Hra roku 2021

special  25
Martin Šmíd, 1. 1. 2022 21:30
Rok 2021 je za námi, a proto můžeme pomalu začít rekapitulovat, co se v herním průmyslu událo. I když se svět stále nezbavil pandemie, která značně ovlivnila vývoj řady očekávaných her, nemůžeme si stěžovat, že by nebylo co hrát. Vlastně šlo o solidní rok a dobrý rozjezd nových konzolí, které ty nejlepší roky teprve čekají, jak nám daly vědět společnosti Microsoft i Sony skrze své prezentace, a i Nintendo určitě nezůstane v následujících letech pozadu. Zvláště, když se konzoli Nintendo Switch pořád neuvěřitelně daří. Stejně jako každý rok i nyní za web Konzolista.cz vyhlásíme, jaké hry se nám v posledních dvanácti měsících líbily nejvíce. Zde je náš seznam.

Hra roku 2021 portálu Konzolista.cz - It Takes Two

Ačkoliv se to nemusí zdát, v minulém roce vyšlo docela dost opravdu kvalitních her, takže vybrat tu vůbec nejlepší nebylo vůbec jednoduché. Užili jsme si jak závodění v Mexiku, tak pokusy o zničení časové smyčky v akčním hitu Returnal nebo nové dobrodružství Ratcheta s Clankem, které nově doprovázela skvělá Rivet. Nakonec jsme se rozhodli pro hru, která nás uhranula svým fantastickým rozmanitým designem úrovní, spoustou fantastických nápadů, výbornou hratelností, díky níž se od hraní jen těžko dalo odtrhnout, a povedeným příběhem. Tou hrou byla kooperativní plošinovka It Takes Two, která by neměla nikomu chybět ve sbírce. 

Verdikt: It Takes Two je skvělá kooperativní hra, která si vás získá svoji hravostí, rozmanitostí a mistrným designem, společně se sympatickými hlavními hrdiny, dobře napsaným příběhem s komediálními prvky i kvalitním audiovizuálním zpracováním. Už dlouho jsem se u žádné kooperativní hry takhle nebavil, a vlastně ani nevím, co bych ji vytkl. Josef Fares se svým týmem vybrousil zářící diamant, který bude koncem roku útočit na hru letošního roku. Pokud si chcete udělat radost, It Takes Two si kupte a hrajte. Budete se s kamarádem skvěle bavit po několik večerů.

Další nominované hry na Hru roku

Forza Horizon 5

Verdikt: Forza Horizon 5 je fantastická závodní hra s výbornou hratelností a parádně navrženým světem se spoustou závodů a aktivit, která jen těžko hledá konkurenci. Sice by mohl někdo namítnout, že nenabízí moc velkých novinek, ale na druhou stranu vývojáři všechny mechaniky a části dotáhli k dokonalosti, sem tam přidali drobnou změnu nebo novinku, výsledkem čehož je doposud největší, nejrozmanitější, nejpropracovanější a rozhodně i nejlepší díl celé série, který je navíc podpořen na konzoli Xbox Series X ohromující audiovizuální prezentací. Vývojáři z Playground Games nám servírují závodní hru nové generace, skvěle spojující offline a online hraní, která se bude hrát v následujících dnech, týdnech, měsících a možná i letech.

Returnal

Verdikt: Returnal je skvělá akční hra a obrovské překvapení letošního roku. Studiu Housemarque se vstup do AAA produkce povedl na jedničku a servíruje nám strhující psychologický sci-fi thriller, od něhož se jen těžko odtrhává. Neustále máte nutkání prozkoumávat parádní mimozemský svět, odhalovat jeho tajemství, střetávat se s nebezpečnými protivníky i porážet velké ohromující bosse, abyste konečně zlomili časovou smyčku. A nesmím zapomenout ani na skvělé audiovizuální zpracování nebo chytré využití DualSense gamepadu. Returnal je v současnosti jednou z mála opravdových next-gen her, která tak vypadá i hraje se.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Verdikt: Se Spider-manem posadili vývojáři z Insomniac Games laťku pořádně vysoko, ale s Ratchet & Clank: Rift Apart ji dokázali ještě o malý kousek zvednout, což jsem popravdě ani po parádních ukázkách nečekal. Máme tu totiž před sebou hravou plošinovku s velkolepou výpravou, zábavným příběhem s celou řadou dobře napsaných postav, které nejde nemilovat, chytrým humorem a vypiplanou akční hratelností. Vše je pak zabaleno do ohromujícího audiovizuálního zpracování. Díky němu jsem si kolikrát říkal, že nehraju hru, ale sleduji opravdu hodně drahý animovaný film. Ratchet & Clank: Rift Apart je naprostá povinnost pro majitele konzole PlayStation 5, ukazující její obrovský potenciál do budoucna. Až se koncem roku budou rozdávat ceny, Ratchet, Rivet a Clank budou mít velkou šanci si nějaký ten zlatý šroubek odnést.  

Metroid Dread

Verdikt: Metroid Dread je fantastická akční hra a krásný dárek všem fanouškům Metroid série. Samus se vrátila v ohromující formě v jednom ze svých nejlepších dobrodružství, které zaujme zajímavým příběhem, skvělým designem světa, zábavnou hratelností, rozmanitou nabídkou nepřátel, epickými bossy a v neposlední řadě i výbornou audiovizuální stránkou. Metroid Dread mohu doporučit naprosto všem. Pokud si chcete udělat radost, běžte si ho koupit, třeba i s novým OLED modelem konzole Nintendo Switch.

Resident Evil Village

Verdikt: S Resident Evil 7: Biohazard vývojáři z Capcomu nastartovali novou trilogii a nově vycházející Resident Evil Village je kvalitním pokračováním, které nabízí zajímavou zápletku s několika velkými zvraty i skvěle napsanými padouchy, ale také zábavnou hratelnost, která v sobě kombinuje napínavou akci, průzkum i řešení chytře navržených hádanek. Ačkoliv se vývojáři nechali hodně inspirovat čtvrtým dílem, máme tu před sebou hru s vlastní identitou, nabízející řadu nezapomenutelných okamžiků, nad jejímž nákupem nemusejí fanoušci dlouho váhat. Čeká je další jedinečné děsivé dobrodružství, které si budou maximálně užívat po celou dobu hraní.

Kena: Bridge of Spirits

Verdikt: Suma sumárum mohu říct, že Kena: Bridge of Spirits je nádherným dobrodružstvím a užil jsem si jej doslova plnými doušky. Celý svět je naprosto fantaskní, nádherný a dechberoucí. Jen škoda, že se bála překročit hranici jistoty a nabízí klasické herní mechaniky. Moc bych si přál pokračování, ale v médiích už prolétla zpráva o tom, že se to se alespoň zatím nechystá, nicméně tvůrci přemýšlí o bojových DLC. Kena je každopádně naprostou povinností pro veškeré majitele konzolí PlayStation 4 a PlayStation 5. Ember Lab v rámci své prvotiny prokazují neuvěřitelné kvality a těším se na jejich novou další hru. Kena je zkrátka parádní a věřím, že většina z vás se k ní v budoucnu ještě znovu vrátí.

Deathloop

Verdikt: Deathloop působil před vydáním dost nevýrazně a vlastně jsem i moc nechápal, že mu věnuje Bethesda se Sony takovou pozornost. Vyklubala se z něj ovšem parádní akční hra, které nechybí prakticky nic. Obsahuje strhující zápletku, skvěle napsané postavy, zábavnou hratelnost se spoustou možností, podněcující kreativitu hráče, parádní design a uspokojující audiovizuální zpracování. U Deathloop je tak jednoduché se bavit po desítky hodin a jde bez debat o jednu z nejlepších her letošního roku, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. Ačkoliv jsem vývojářům z Arkane moc s Deathloopem nevěřil, ti vytvořili svoji doposud nejlepší hru, na níž se bude ještě dlouho vzpomínat.

Psychonauts 2

Verdikt: Druhý Psychonauts rozhodně nepatřil mezi nejočekávanější hry letošního roku, vlastně by se dalo říci, že se na něj těšila jen menší skupinka fanoušků prvního dílu. Možná i o to více jsem byl překvapen tím, o jak nápaditou, hravou a hlavně zábavnou plošinovku se jedná, která staví na parádním designu, povedeném humoru, rozmanité hratelnosti a slušném příběhu se spoustou dobře napsaných postav. Fanoušci žánru by si neměli Psychonauts 2 nechat ujít. Nyní jen doufat, že si povede o poznání lépe jak předchůdce a my se v budoucnu dočkáme třetího dílu.

Hitman III

Verdikt: Vývojáři ze studia IO Interactive se loučí se svým zabijákem ve velkém stylu a servírují nám bez debat nejlepší díl Hitman série, který ohromí parádní stealth hratelností se spoustou možností, propracovaným designem všech úrovní i uspokojivým koncem příběhu, to vše je navíc zabalené do parádního vizuálního zpracování, a vývojáři si dali velmi záležet i na optimalizaci, takže hra šlape jako hodinky. Třetí Hitman skvěle odstartoval letošní rok a ani bych se nedivil, pokud by se na něj myslelo koncem roku, až se budou vyhlašovat různá ocenění.

Vedlejší kategorie

  • Nejlepší příběh - Psychonauts 2
  • Nejlepší režie - Deathloop
  • Nejlepší soundtrack - Ghost of Tsushima: Director's Cut
  • Nejlepší studio - Insomniac Games
  • Nejlepší vydavatel - Xbox
  • Nejlepší výtvarný styl - Deathloop
  • Nejlepší design - It Takes Two
  • Technologicky nejvyspělejší hra - Ratchet & Clank: Rift Apart
  • Nejlepší ozvučení - Returnal
  • Osobnost roku - Josef Fares
  • Nejlepší multiplayer - Halo Infinite
  • Hra s nejlepší podporou - Final Fantasy XIV
  • Nejlepší nezávislá hra - Kena: Bridge of Spirits
  • Nejlepší kooperativní hra - It Takes Two
  • Nejlepší DLC - Ghost of Tsushima - Iki Island
  • Nejlepší remake/remaster - Mass Effect: Legendary Edition

Do komentářů nám určitě napište, jaká hra se vám líbila nejvíce v roce 2021. 

Komentáře