Jak and Daxter Trilogy

recenze  18
Martin Šmíd, 27. 2. 2012 14:00
Když studio Naughty Dog koupila Sony a přišlo tak o práva vytvářet další díly populární plošinovky Crash Bandicoot, spousta hráčů tento fakt neslo hodně špatně. Naštěstí se vývojáři pustili do dalšího projektu pro Playstaton 2, a nebylo překvapením, že opět patřil do žánru plošinovek. První JAK and Daxter byl normální plošinovkou, ale neskutečně chytlavou a zábavnou, což vyústilo v další dvě pokračování. Nebyl by to ale Naughty Dog, aby s každým dalším dílem neždímal konzoli do její poslední kapky. Nyní tato pro Playstation 2 zásadní trilogie vychází v HD kolekci. My jsme si ji mohli zahrát, takže si pojďme říci, proč je JAK and Daxter možná nejlepší série plošinovek v Playstation historii.

Jak & Daxter: The Precursor Legacy
Už první díl byl mezi hráči očekáván, a není divu, když vývojáři měli na triku nejpopulárnější plošinovku prvního Playstationu. Tentokrát byli rovnou dva hlavní hrdinové, Jak a Daxter. Ti se hned na začátku vypraví na záhadný ostrov, ale co čert nechtěl, Daxter spadne do začarované jámy, která ho promění na hlodavce. I s novým Daxterem se oba vrací do rodné vesnice, aby jim Samos řekl, že Daxter byl vystaven pramenu Dark Eco, který tu zbyl po vytvoření vesmíru. Jedinou záchranou je proto Gol Acheron, jenž tuto energii dlouho studoval. Hlavní duo se za ním vypraví, ale ačkoliv se jedná o plošinovku, dočkáte se několika velkých zvratů a samozřejmě i konce, ale ten je díky dalším dílům docela předvídatelný. I když později půjde o daleko více, než jen záchranu kamaráda, který uvízl v těle hlodavce.

Už první díl se vyznačoval značnou svobodou pohybu a kombinací několika žánrů. V základu je samozřejmě Jak & Daxter stále plošinovkou, v níž chodíte po pěkných levelech, skáčete, překonáváte pasti, ničíte protivníky nebo sbíráte různé bonusy. V levelech, do kterých se podíváte, musíte plnit i zadané úkoly, čímž se Jak & Daxter dost odlišoval od svojí konkurence. Zdejší svět je rozdělen do několika částí s menšími vesničkami, z nichž se dostáváte do různých lokací, abyste plnili úkoly, za které dostáváte speciální součástky Power Cell. Za ty se poté dostáváte dál. Vzhledem k zábavné hratelnosti a konceptu, vám vystačí Jak & Daxter na několik hodin, které si můžete prodloužit sbíráním dalších a dalších bonusů. Rozhodně povedená plošinovka, jež položila základ pro další díly.
Hodnocení dílu: 9

Jak II: Renegade
První díl Jak & Daxter nastavil laťku pořádně vysoko, takže byl každý zvědav, jak si povede pokračování. Vývojáři z Naughty Dogu ovšem rádi sebe překonávají a druhý díl byl toho jasným důkazem. Už první díl měl otevřenější hratelnost, ale až druhý tento koncept posouvá dál, a to až revolučním způsobem v žánru plošinovek. Pro své hrátky má hlavní duo tentokrát celé město Heaven City, na jehož ulicích procházejí desítky postaviček, nad nimi létají auta, prostě takový Blade Runnera. Z Heaven City máte pocit, jako byste byli skutečně na reálném místě. Ostatně, jde o základní stavební kámen Jak II: Renegade. Druhým důležitým prvkem je poté příběh, který rovněž svojí propracovaností nemá u plošinovek obdobu. Hlavní hrdina Jak se hned na začátku ocitne ve vězení, kde ho po dva roky testovali na Dark Eco. Díky kamarádovi Daxterovi se mu ovšem podaří uniknout a ve městě se přidává k partyzánské frakci Underground. Ve městě ovšem nejde o jedinou organizaci, protože s městem má vlastní plány i Metal Head, který ho obléhá, ale také Baron Praxis, jenž ho má nyní pod palce. Jak budete postupovat hrou, mění se město z poklidného místečka ve válečnou zónu. Tak trochu něco jako Grand Theft Auto.

Během celé hry dostanete několik desítek zajímavých úkolů, během nichž se podíváte nejenom do různých koutů Heaven City nebo přilehlého okolí, ale díky speciálním portálům se dostanete i dál. Plnit úkoly můžete, prakticky jak chcete, protože kromě hlavních tu je i řada sub-questů. Rozmanitost úkolů je velmi vysoká, protože budete nejen překonávat klasické skákací pasáže, ale čekají na vás i ty čistě akční, včetně střetů s bossy, dokonce se zúčastníte několika závodů nebo obřích bitev, během nichž vás doprovází další NPC postavy. I díky rozmanitosti si Jak II: Renegade udržuje velké tempo a zábavnost od začátku dokonce, ale na druhou stranu přináší i velkou výzvu díky své větší obtížnosti. Pokud bychom měli říci nejlepší plošinovku druhého Playstationu, byl by to právě Jak II: Renegade, který všechny ostatní překonal o několik tříd.
Hodnocení dílu: 10

Jak 3
Fenomenální druhý díl byl jednoznačně úspěchem a protože se stal i komerčně úspěšným, přišlo nedlouho poté nové dobrodružství populární dvojice. S ní se vrátil i nezapomenutelný humor a samozřejmě kupa zábavy. Nešlo sice už o tak velkou revoluci, jako v případě druhého dílu, ale pořád se jednalo o nadprůměrnou plošinovku, jež odpovídala fanouškům na zbývající otázky. Příběh je ve třetím díle daleko přímočařejší a jde v podstatě o záchranu světa. Odehrává se opět v Haven City, tentokrát zdevastovaném válkou, ale podíváte se i do okolní pouště. No a nyní se dostáváme k velké novince třetího dílu, a to jsou ovladatelná vozidla, s nimiž budete po poušti jezdit. Je jich tu velké množství a co vozidlo, to jiná palebná síla i vlastnosti. Zajezdíte si nejenom v bugině, ale i ve speciálním vozidle, které se dokáže vymrštit do vzduchu a přeskočit větší propast. Jinak Jak 3 staví na hratelnosti předchozích dílů, takže budete plnit úkoly několika druhů, abyste se dostali do vytouženého cíle. Mnoho novinářů považuje třetí díl za nejhorší v celé trilogii, ale to si my nemyslíme. Kvalit druhého dílu sice nedosahuje, ale má nezapomenutelnou atmosféru a několik nových nápadů, díky nimž se vyplatí zahrát. Když začnete hrát, určitě se jen tak neodtrhnete. Navíc po dohrání můžete sbírat další bonusové věci, takže délka hraní se protáhne i na několik desítek hodin.
Hodnocení dílu: 9

Zatím jsme popisovali jen hry jako takové, ale HD kolekce přináší i několik novinek. Tou nejvíce viditelnou je samozřejmě převod všech tří her do HD rozlišení 720p. Grafika díky tomu vypadá daleko lépe než na Playstationu 2, navíc druhý a třetí díl nemá problémy s frameratem. Kvalita grafiky je samozřejmě spjata i s jednotlivými díly, takže je jasné, že první díl nemá tak kvalitní modely postav, ani nasvícení, jako dva další. Na tomto je ostatně krásně vidět, jak se vývojáři z Naughty Dogu učili s architekturou druhého Playstationu a neustále posouvali hranici grafické špičky. Každopádně grafika u HD kolekce nedělá ostudu ani v dnešní době, protože je moc pěkná. Dále vývojáři přidali do HD edice podporu 3D zobrazení, ale to je až na několik míst naprosto zbytečné, protože nepřináší nic nového nebo zásadního. 3D efekt budete obdivovat jen na několika málo místech, třeba když se budete ve třetím dílu prohánět buginou po poušti, a do toho vás bude ohrožovat pouštní bouře. Všechny tři díly obsahují i podporu trofejí, navíc každý má svojí vlastní platinovou. Díky tomu je v celém balíčku více jak 100 trofejí, a než je všechny sesbíráte, uběhne několik dnů, možná týdnů.

Jedinou výtku máme k přepínání mezi jednotlivými díly. Když kolekci zapnete, dostanete se na úvodní nabídku s výběrem dílů. Pokud nějaký díl zapnete, už bohužel nemáte šanci se do tohoto menu dostat, takže musíte celou hru vypnout do XMB, a poté znovu zapnout. Je to docela otravný proces, který mohl být řešen daleko lépe.

I po tolika letech ukazuje JAK and Daxter svoji nadčasovost, protože se hraje pořád stejně dobře, navíc má v hratelnosti několik moderních prvků, jako je třeba otevřená hratelnost ve stylu městských akcí. Každý fanoušek plošinovek, ale i kvalitních her, by měl tuto kolekci vlastnit, protože JAK and Daxter je velkou legendou Playstationu, na kterou se nikdy nezapomene. Navíc můžete mít tři skvělé hry na jednom disku za nízkou cenu, a to je nabídka, která se prostě neodmítá. K dostání budou jednotlivé díly i samostatně na Playstation Store.

The Jak and Daxter Trilogy

ps3vita
Sony Computer Entertainment, Mass Media
Datum vydání hry:
7. 2. 2012
KARTA HRY
9/10

Komentáře