Hra State of Decay 3 je stále v preprodukci, studio Undead Labs se potýkalo se špatným vedením i sexismem

novinka  79
Martin Šmíd, 31. 3. 2022 22:19
V roce 2020 oznámil Microsoft během své prezentace k představení konzolí Xbox Series přípravu akční hry State of Decay 3 od studia Undead Labs, které před pár lety koupil a zařadil ho do své rodiny Xbox Game Studios. Od oznámení jsme o hře neslyšeli, ale nedávno přímo Phil Spencer prohlásil, že jde o jeho nejočekávanější hru, jakou mají ve vývoji. Nedodal ale další podrobnosti, no a nyní přišel server Kotaku s důvodem. Podle článku zůstává hra State of Decay 3 i po několika letech od oznámení v preprodukci, hlavně kvůli špatnému hospodaření, odchodu klíčových vývojářů a také objevujícímu se sexismu a dalšímu toxickému chování uvnitř studia. Pokud se na hru State of Decay 3 těšíte, tak si na ni budete muset ještě pár let počkat, pokud vůbec vyjde.

Studio Undead Labs podle článku nebylo v roce 2020 připraveno hru ukázat, ale cítilo se pod tlakem, aby jako něco jako nový člen rodiny Xbox Game Studios ukázalo. I proto narychlo vznikl pěkný CGI render, na němž byl vidět zombie jelen, ale to bylo v době, kdy vývojáři ještě vůbec netušili, jestli ve hře budou nebo nebudou zombie zvířata. A možná to neví ani nyní. Uvnitř studia totiž měly dlouho panovat neshody ohledně směřování hry. Jedna skupinka vývojářů totiž chtěla, aby šlo o ambiciózní akční zombie MMO s neustále se vyvíjejícím světem, druhá pak klasičtější pokračování. Bylo proto vytvořeno hned několik konceptů, přičemž jednotlivé týmy mezi sebou nekomunikovaly, což nakonec vyústilo logicky v to, že se hodně práce vyhodilo. Vedení mělo tlačit na vývojáře, aby vzniklo do konce roku 2021 interní demo, ale protože chyběla jasná vize pro hru, vývojáři se měli vzbouřit. Hra je tak i nadále v preprodukci. Vývoji navíc neprospělo ve článku zmíněné špatné hospodaření, ale také sexismus, kdy ženy v týmu se cítily přehlíženy a byly i ponižovány.

I proto do studia přišla Anne Schlosser, která dříve pracovala v Microsoftu nebo Dell, ale bohužel se jejím nástupem nic nezměnilo. Problémy přetrvávaly a dokonce se prohlubovaly, což nakonec vyústilo v její vyhazov, o který se měl postarat přímo Microsoft. Několik nyní už bývalých vývojářů navíc Kotaku řeklo, že po akvizici Microftem panovala obava, jaký vliv bude mít na další chod studia. Nakonec Microsoft nijak nezasahoval do kultury studia, což ale při zpětné pohledu byla dle oslovených vývojářů chyba. Dokonce si přáli, aby do chodu studia vstoupil a nastolil nové pořádky a udá mu směr, jakým se vydat. To ale nepřišlo, kolaps studia přišel prakticky zevnitř, na což měl vliv i odchod několika klíčových vývojářů, včetně zakladatele Jeffa Straina.

Podle Microsoftu došlo ve studiu Undead Labs v poslední době ke spoustě pozitivním změnám, přičemž v něm v současnosti působí zcela nový vedoucí tým. Snad bude mít do budoucna dobrý vliv nejen na pohodlí samotných vývojářů, ale také na hru State of Decay 3. 

Zdroj: kotaku

State Of Decay 3

xsx
Microsoft Game Studios, Undead Labs
KARTA HRY

Komentáře