HALO 3: ODST

recenze  9
Martin Šmíd, 22. 9. 2009 23:06
Psal se zhruba konec roku 1999, když jsem hltal poslední číslo magazínu PC GAMER, kde bylo preview na očekávanou PC akci HALO. Od té doby se vše změnilo a z očekávaného PC titulu se stala ikona pro tehdy začínající XBOX od Microsoftu. Hlavní hrdina hry Master Chief se stal velkou celebritou, jehož popularita se dá směle přirovnat k takovým velikánům, jako je Solid Snake nebo Lara Croft. Po ukončení trilogie vývojáři z Bungie prohlašovali, že už nehodlají pracovat na dalším dílu a raději by zkusili něco nového. Netrvalo ale dlouho a byl ohlášen datadisk HALO 3: RECON, později přejmenovaný na HALO 3: ODST. Dnes konečně datadisk vyšel, tak se pojďme podívat, co přinesl a jestli nedělá legendě ostudu.

Hned na začátku musíme upozornit, že recenze se týká celého balení, které si přinesete domů, takže tomu odpovídá i konečné hodnocení. Když byl HALO 3: ODST oznámen, Bungie řeklo, že Master Chief dostane na datadisk prázdniny a podíváme se do období mezi druhým a třetím dílem, jak bojovala jednotka ODST (Orbital Drop Shock Troopers) v africkém městě New Mombasa. Samotný děj hry se odehrává v roce 2552, kdy jsou všechny lidské kolonie ve vesmíru zničeny a armáda Covenantů právě míří k Zemi, aby zasadila poslední úder, který má vyhladit lidstvo jednou pro vždy. Vše začalo ve městě New Mombasa, kam jste vysláni s jednotkou ODST, která má za úkol sjednat pořádek. Přistání se ovšem moc nepodaří a vy jako nováček se probouzíte o šest hodin později, se zbraní v ruce, ale bez svého týmu.

Začíná tak první část hry, kterou prožijete za tmy v ulicích New Mombasa, kterou okupují Covenanti. Protože pochopitelně nevíte, co se přesně událo, budete muset začít hledat své kolegy. Jak postupujete městem, budete nacházet poválené zbraně a věci, které zanechali vaši kolegové. Právě v tuto chvíli začne vždy druhá část hry, která se odehrává v minulosti. Tato část vás vždy přenese do kůže nějakého toho vojáka (Mickeyho, Dutche, Romea nebo Bucka), jímž prožijete určitou část příběhu. Z počátku se může zdát toto vyprávění jako lehce zmateční, ale v pozdějších částech začne vše do sebe dobře zapadat. Tyto příběhy v minulosti se odehrávají také ve městě New Mombasa, ale občas se podíváte i do okolních míst, takže určitě vás nestihne stereotyp. Dalo by se říci, že úrovně v minulosti dost připomínají klasické HALO, kdy bojujete proti hordám Covenantů nebo jezdíte v džípech a tancích. Vojáci ve flashbacích mají navíc daleko větší paletu zbraní než chudák Rookie, který se musí spolehnout pouze na základní zbraně a nějaké ty další mimozemské kousky. Celá kampaň vám zabere něco kolem 6-7 hodin na první průchod, což je na datadisk rozhodně slušná porce nové zábavy. Dříve hru na první pokus nedokončíte i kdyby jste se rozkouskovali. Pokud si budete chtít herní dobu navýšit, je tu možnost hrát na vyšší obtížnost nebo sbírat audiopásky od Superintendeta, které vám odhalí další skutečnosti.

Každou z deseti kapitol navíc můžete projít i se třemi kamarády, jako to bylo i v původním HALO 3. Nemusíme ani říkat, že právě tento mód patří k tomu nejlepšímu, co datadisk nabízí. Protože datadisk přináší jen několik hodin, vývojáři připravili neuvěřitelně chytlavý mód Firefight. Jistě se nyní ptáte, o co se vlastně jedná. Na počátku si vyberete jednu z deseti lokací, kam se následně přesunete a budete likvidovat skupinky objevujících se nepřátel. Firefight můžete plnit jak v jednom hráči, ale také v kooperativním režimu se čtyřmi kamarády. Právě v kooperativním režimu ukazuje Firefight velkou sílu a můžeme říci, že jenom u tohoto módu strávíte hodiny hraní, protože se jedná o neskutečně návykovou záležitost, které může konkurovat jen hrstka dnešních her. Snad se podobného módů dočkáme i v připravovaném HALO REACH. To bychom měli zhodnocen první disk s hrou. Jak určitě víte, tak HALO 3 ODST obsahuje v balení dva DVD disky. Na tom prvním naleznete HALO 3 ODST kampaň a mód Firefight. Na tom druhém naleznete celý HALO 3 online režim i s všemi DLC balíčky. Dalo by se říci, že za sníženou cenu dostanete hned dvě hry v jednom balení. Kdyby se totiž prodával HALO 3 multiplayer za plnou cenu, určitě bychom se ničemu nedivili. K tomu všemu si připočtěte pozvání do HALO REACH bety, která začne na začátku příštího roku.

Už když vyšlo HALO 3, spousta hráčů říkala, že čekala trošinku hezčí hru, co se týče grafického zpracování. Ne že by byla hra ošklivá, ale grafický engine rozhodně nepředstavoval TOP na Xboxu 360. Zvláště, když o několik měsíců dříve vyšel Gears of War. Přesto jsme občas jen lapali po dechu při pohledu na rozlehlé scenérie, se kterými si vývojáři vyhráli do posledního detailu. Podobné scenérie naleznete i v HALO 3 ODST, ale už jsou méně velkolepé a zvláště v městských lokací se ukazuje zastaralost použitého enginu. Grafika tak rozhodně není to, co by vás na hře upoutalo a drželo. Co vás ovšem bude při hře držet, je hudební doprovod, který je naprosto bezkonkurenční a můžeme ho označit za jeden z nejlepších, jaký se kdy ve videohrách objevil. Za něj si zaslouží vývojáři velkou pochvalu. Procházka po městě New Mombasa za tmy, kdy vám začne hrát nádherná hudba, je prostě něco nezapomenutelného. Co se rovněž povedlo, je dabing a všechny zvuky.

HALO 3 ODST je vynikající datadisk k vynikající hře, který přináší trošinku jiný pohled na události z původní trilogie. Kromě povedené hry pro jednoho hráče, dostanete v balení i nový mód Firefight, který si zamiluje nejeden fanda HALO her. Rovněž musíme zmínit, že balení obsahuje i kompletní HALO 3 multiplayer se všemi vyšlými balíčky, k čemuž nemusíme ani dávat komentář. Jako celek tak HALO 3 ODST představuje unikátní zkušenost, kterou by měl vyzkoušet každý majitel Xboxu 360. Navíc se prodává za poloviční cenu, takže už vážně netušíme, co chtít víc.

Halo 3: ODST

x360
Microsoft Game Studios, Bungie Software
Datum vydání hry:
22. 9. 2009
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře