Halo 3 Recon

preview  7
Martin Šmíd, 10. 10. 2008 18:06
Halo je pro Bungie a Microsoft neocenitelný klenot, který zná dnes snad každý hráč. Když vyšel na Xbox 360 třetí díl této série, vzbudil hodně pozornosti nejen u samotných hráčů, ale také v médiích. Někdo ho bral jako naprostou bombu, někdo jako přehypovanou hru, která sotva vyleze z průměru. Pokud ovšem patříte do té první skupiny, jistě vás potěší nově oznámený datadisk, který přináší i jednu obrovskou změnu.

Studio Bungie mělo nový přídavek pro Halo 3 oznámit již v červenci na E3. Vše k tomu směřovalo, ale na poslední chvíli odhalení zatrhl Microsoft. Zřejmě nechtěl mít na tiskové konferenci dvě velká oznámení, a tak Bungie utřelo. Když nebylo nic nového řečeno ani na Games Convention, začali se všichni fanoušci ptát, kdy že Microsoft novou hru v Halo sérii oznámí. Čas pro oficiální odhalení přišel až na japonském veletrhu Tokyo Game Show a nastalo opravdu velké překvapení. Málokdo čekal takto rozsáhlý přídavek. Datadisk nese jméno Halo 3 Recon a bude obsahovat jak singleplayerovou část, tak tu multiplayerovou. K hraní ani nebudete muset vlastnit původní třetí díl. Jedná se tak o samostatnou část, ke které nemusíte znát předchozí příběh. Nemusí vás ani zajímat, že existuje nějaký Master Chief, protože ten zde poprvé za celou sérii nebude hrát hlavní roli. Dokonce se s ním během hraní vůbec nesetkáte.

Na Tokyo Game Show uvedl Bungie Halo 3 Recon opravdu povedeným trailerem, který naznačuje, kde se bude hra odehrávat. Halo 3 Recon je příběhově myšlen jako prequel k třetímu dílu. Prožijete tak všechny momenty, které vedly k návratu Master Chiefa na Zemi. Singleplayerová část tak má být plnohodnotným příběhovým článkem a ne jakousi odbočkou. Příběh bude ovšem stavěn tak, aby ho pochopili i ti, kteří Halo 3 nehráli. V Halo 3 Recon tak budeme svědky pádu Země z nové perspektivy. Master Chief si ještě poletuje kdesi ve vesmíru, a tak na scénu přichází nový hrdina, který má trošku delší jméno. Jmenuje se Orbital Drop Shock Trooper a je členem jednotek USNC. V traileru jsme mohli vidět, že Orbital Drop Shock Trooper přežije pád své lodi. Když se z ní vyškrábe, ocitne se v hodně nehostinném prostředí, které ovládají Covenanti. Ovšem brzy nebude na nepřítele sám a připojí se k němu i zbytek USNC vojáků, kteří s ním budou bojovat bok po boku. USNC vojáci se sice v schopnostech nevyrovnají Spartanům, ale jsou jako první vysazováni do nehostinných situací a vyznačují se pevnými nervy a divokým nasazením v boji.

Místo bojiště bude po většinu hry stejné jako v traileru a zatím to nevypadá, že bychom se podívali jinam než do New Mombasa. Když už má Halo 3 Recon nového hrdinu, přidali mu vývojáři i několik nových schopností. Na toto téma ovšem Bungie zatím mlčí, a tak nezbývá, než se nechat překvapit. Ovšem oproti takovému Master Chiefovi bude nový hrdina daleko více zranitelnější a už to nebude takový nadčlověk. Už také nebudete mít starou známou navigační společnici Cortanu. V Halo 3 Recon budete mít Superintendent, což je globální umělá inteligence virtuální infrastruktury města. Ve skutečnosti bude ovšem fungovat podobně. Hra pro jednoho by měla podle vývojářů trvat několik hodin, ale délce Halo 3 se zřejmě nevyrovná. Potěší alespoň fakt, že si ji budeme moci projít opět v co-opu ve čtyřech lidech. Bohužel to je asi tak vše, co víme o singlerplayerové kampani v Halo 3 Recon. Jakmile se však dozvíme další informace, budeme vás neprodleně informovat. V Halo 3 Recon nebude chybět ani zmíněná multiplayerová část. Kromě co-opu v singleplayeru si užijeme i nové mapy v klasickém online režimu. Jestli ovšem víme jen málo informací o hře pro jednoho, o to více to platí pro hru více hráčů. Nezbývá než čekat.

Halo 3 Recon zatím vypadá jako poctivý přídavek, který sice nenabídne tolik jako původní hra, ale za sníženou cenu udělá radost všem jejím majitelům, ale i novým hráčům. Bohužel si budeme muset na Halo 3 Recon počkat ještě rok, ale věříme, že se čekání opět vyplatí a my si domů přineseme další klenot od dua Bungie a Microsoft.

Halo 3: ODST

x360
Microsoft Game Studios, Bungie Software
Datum vydání hry:
22. 9. 2009
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře