I Expect You To Die

recenze  7
Marcel Meralai, 19. 2. 2017 13:15
Pro PSVR vychází spousta indie her menších studií, které mnohdy nemají vysoký rozpočet, ale mohou přijít se skvělou myšlenkou. Jednu takovou zajímavou myšlenku se pokusilo do své nejnovější hry přenést i studio Shell Games, u které očekávají, že, no.... jednoduše umřete. Takže umřete? Odpověď je jasná - rozhodně, někdy i smíchy.

Testovaná verze: PlayStation VR

V této puzzle hře se vžijete do role tajného agenta a budete řešit různé zapeklité situace, které se prostě v životě tajného agenta občas dějí. Řekněme takový denní chléb, který hlavně potrápí vaše mozkové závity, protože hra nestaví na akci nebo násilí, ale hlavně na řešení různých puzzle a mnohdy dosti krizových situacích, a i když to není zrovna Dark Souls, umírat budete a to hodně.

Jednou budete muset uniknout v agentském automobilu z letícího letadla, jindy zlikvidovat smrtící virus, prostě typický den v životě tajného agenta. Na své cestě za záchranou světa a mnohdy i svého holého života, budete hlavně používat telekinezi a svůj důvtip. Telekinezi oceníte i z toho důvodu, že po místnostech, kde se bude váš úkol odehrávat, se nejde volně pohybovat ani teleportovat. Všechny mise děláte z jedné pozice, ale to vlastně díky této vychytávce vůbec nevadí, protože si veškeré předměty v prostředí dle potřeby přitáhnete nebo naopak odhodíte do libovolné vzdálenosti, navíc si je lze i zafixovat v jedné poloze, kde mohou držet, což oceníte hned, jakmile si tyto techniky osvojíte.

Hra obsahuje 4 mise + tutorial ve vaší kanceláři, kde máte i takovou volnou zábavu a zároveň funguje jako hlavní menu hry. A tímto narážím na prakticky jedinou a největší slabinu I expect you to die, čímž je délka - hra vám vydrží na cca 3-4 hodiny, což za současné ceny hry není opravdu moc (689,-Kč). Na druhou stranu herní doba bude hodně individuální a bude hodně záležet na tom, jak rychle pochopíte mechaniky ve hře a jednotlivých misích. Teoreticky se dá hra dohrát i za 30min, ale to byste museli mít dokonale zvládnuté všechny mise a nikde neudělat chybu, což na první hraní nehrozí. Právě chybami v jednotlivých misích postupně zjišťujete jak pokračovat dále v dané misi. Většinou vás budou tyto chyby stát život a budete muset misi opakovat celou od začátku, což může na papíře znít poněkud otravně, ale v praxi to nevadí, protože v momentě kdy budete vědět jak udělat něco jinak, budete velice rychle zpět v bodě, kde jste umřeli. Po dohraní všech misí, se vám otevřou komentáře autorů, ale to bohužel není větší motivace k opakovanému hraní. Jediné co tak zůstane jako motivace k opakovanému hraní, budou vedlejší úkoly v misích, které vám odemknou nové předměty do kanclíku, kde s nimi můžete blbnout a to bohužel není moc.


Mise musím jednoznačně vyzdvihnout. Je velice zábavné řešit jednotlivé úkoly a zjišťovat metodou pokus - omyl co lze a co nelze udělat. Mnohdy to jsou i dosti komické situace, protože hra vás opakovaně uvrhne v určitém bodě mise do časové tísně a vy tak budete muset rychle vymyslet co udělat, jinak vaše kariéra agenta bude rychle ukončena. V misích je spousta interaktivních předmětů a ne všechny budou souviset s řešením úkolu. Některé situace jde řešit i více způsoby. Hra vás moc nevede za ručičku při řešení puzzle, na druhou stranu pokud hledáte, najdete různé nápovědy, které vám pomohou dostat se dále.

Audiovizuální zpracování I expect you to die je stylové a i když se může z videí zdát poněkud chudé a nevýrazné, autoři hru pro PSVR pěkně vyhladili a učesali. Výsledkem je tak komixově stylizovaná podívaná doplněná skvělou hudbou evokující Bondovky 70.let. Pohlcení VR efektem je tak zaručeno, a pokud navíc máte dva pohybové ovladače PS Move, přenesení do virtuální reality nemá chybu a výsledný zážitek o to více prohlubuje. Hra se dá plně ovládat i za pomocí klasického ovladače a zde musím autory pochválit za docela slušnou optimalizaci, ale s Move je to samozřejmě zážitek o level vyšší.

Z I expect you to die se vyklubala povedená puzzle hra, troufám si tvrdit, že v současnosti ta nejlepší pro PSVR. Prakticky jedinou kaňkou na kráse je herní doba a obsah hry, který měl být větší a také měl klást větší důraz na znovu-hratelnost. Nicméně pokud se přes tento mínus přenesete, budete se náramně bavit. Údajně autoři plánují přinést nový obsah do budoucna, tak jim držme palce, ať se to povede. Bohužel hodnotím hru v současném stavu a nebýt délky, hodnocení mohlo být mnohem větší.

I Expect You To Die

ps4psvr
Schell Games, Schell Games
Datum vydání hry:
7. 2. 2017
Žánr:
Puzzle, Simulátor, Adventura, Indie
KARTA HRY
7/10

Komentáře