatná informace. Jak jsme totiž byli v minulosti svědky, některé exkluzivní hry pro PlayStation 4 toto logo neměly. Viz třeba Persona 5 nebo kolekce Kingdom Hearts. Dokonce v některých zemích toto označení neměl ani Bloodborne. No a pak je tu onen seznam exkluzivních her, kde se tyto dvě zmíněné hry také nevyskytují, naopak je v seznamu Tetris pro VR, který na PC vyšel. 

V tuto chvíli víme, že hra Death Stranding vyjde 8. listopadu pro konzoli PlayStation 4. Je pošetilé si myslet, že by Sony nebo Kojima Productions v brzké době potvrdili vydání pro PC. Časová exkluzivita v podobných případech bývá minimálně 1 rok, navíc by případné potvrzení PC verze nabouralo i marketingové plány Sony. I proto o PC vydání nesmí mluvit Hideo Kojima, když se ho na ni zeptají novináři. Smlouva je smlouva, a ta se musí dodržovat. Zvláště, když Sony platí vývoj a marketing. 

Zdroj: Vlastní

Death Stranding

ps4
SCEE, Kojima Productions
Datum vydání hry:
8. 11. 2019
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře