Injustice 2

recenze  25
Pavel Měrka, 29. 5. 2017 12:54
NetherRealm studio a jeho lídr Ed Boon je už pěknou řádku let znám primárně díky sérii bojovek Mortal Kombat, která má obrovské množství fanoušků po celém světě díky svému oblíbenému univerzu a hlavně hektolitrům krve. Před několika lety se ale vývojáři rozhodli sáhnout po hrdinech z DC univerza, v němž naleznete celou řadu oblíbených postav jako je Batman, Superman, Catwoman, Green Lantern nebo ty méně známé jako Aquaman, Black Canary a Gorilla Grodd, a vytvořili bojovku Injustice, která v předešlých dnech vyšla se svou druhou instancí. Už nyní mohu říci, že se druhý díl nadmíru povedl. Pokud si ve své podstatě představíte mix posledního dílu Mortal Kombat a prvního Injustice obohacený o několik bonusů, tak získáte druhý díl Injustice. Jediné, co mi teď trochu chybí, je už jen obdobná hra z Marvel světa, který je mi přece jen bližší a myslím, že v našich končinách i všeobecně známější právě kvůli obrovskému množství filmů, které jsou vzájemně propojeny. Pojďme se ale blíže podívat na Injustice 2.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Mnozí z vás si jistě pamatují na časy dávno minulé, kdy něco jako příběhový režim v bojovce neexistoval či působil spíše komicky. To vše se změnilo při vydání Mortal Kombat 9 na předchozí konzolové generaci, který znamenal převrat v příběhovém režimu v bojovkách. Tento trend si NR studio udržuje i ve druhém díle Injustice a už na začátku prozradím, že je příběh epický od začátku až do konce, a kromě několika momentů funguje na výbornou. V příběhové lince se po celou dobu hraní ujímáte “těch dobrých“, kteří jsou rozděleni do dvou táborů - Batmanova a Supermanova. Na začátku je vám naprosto dechberoucím filmečkem ukázáno, k čemu došlo, je tedy ukázán důvod, proč je Superman pod zámkem a celá Justice League dospěla ke svému zániku. Na scéně se ovšem v průběhu hry objeví i klasičtí padouši z DC světa, přičemž někteří dokonce změnili stranu jako například Harley Quinn. Jak posléze zjistíte, a to neodkryji žádný velký spojler, protože ho autoři představili už na začátku, že za vším stojí Brainiac, sběratel světů. Ten však nesbírá jen světy a města, z nichž si tvoří miniatury, ale také informace a výzkumy, které na různých rasách provádí. Právě on je ten hlavní tahák příběhu, protože on sám byl zodpovědný za zničení Kryptoňanů, z nichž přežil pouze Superman a Supergirl.

Nakonec tak stejně dojde k tomu, že Batman a Superman musí spojit své síly a pokusit se Brainiaca porazit. Story mód je tak opravdu jedním z velkých taháků Injustice 2, což tak u mnohých bojovek nebývá. Zde je jednou z hlavních částí, na níž prakticky vše staví a padá. Perfektním osvěžením ve story módu jsou i rozhodnutí, kdy si můžete zvolit jednoho ze dvou hrdinů a lehce tak ovlivnit nadcházející události, čímž je lehce nakopnuta znovuhratelnost. Příběhový režim je navíc skvělou volbou, jak si můžete osahat jednotlivé postavy a také se sžít s ovládáním, které do určité míry kopíruje Mortal Kombat, ale samozřejmě je zde i plno odlišností. Nakonec je nutno dodat, že tento úvodní režim vám zabere zhruba okolo 8 hodin, protože je protkán kupou videí, které se rozhodně vyplatí sledovat.

Druhým zajímavým režimem v Injustice 2 je Multivesmír, který sice vychází z Tower režimu Mortal Kombat série, ale rovněž ho v mnohém vylepšuje a jedná se o ještě návykovější záležitost než zmíněný Story Mode. Jednotlivé části Multivesmíru jsou vždy dostupné na určité období, které může být pár hodin, ale klidně i několik týdnů, ve kterých můžete získat jednotlivé odměny. Celý nápad spočívá v tom, že v onom nekonečném počtu vesmírů máte také neomezenou dávku hratelnosti, objevování a možností. Jakmile v daném světě splníte všechny úkoly, tak ho zachráníte, což je úkol 1 na superhrdinově seznamu úkolů pro každý den. Úkoly jsou svou složitostí na různé úrovni, ať už jsou to silní nepřátelé na maximální (20.) úrovni nebo nějaké to znevýhodnění při souboji či využití modifikátorů. Právě to množství možností dělá z tohoto režimu zábavu na měsíce a věřím, že nejsem daleko od pravdy, protože vaše postavy můžete neustále vylepšovat a tak i vám samotným dojde, že tento boj nebude tak krátký, jak by se mohlo zdát…

Kromě zmíněných taháků singleplayer režimů najdete v Injustice 2 i klasiky jako je trénink (i když si nepamatuji, kdy jsem ho ve hře využil) nebo zápas jeden na jednoho. Za zmínku zde rovněž stojí i režim, v němž se vaše postavy v podstatě samy vylepšují. Stačí si vybrat tým tří hráčů a ty pak poslat proti ostatním hráčům, což vám přinese nejen zkušenosti, ale občas i nějaký ten předmět navíc, o který tu jde v prvé řadě. Zápas jeden na jednoho jde samozřejmě zapnout ve dvou i doma, stačí vám k tomu 2 ovladače, spousta pití a jeden gauč, aby sport gaučing vytáhl do boje a vy jste s kamarádem/kamarády skončili na několik hodin u televize.

V základu vám navíc hra nabízí 28 bojovníků, což je jistě zajímavý počet, z nichž Brainiaca lze koupit za nekřesťanské peníze nebo jej také můžete získat dohráním Story módu. Kromě něj je venku i první DLC Darkseid a oznámena je i další trojka – Sub-Zero, který hostuje ze série Mortal Kombat, Starfire a také Red Hood. Na scéně se do budoucna objeví ještě dalších 6 DLC postav, které jsou součásti velmi drahé Deluxe Edice. Je s podivem, že se WB vydal směrem jako Capcom, a i když základní hru koupíte za docela dost peněz, zbylé postavy a věřte, že jde jen o postavy, vás budou stát dalších 1400, což je určitě škoda, protože tahle politika není po chuti asi nikomu.

Výběr arén je na druhou stranu dost chudý, a tak se můžete podívat do 12 lokací jako například Batcave, Gotham, Kahndaq nebo například supermanovu pevnost Fortress of Solitude. Autoři zde ovšem zanechali možnost cestovat z jedné arény do druhé pomocí takzvaných Transition útoků, kdy prorazíte zeď a následně se tak dostanete do jiné lokace, což je poměrně slušné okořenění a je to snad jediná bojovka, kde jsem něco podobného viděl.

Kromě zmíněných režimů v singlu máte samozřejmě možnost hrát i online. Pokud tedy v případě konzolí vlastníte členství, jinak máte smolíka. Klasický online režim je zde stejně jako u Mortal Kombat přehlídkou spamování útoků a často se tak ocitnete proti hráčům, kteří jsou mimo vaše schopnosti a dovednosti, protože jakmile vás jednou zasáhnou, už se prostě nedostanete ke slovu. Hra vám před každým střetem s protivníkem ukáže šanci na výhru, která vychází z historických dat, a pokud se vám stane, že narazíte na nepřítele, proti kterému je vaše šance na výhru nižší jak 10%, tak uvidíte, jak se oddělují muži od batolat. Hra proti vám sice vybírá postavy na stejné úrovni, což by se mohlo zdát jako výhoda, ale už neřeší, proti jakému nepříteli soupeříte a jestli jste třeba nováček, občasný hráč nebo profesionál, který u hry propotil několik trenek. Všechny hází do stejného pytle, což by se dít nemělo, protože pak dochází jen k frustraci. Náhodné souboje tak jdou jako obvykle mimo mě a raději si zahraju klasický player match proti někomu z mého friend listu. Takové souboje jsou totiž mnohem zábavnější a také záživnější. Z MK zde rovněž narazíte i na další online režim, kterým je tzv. KotH (King of the Hill), kde hraje jeden hráč s ostatníma, dokud neprohraje. Následně je sesazen z trůnu a druhý hráč přebírá jeho místo, dokud nebude i on poražen. Stabilita online režimu je dobrá, připojování do her v rámci možností rychlé a nestalo se mi, že by mi zápasy lagovaly nebo jsem měl jiné problémy.

Samotné souboje zde závisí na 3 různých faktorech. Tím prvním je vaše dovednost, na které chtě nechtě záleží a ovlivní, zda vyhrajete či prohrajete. Druhým je o mnoho zajímavější Juggling, který můžete znát například ze série Tekken či právě Mortal Kombat. Juggle je úder, kterým dostanete nepřítele do vzduchu a následně ho tam pomocí kombinace útoků držíte tak dlouho, jak jen to bude možné. Nepřítel, který nedopadne na zem, je pro hráče k ničemu, protože se nemůže bojovat a je to tak jeden ze způsobů, jak vyhrát. Opravdu zkušení hráči vás potřebují dostat do vzduchu pouze jednou, protože to pro vás bude znamenat jistou smrt. Třetím faktorem je Super-Meter, který se nachází ve spodním rohu obrazovky každého hráče. Ten je rozdělen na čtyři části a má hned několik možností, jak jej využít. Začněme od toho nejlepšího, což je Super Move. Ten aktivujete pomocí LT + RT (L2 + R2), pokud máte plný ukazatel a každý hrdina provede svůj superútok, který dokáže ubrat okolo 40% života, což je rozhodně skvělá volba, jak nepřítele dorazit, pokud si útok správně naplánujete. To ale není vše. Tento ukazatel rovněž můžete využít k posílení speciální útoků postav a dosáhnout tak lepšího efektu. Navíc si ho lze uschovat do doby, kdy máte ubranou první část života a následně vyhlásit nepříteli přímý střet. V něm vy i nepřítel vsadíte určité množství ukazatele a ten, kdo vsadí více, vyhraje. Efekt je jednoduchý, pokud to budete vy, způsobíte extra poškození v závislosti na rozdílu vsazených ukazatelů, a když nepřítel, tak se mu doplní část životů. Jak vidíte, možností je opravdu hodně a hra je prostě a jednoduše jízda od začátku do konce.

Injustice 2 se navíc snaží kombinovat prvky RPG s bojovkou, a tak se kromě klasického levelování postavy dostáváte tak trochu do světa Diabla, kde vybavení je to, po čem celou dobu jdete a hra vás tlačí hrát víc a víc, abyste získali to možná nejlepší. Kupodivu, ať to zní jakkoliv bizarně, tak to funguje velmi dobře a je to hlavní tahák hry. Nejen, že daná výbava kompletně změní vzhled vaší postavy, navíc vám přidá nějaké ty bodíky ke statistikám a udělá tak vaši postavu silnější. V základu tak narazíte na předměty trojí kvality, a to ty běžné (Common), vzácné (Rare) a epické (Epic), které jsou už podle názvu ty nejlepší. Vybavení navíc můžete vybrat v pěti různých sektorech plus další dvě máte na speciální schopnosti dané postavy. Samozřejmostí pak zůstává i to, že některé předměty lze použít až od určité úrovně, a tak vás hra nutí bojovat za danou postavu, dokud ji nebudete mít na maximální možné úrovni.

Předměty lze získávat klasicky v boji, jsou také odměnou například v režimu Multivesmír, ale také je můžete odemknout za herní měnu a v ze speciálních schránkách zvaných motherbox. Jak vidíte, hra vás nenechá ani chvíli na pokoji a pořád vás tlačí do toho hrát dál a získat vše, co jen bude možné. Zábavy a hratelnosti je zde tak plný kopec, navíc velkou devízou Injustice 2 je to, že vás jen tak neomrzí. Výborná hratelnost a velké množství režimů je spojeno s vysokou znovuhratelností a možná bych použil i slovo návykovostí. Pokud bych se ještě vrátil k oněm schránkám, tak si zase nedělejte velké iluze, protože cokoliv jiného, než epického vám bude k ničemu, takže to buď můžete prodat nebo si to nechat ve své galerii, protože Injustice 2 cílí rovněž na ženy. No, řekněte, kde jinde si můžete nasadit nové supermanovi slipy či batmanův opasek? Hra je tak dozajista jasnou volbou i pro dámy, a to i proto, že na rozdíl od série Mortal Kombat nepřekypuje obrovskou mírou brutality, krve a vnitřností.

Zatímco jsem dosud jen chválil, musím si trochu postěžovat na opětovnou přítomnost tolik nepopulárních mikrotransakcí, díky nimž si můžete mnohé věci odemknout tím, že za ně zaplatíte reálné peníze. Je fakt, že v Injustice 2 nejsou mikrotransakce tak okaté jako u některých jiných her, ale i tak to pro mě byl, je a bude vrchol nevkusu. Nic naplat, mikrotransakce jsou jakousi černou dírou moderního hraní a dnes je má každá druhá hra, což mě jako fanouška her dost mrzí.

Grafika a ozvučení jsou kapitolami samy o sobě, a to hned z několika důvodů. Tím prvním je fenomenální vizuální stránka bez tearingu, dále skvěle vymodelované postavy a interaktivní prostředí, které působí dojmem, že vás dokážou vtáhnout dovnitř každým momentem. Hudební doprovod je skvělý a boj podtrhuje, výborně je na tom i dabing postav, kde lze narazit na několik známých herců a dabérů jako například George Newbern, Kevin Conroy nebo také Tara Strong, která už po několikáté propůjčila hlas úžasné Harley Quinn.

Jak jste asi z recenze pochopili, Injustice 2 je skvělá bojovka a od jedničky se jedná o velký krok kupředu. Naleznete v ní spoustu herních režimů, návykovou a do posledního detailu dotaženou hratelnost, skvělý soubojový systém a parádní audiovizuální kabátek. NetherRealm studios bojovky opravdu umí a po Mortal Kombat je zde další titul, který je pro mnohé hráče zajímavější a třeba i pro občasné hráče přístupnější než například poslední Street Fighter. Pokud tedy máte rádi bojovky a chcete do nějaké v současnosti investovat své vydělané peníze, Injustice 2 je asi tou nejlepší volbou.

Injustice 2

ps4xone
Warner Bros., NetherRealm Studios
Datum vydání hry:
16. 5. 2017
Žánr:
Bojovka
KARTA HRY
9/10

Komentáře