Heavenly Sword

recenze  32
Martin Šmíd, 21. 8. 2008 12:09
God of War od Sony je jednou z nejlepších her, jaká vyšla na konzoli Playstation 2. Neuplynul ani rok a na konzoli Playstation 3 se objevuje hra, která by měla God of War překonat. Nyní se pojďme podívat, jestli se to krásné Nariko podařilo a zadupala boha války do země. Heavenly Sword byl představen poprvé roku 2004 jako exkluzivní titul pro Xbox. Tehdy to ale s tvůrci z Ninja Theory nevypadalo zrovna moc růžově a byli téměř před krachem.

Tehdy si této nadějné firmičky všimla Sony a o rok později při představení Playstation 3 byl znovuzrozený Heavenly Sword představen veřejnosti, jako jeden z klíčových titulů pro tuto konzoli. Poté se po hře slehla zem a až na podzim roku 2006 jsme se dozvěděli nové informace. Epický příběh vypráví o meči, který tu na zemi zanechal bájný bojovník. Ten nese název Heavenly Sword a skrývá v sobě velkou moc. Bojovník, který ho nese, by se navíc měl stát nepřemožitelným v boji, ale meč si bere za jeho používání největší daň - jeho život. Hlavní hrdinkou hry je krásná rudovlasá bojovnice, která je členem mocného klanu, jenž měl ochraňovat mocný meč Heavenly Sword. Po tomto meči ale prahne spousta lidí a mezi nimi je i mocný král Bohan, kterého ve hře ztvárňuje skvělý Andy Serkis (Glum v Pánovi Prstenů). Andy Serkis krále Bohana zahrál skutečně skvěle a je z něj cítit strach. 

Když jsem se zmínil o Andy Serkisovi, tak si něco řekněme o animovaných filmečcích a celkově animacích všech postav. To, co totiž Heavenly Sword předvádí, by mohl závidět i kdejaký film. Vše je výsledkem práce Ninja Theory a Novozélandské firmičky Weta Digitals, kterou založil oscarový Peter Jackson a později tito lidé vytvořili Pána Prstenů a King Konga. Všechny postavy tak ve hře působí živým dojmem a nepůsobí vůbec uměle jako v ostatních hrách. Ať už je to Nariko, král Bohan, nebo Kai, všichni dávají najevo své emoce a opravdu si chvilkami budete připadat, jako byste sledovali nějaký velkofilm.

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, a tím je hratelnost. Heavenly Sword se zdá být mixem svého konkurenta God of War, ale bere si i spoustu věcí z nové série Prince of Persia. Pochopitelně s tím rozdílem, že nepřátel zde máte opravdu hordy. Hned v první úrovni máte na scéně neuvěřitelných 5000 jednotek, kdy každá má svoji inteligenci. Při samotném boji z očí do očí je aktivní vždy část nepřátel a ostatní čekají na svoji šanci, vás poslat k Hádovi do podsvětí. Čekající nepřátelé však tupě nekoukají na svoje umírající protivníky. Aby nebylo příliš okaté, že po vás nejdou, mění svoje pozice a občas se zamění za protivníka, se kterým jste bojovali. Během boje se u nepřátel objevuje aura útoku. Modrá barva není moc nebezpečná a snadno takový útok odrazíte. Horší je už oranžová a nejnebezpečnější je červená. Při červené barvě většinou musíte utéct a počkat, až nepřítel útok použije. 

Na rozdíl od GoW nebo Prince, Nariko útoky vykrývá automaticky, a tak zde nemáte žádné tlačítko na krytí. Stačí jen přestat zběsile mlátit do tlačítek a Nariko útok odrazí, i když pochopitelně ne vždy. Stejně jako v GoW máte i v Heavenly Sword spoustu komb a možností zakončení. Komb je zde opravdu hodně, a abyste měli lepší přehled, můžete si během hry vyvolat menu, kde máte všechna popsaná. I způsobů zakončení je zde spousta. Vždy záleží jen na vás, který použijete stiskem určitých tlačítek. Někdy Nariko zlomí nepříteli vaz, jindy ho chytí do svých řetězů a smete s ním ostatní protivníky. Styly boje máte v Heavenly Sword rovnou tři. Tím prvním je likvidace nepřátel normálními meči. Tento způsob není moc efektní, ale hodí se na závěrečný souboj s Bohanem. Druhý styl připomíná řetězy, které používá Kratos v GoW. Ty likvidují spoustu nepřátel, aniž by se dostali příliš blízko k Nariko. Tím posledním je využívání nebeského meče. Jde o velmi účinnou a efektní zbraň, která ve chvilce zmasakruje stovky nepřátel. Ten bohužel na konci hry Nariko plně ovládne.

Ve hře bohužel nenalezneme velké množství druhů nepřátel. Celou hru vám dělají společnost posluhovači krále Bohana. Na začátku likvidujete řadové vojáky, kteří si občas vezmou i štít, abyste jejich likvidaci neměli až tak lehkou. Od čtvrté epizody končí všechna legrace a společnost vám začínají dělat obrovští nepřátelé se sekyrou. Ti na vás útočí vždy tak ve čtyřech, ale i takováto skupinka vás lehce připraví o život. Do těchto nepřátel nestačí už jen mlátit, ale musíte je dostat na kolena a zasáhnout jejich hlavu, ta jediná je totiž zranitelná. Těmto protivníkům dělají společnost i mrštní ninjové. Každopádně si s nimi užijete spoustu srandy. Samostatnou kapitolou tvoří bossové. Těch tu sice není moc, ale každý má svoji osobnost a souboje s nimi si budete užívat. Souboje nejsou sice frustrující, ale také vůbec lehké. Nejvíc se mi líbil finální boj s králem Bohanem. Tento souboj trvá opravdu dlouho a do toho všeho vám hraje velkolepá hudba. 

Filmové pojetí hry se tak nezapře. Druhým soubojem, který na mě udělal dojem, byl ten s vodní ženou, která mě ohrožovala obrovitými vlnami. Nariko kromě likvidování stovek nepřátel musí občas i vyřešit nějaký ten logický problém. Ty většinou spočívají pouze v otevření cesty dál pomocí házejících disků. Hozený disk zde ovládáte pomocí naklánění SIXAXIS ovladače. Do tohoto módu můžete přepnout čtverečkem a tak ovládat i cestu hozených těl, mečů a dalších věcí. Dále Nariko bude ovládat velký kanon, kterým bude likvidovat stovky nepřátel. Můžete tak ovládat střelu z kanonu i z bazuky, kterou bude mít Nariko v některých částech hry po ruce. Tyto hříčky jsou velmi zábavné a zpestřují tak hru samotnou.

Aby hra nepřešla časem do stereotypu, vývojáři ji obohatili o druhou hratelnou postavu, a tou je Nariko sestra Kai. Ta je skvěle ztvárněna a občas vypadá, jako by utekla z nějakého ústavu. Kai je totiž potrhlá a vše bere jako hru. V boji používá svůj luk, s kterým umí bravurně zacházet. Šípy jako disky můžete ovládat pomocí naklánění ovladače. Někdy je nutné vystřelit zapálený šíp, aby vybuchl nějaký ten barel a vy se tak zbavíte většího množství nepřátel. Kai samozřejmě žádné zapálené šípy nemá, takže si musí stoupnout před pochodeň a vystřelit šíp, který se za letu zapálí. Za Kai si zahrajete ve chvíli, kdy je Nariko zajata a vaším úkolem je na hradě krále Bohana najít legendární meč, který Botan ukradl Nariko. Na hradě se kromě boje dočkáte i několika komických okamžiků, jako například odříkání hesla, aby se vám otevřely dveře dál. Kai má samozřejmě také svoji minulost a plně se projeví právě při hledání meče. Prozradím jen, že v tom má prsty Bohanův poskok FOX. V Heavenly Sword je hojně používán prvek mačkání tlačítek během animací. Při správném stisku tak Nariko uhne, nebo přeskočí překážku. Tento prvek je nyní ve hrách hodně používán. Jmenovat můžu hry God of War, Resident Evil 4 nebo Tomb Raider: Legend.

Na konec jsem si jako vždy nechal technické zpracování. Grafická stránka hry je jedním slovem úžasná. Konečně titul, který ukazuje možnosti PS3. Fantastické HDR efekty, nasvícení i nádherné exploze dodávají hře jedinečnost. Navíc vše co ve hře vidíte, působí reálně a třeba mosty, nebo vodopády do hry opravdu patří, není to jen textura kdesi v dáli. Jediné, co kazí celkový dojem, jsou poklesy fps. Nejde o žádné velké propady, ale u hry, která má plnou podporu výrobce konzole, je to podivné. Druhou lahůdkou je fyzika. Vše, do čeho seknete, se rozletí na několik desítek kousků a také můžete odhazovat realisticky kolem sebe věci, které se pak rozbijí při nárazu. Rovněž se realisticky chovají nepřátelé při zásahu, ať už meče nebo šípu. AI nepřátel je také na vysoké úrovni. Nestačí mačkat pořád jen jedno tlačítko, ale budete muset střídat všelijaká komba, protože nepřátelé si po chvilce zvyknou na váš styl boje. Jako poslední se zmíním o epické hudbě, kterou nahrál Pražský filharmonický orchestr. Hudba tak skvěle dokresluje atmosféru a jedinečnost příběhu Nariko. Díky Blu-ray Disku si navíc ozvučení užijete v té nejlepší kvalitě, a autoři tak nemuseli osekávat kvalitu, jako na DVD u PS2. Jediný velký nedostatek Heavenly Swordu je délka. Hra má celkem 6 kapitol, které bohužel projdete za jedno odpoledne. Hra dokonce nedosahuje ani poloviční délky svého konkurenta God of War. Být Heavenly Sword o trošinku delší, Kratos by si na Olympu balil kufry.

Heavenly Sword je skvělá hra plná nádherných scén, bojů s bossy a úžasnou grafikou a hudbou. Jen těžko hledat stejně dobrou hru v tomto žánru. God of War bohužel Nariko nepřekonala, ale v několika věcech se mu vyrovnala. Bohužel hru strhává dolů samotná délka hry. Přesto by Heavenly Sword neměl chybět žádnému majiteli PS3, je to jedna z her, kterou můžou majitelé ostatních platforem jen závidět. Heavenly Sword je prostě MUST HAVE hra jak vyšitá.

Heavenly Sword

ps3
Sony Computer Entertainment, Ninja Theory
Datum vydání hry:
12. 9. 2007
Žánr:
Bojovka, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře