Harry Potter a Relikvie smrti - část 2.

recenze  19
Martin Šmíd, 26. 7. 2011 0:00
Celý filmový svět se v minulých dnech dočkal očekávané premiéry filmu Harry Potter a Relikvie smrti část 2, který ukončuje mnohaleté čekání fanoušků na finále této pozoruhodné čarodějnické ságy. Společně s filmem vyráží na pulty obchodů i stejnojmenná hra od EA, která má co napravovat. Předchozí díl propadl po všech stránkách, takže do toho druhého jsme nevkládali moc nadějí. Ještě před zahráním jsme byli k celé hře docela skeptičtí a očekávali další průser. Nakonec se z toho vyklubala celkem obstojná hra, která ale pořád dělá čaroději z Bradavic ostudu, než dobrou reklamu. Více v recenzi.

Druhý díl začíná přesně tam, kde první skončil. Hlavní trojice stále hledá a ničí viteály, ve kterých má zlý Lord Voldemort ukrytou svoji duši. Příběh je hodně jednoduchý a prakticky má daný cíl, za kterým si jdete, takže nějaké zvraty, které by hráče šokovaly, nenabízí ani náhodou. Otázkou je, jestli si scénáristi hry mohli něco takového dovolit, když více nenabízí ani filmová a bohužel ani knižní předloha. Po příběhové stránce je to docela slabota a dalo by se říci, že pokud nejste zrovna velcí fanoušci Harryho Pottera, ani příběh nějak zvláště nepostřehnete a budete ze všeho pěkně zmateni. Harry Potter a Relikvie smrti se rozkládá přes dvanáct docela krátkých kapitol, ve kterých se podíváte do několika lokací, ale ty se později dost opakují a je jasné, že tím trpí hratelnost. Každopádně herní čas se pohybuje někde na hranici pěti hodin, což rozhodně není nějak zázračně moc. Dneska je to sice standard, ale kde jsou ty 10+ hodinové díly z PSX a PS2. Tam byla dokonce i ta kvalita o několik tříd lepší.

Stejně jako dospěly filmy, tak bohužel dospěla i herní série. Z nádherné plošinovky se stala podprůměrná lineární střílečka, která by se dala přirovnat ke Gears of War. Akorát místo nejrůznějších kulometů, brokovnicí nebo raketometů tu máte kouzelnickou hůlku, která ovšem všechny zmíněné zbraně zastoupí. Nejprve tak hůlka střílí lehké výboje (Stupefy), ale poté se z ní stane i onen raketomet (Confringo), pušku (Petrificus Totalus) a samopal (Expulso), jen střely vycházejí z kusu klacku. Naštěstí vývojáři postavili celou hru tentokrát na akčních pasážích, což je určitě dobré rozhodnutí. Pasáže, ve kterých jste se museli schovávat, jen brzdily hratelnost a byly vrcholem nudy. Díky neustálé akci si alespoň druhý díl udržuje nějaké to tempo. Když jsem zmínil, že se nový Harry Potter podobá Gears of War, tak je třeba zmínit, že spíše vypadá jako laciná kopie. Krycí systém nefunguje, nepřátelé i doprovázející postavičky umělou inteligenci zapomněli úplně (AI podle mě nemají) a i chybějící kooperace rozhodně na hodnocení nepřidá.

Co oživuje dost jednotvárnou hratelnost, tak to jsou akční mezihry. Několik z nich spočívá v tom, že budete utíkat před nepřítelem nebo nějakým tím živlem čelem k televizní obrazovce. Občas se ale naskytne situace, která v těchto pasážích bude dost frustrovat a i díky docela nepřesnému ovládání nemáte šanci několik situací zvládnout tak, jak byste zrovna potřebovali. Hodně frustrující je při útěku Harryho zastavování, které jen zpomaluje a většinou znamená jistou smrt. Naštěstí o dost povedenější jsou souboje s bossy, které sice jsou většinou přes jednu šablonu – ustřílet nepřítele hůlkou dokud nelehne, ale po většinu jsou zábavné, a to i díky nápaditým protivníkům. Jen ten finální souboj mohl být lepší, protože působí dost odflákle. Ono celkově finále rozhodně není něčím, na co budete vzpomínat.

Když si to tak sečteme, tak tu máme střílečku s občasnými mezihrami, kterou jde dohrát za pět hodin. Je určitě škoda, že se vývojáři nepokusili o něco více, ale na to zřejmě nebyl čas. Pokud jste velcí fanoušci Harryho, tak můžete po úrovních sbírat bonusy (hudbu a postavy) a odemknout si tak třeba výzvy, ve kterých budete procházet všechny levely znovu, jen na čas.

Hra Harry Potter a Relikvie smrti je postavena na třetí generaci Unreal enginu. Už po této informaci určitě každý očekává velmi pěknou grafiku, ale opak je bohužel pravdou. Postavy jsou nevýrazné s málem detailů a bohužel lépe na tom není ani prostředí. Občas se sice naskytne nějaký ten pěkný efekt, ale to je vše. Co rovněž zamrzí, je v několika částech klesající framerate a celková nevyladěnost. To je zřejmě daň za půlroční vývoj, ve kterém se stihnout velké věci nedají. To zvuková a hudební stránka je na tom podstatně lépe, za což hra vděčí především licenci. Dabing není špatný, ale žádná hitparáda to také není.

Druhá část Harry Potter a Relikvie smrti je určitě lepší jak ta první, ale pořád se jedná jen a jen o podprůměrnou střílečku s průměrnou herní dobou. Po dohrání vás navíc nic nemotivuje k tomu, abyste se do hraní pustili znovu. Pro fanoušky Harryho Pottery je tato hra asi povinností, ale ostatní by měli svůj zrak obrátit jiným směrem, jinak se spálí o čisto čistou komerci.

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2

ps3x360wiidswiiu
Electronic Arts, Electronic Arts
Datum vydání hry:
12. 7. 2011
KARTA HRY
3/10

Komentáře