Harry Potter a Princ dvojí krve

recenze  7
Martin Šmíd, 11. 8. 2009 0:40
Je to týden a pár dní, co do našich kin vletěl očekávaný film Harry Potter a Princ dvojí krve. Redakce si samozřejmě nemohla tuto událost nechat ujít, a tak vyrazila hned na premiéru. Hodnocením filmu vás zde nebudeme zatěžovat a raději se podívejme na stejnojmennou hru od společnosti Electronic Arts, která dorazila na pulty obchodů. My jsme dostali na recenzi PSP verzi, tak se na ni pojďme podívat.

Harry Potter a Princ dvojí krve je šesté pokračování populární série, která se v předchozích dílech vyznačovala celkem vysokou kvalitou. Nový díl nás zavede opět do Školy čar a kouzel v Bradavicích. Mezi studenty se objevují nové románky, příběhy a neustálá dobrodružství, která prožívají ve školních lavicích při poněkud podivných vyučovacích hodinách. V tuto dobu se do Bradavic vrací i profesor Křiklan, který v sobě ukrývá velmi důležitou vzpomínku, kterou z něj musí Harry Potter dostat, aby se na ni mohl s Brumbálem podívat. Videohra celkem úspěšně kopíruje děj filmu, který ovšem nepřináší zase tolik prostoru pro nějakou akci, takže si vývojáři museli poradit s výplní v podobě celkem nudných úkolů.

Celá hra je tak založena na plnění všemožných úkolů pro obyvatele Bradavic, které většinou spočívají v tom, že máte někoho najít, něco přinést, směnit a tak podobně. Cestování po škole usnadňuje mapa, na které si můžete vyznačit místo, kam se chcete dostat a hra vám automaticky přes šipku ukazuje, do jakých dveří se vydat. Někdy se stane, že nevíte, kam musíte jít, tak se musíte optat studentů ve škole, jestli to náhodou neví. Můžete se zeptat i vašeho kamaráda Rona, jenž je vám neustále k dispozici, ale většinou se od něj dočkáte odpovědi, že absolutně nemá páru. Proč tak s vámi je, nám zůstalo záhadou. To na Hermionu je vždy spoleh a vždy ví, kde co leží a kam je třeba se vydat. Kromě plnění hlavních úkolů si můžete zahrát i řadu nejrůznějších miniher, včetně famfrpálu, který v PSP verzi není vůbec zábavný a spíše se jedná o poněkud otravné levely. Během hraní můžete sbírat i karty, které většinou padají z knihoven a dalších věcí. Ty můžete poté u vybraných studentů směnit za zajímavé předměty, které budete potřebovat i při plnění hlavních úkolů. Většinou za ně budete směňovat různé ingredience do lektvarů. Škoda jen, že nejlepší lektvar, panák před spaním, ve hře chybí. Možná ho měla spíše EA přibalovat ke hře.

Kapitolou samou pro sebe jsou nahrávací obrazovky, kterých je opravdu požehnaně a dá se říci, že budete více koukat na ně, než abyste hráli. Obrazovky se totiž ukazují pravidelně při průchodu školou, takže čekejte, že projdete dvě místnosti a čeká vás zhruba 10 vteřin nahrávání další lokace. Tyto nahrávací časy se dají ještě přežít, ale hra má pro vás ještě jednu perličku. Tou je inventář. Pokud se do něj totiž chcete rychle podívat a použijete ho, tak čekejte zhruba 15 vteřinové nahrávání. Tu samou dobu poté trvá nahrání zpět do hry, takže se z inventáře stává naprosto nepoužitelný pomocník, který ale musíte používat, abyste se podívali, jaké úkoly máte plnit, případně kam se dostat. Nahrávací obrazovky naprosto zadupaly jinak zajímavou hru do hlubokého podprůměru.

Za co musíme vývojáře alespoň zčásti pochválit, je grafická stránka. Modely postav vypadají totiž velmi povedeně, takže ihned rozpoznáte, o jakou postavičku se jedná. Co už ale vypadá velmi průměrně, je okolní prostředí, které je bez života. Alespoň se ale hra během průchodu levely netrhá a po většinu hraní jede naprosto plynule. Hudební stránka hry je pro nás velkou záhadou. Filmy Harry Potter mají velmi kvalitní soundtrack, který bych očekával v plné míře i zde na PSP. Jenomže hudba hraje jen v tom málu animací, které hra obsahuje a během hraní neuslyšíte ani tón. Procházení levely se tak stane velmi nudnou záležitostí, kdy se pouze přesouváte z bodu A do bodu B bez výraznější podpory atmosféry. Co dále PSP verzi nepřidá, je absence dabingu, takže jsou všechny rozhovory pouze textového ražení.

Harry Potter a Princ dvojí krve je na konzoli PSP velmi bolestivým zklamáním, které se táhne celou hrou. Hrozný level design, pomalé tempo, nevýrazná hudba a všudypřítomné nahrávací obrazovky se postaraly o to, že PSP verze je naprostý propadák, který nemůžeme doporučit ani největšímu nepříteli. Pokud si chcete Harryho Pottera a Prince dvojí krve zahrát, doporučujeme některou z velkých verzí, které dopadly o poznaní lépe než tato hrůza.

Harry Potter and The Half-Blood Prince

ps3x360wiipspdsps2
EA Games, EA Bright Light
Datum vydání hry:
30. 6. 2009
KARTA HRY
4/10

Komentáře