Hidden Agenda

recenze  26
Martin Šmíd, 29. 11. 2017 16:45
Sony letos během E3 oznámila pro konzoli PlayStation 4 docela zajímavou službu PlayLink, o níž se ale teprve v posledních týdnech začíná docela dost mluvit. V rámci ní hodlá Sony přinášet menší videoherní i interaktivní zážitky, které jsou určeny hlavně pro hraní ve více hráčích před jednou televizní obrazovkou, přičemž pro ovládání je využíván většinou tablet či chytrý telefon. Já jsem si v rámci této nově vznikající a docela zajímavé služby zahrál hned několik her, na které vám v následujících týdnech přinesu své recenze. Jako první jsem si vyzkoušel hru Hidden Agenda, která navíc u nás obsahuje nejen české titulky, ale také dabing. Užít si ji tedy může naprosto každý.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Na hře Hidden Agenda určitě zaujme studio, které za ní stojí. Vývojáři ze Supermassive Games se proslavili vynikající hororovou adventurou Until Dawn, založené na různých rozhodnutích, která následně ovlivňovala události a samozřejmě měla velký vliv i na samotný konec. A právě o důležitých, kolikrát ne zrovna dobrých rozhodnutích, je i novinka Hidden Agenda. Jde o thriller, v němž se vše točí kolem masového vraha, známého pod přezdívkou Trapper. Ten je hned na začátku dopaden, alespoň si to každý myslí, přičemž o pět let později je pro něj za jeho zločiny připravena smrtící injekce. Dva dny před popravou se ovšem začne o vině dopadeného pochybovat, což následně vyústí v celou řadu různých situací. Na vás pochopitelně bude, abyste zjistili, jestli je chycený opravdu tím vrahem a zaslouží si zemřít, případně budete muset zjistit, kdo oním skutečným vrahem je. Jednoduché to nebude, ale musíte se o to alespoň pokusit. Příběhová zápletka je zajímavá, má řadu dobře napsaných postav i dialogů, takže vás prakticky na začátku chytí a už nepustí.

Možná se trochu ptáte, co je vlastně Hidden Agenda za hru. O klasickou adventuru nejde, k ní má hodně daleko. Spíše bych tento pokus vývojářů ze  Supermassive Games označil za interaktivní zážitek. Jedná se prakticky o tři díly krátkého seriálu, které ovšem můžete značně ovlivňovat. Nejen rozhovory, ale i události, a to i ty velmi důležité, které mohou mít za následek něčí smrt. Samozřejmostí je i značné ovlivnění konce. Já měl poprvé konec, s nímž jsem se ani trochu nespokojil, takže jsem vše rozehrál znovu. Hra má tedy v tomto hodně slušnou znovuhratelnost, na druhé hraní může být úplně jiná. A rozhodně doporučuji alespoň dva průchody. A to i v případě, že nemáte moc času. Ostatně Hidden Agenda není zase tak dlouhá. Jeden průchod vám zabere zhruba dvě hodiny vašeho času.

Co se týče samotné hratelnosti, už si užijete jen hledání důkazů, případně sem tam hra vyžaduje, abyste během akčnějších pasáží něco udělali, ale jde spíše o relaxační záležitost, při níž si můžete odpočinout. S hratelností jako takovou určitě problém nemám, mám rád podobné zážitky a jsem rád, že se vývojáři nebojí přijít s něčím zcela novým. S čím už jsem ale trochu bojoval, je nutnost připojit ke hře chytrý telefon nebo tablet. Na něm interagujete skrze dotykový displej, případně si čtete informace i případu, máte na něm i informace o důležitých lidech, které potkáte a tak dále. Asi je lepší, když ve více hráčích má každý v ruce svůj chytrý telefon, ale když hraji v jednom, ocenil bych i podporu pro DualShock 4. Ostatně během samotného sledování hry nemáte moc času číst si další dodatečné informace. Činil jsem tak pouze během pauzy, takže tady je druhá obrazovka prakticky zbytečná. Snad podporu přidají vývojáři v brzké době. Navíc během hraní bylo vidět, že je jistá prodleva mezi ovládáním přes chytrý telefon, což je trochu limitující a bolestivé hlavně v momentech, kdy musíte v časovém horizontu prozkoumat místo, případně vykonat nějakou rychlou akci.

Kromě nutnosti připojit chytrý telefon jsem byl i trochu zklamán úrovní vizuální stránky. O tu se stará poslední verze Unreal 4 enginu, ale někdy mi přišlo, že úroveň zpracování není taková, jakou bych si u podobné filmové hry představoval. Prostředí ještě ujde, ale některé postavy mají špatné a neohrabané animace, které trochu nabourávají atmosféru a představu, že sledujete seriál. Je vidět, že vývojáři měli asi omezenější rozpočet a nemohli vše dotáhnout do uspokojivého výsledku, jako se jim to povedlo třeba u dříve zmíněného Until Dawn. Co je ovšem na slušné úrovni, je hudební doprovod, starající se o slušnou atmosféru.

Když už jsem v předchozím odstavci zmínil postavy a jejich animace, tak se ještě musím pozastavit u dabingu. Sony neváhala hru kompletně lokalizovat do češtiny, za což pochopitelně zaslouží pochvalu. Je určitě skvělé, že se k tomuto kroku odhodlala, a u podobné hry se lokalizace určitě hodí. Co už ale je značně diskutabilní, je úroveň samotné lokalizace. Titulky jsou docela kvalitní, když ponecháte anglický dabing, ale český dabing je při nejlepším průměrný. Je hlavně cítit, že dabéři prakticky jen četli předložený text a vůbec nereagovali na samotné události, což působí trochu divně.

Hidden Agenda je i přes několik nedostatků solidní thriller, v němž je na vás, jak vůbec dopadne. Během jeho sledování jsem se slušně bavil, neváhal jsem si vše dát následně ještě jednou, a proto neváhám udělit nakonec vyšší zamýšlenou známku. Plusem pro mnohé je určitě i příznivá cena a přítomnost kompletní české lokalizace. 

Hidden Agenda

ps4
SCEE, Supermassive Games
Datum vydání hry:
24. 10. 2017
Žánr:
Simulátor, Strategie, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře