Half-life: The Orange Box

recenze  6
Martin Šmíd, 23. 8. 2008 13:30
Dnes už se najde jen málo lidí, kteří by nikdy neslyšeli o hře Half-Life, ve které hrdina s hasákem nešťastnou nehodou přivolal do výzkumného střediska Black Mesa mimozemské potvory. Takto si mnozí pamatují jednu z nejlepších akčních pecek všech dob. Fenomenální počin od Valve se stal přes noc hitem. V roce 2004 vyšlo pokračování této slavné střílečky, avšak tehdy pouze pro PC, protože Playstation 2 nedisponoval výkonem, abychom si mohli HL2 užít i my konzolisté. S Playstation 3 se situace rapidně změnila. Valve nám s pomocí EA servíruje tu nejlepší edici této hry, kde nalezneme nejen původní hru, ale i oba datadisky. K tomu všemu je ještě přibalena hra Portal a tolikrát odložený Team Fortress 2.

Když se v roce 1999 objevil první díl Half-Life, přinesl spoustu novinek. Už nešlo jen o hloupou střílečku, ale především o hru s maximálně strhujícím dějem. Od té doby se lambda stala nejpopulárnějším písmenem řecké abecedy. Nyní na vás opět kouká z krabice druhého dílu a vězte, že první díl je překonán. Gordon Freeman se po incidentu v Black Mesa stal v tamním světě jakousi celebritou a všichni vědí, co je zač. Hra stejně jako první díl nemá žádné intro a jak už jsme u této série zvyklí, přijíždíme vlakem do metropole City 17 (Half-Life – vlak, Opposing Force – vrtulník, Blue Shift – vlak). Ihned po příjezdu si můžete všimnout létajících robůtků, kteří vás fotí, nebo stráží, které kontrolují každého, kdo chce vstoupit do města. Něco se jako vždy pokazí a vy jste rázem hledaná zvěř, kterou je nutno co nejdříve odstranit. Ještěže ve městě operují i další známí z Black Mesa. Jedná se především o Barneyho, za kterého jsme si mohli zahrát v datadisku BlueShift. Tou nejzajímavější novou postavou je ovšem Alyx Vance, která vás v některých pasážích bude doprovázet. Hra je opět rozdělena do jakýchsi levelů, které na sebe ale pevně navazují. Kdyby zde nebyly nahrávací obrazovky, ani by vám to rozdělení nepřišlo. Ačkoliv se celá hra odehrává ve městě City 17 nebo v jeho přilehlém okolí, nikdy se nestane, že by se úrovně opakovaly. Podíváte se třeba do stok nebo do laboratoří. Ve finále se dostanete i do hlavní věže, kde si to budete muset vyříkat s hlavním záporným hrdinou.

Design misí je proveden s maximálním důrazem na detail. Úrovně tak trochu připomínají východoevropský styl. Rovněž musíme vývojáře pochválit za absenci jakýchkoliv hluchých míst. Hru si pořád užíváte, čemuž napomáhají především struhující akční pasáže. Opět zde narazíme na mimozemské potvory z Black Mesa (HEADCRAB, ZOMBIE, BARNACLE), ale i na vojáky z metropole City 17. Mimozemské potvory jsou většinou ty, které jsme likvidovali v prvním Half-Life, ale najde se i řádka nových. Třeba obrovské pavoukovité potvory, které lezou z písku - ANT LIONi. Lidští protivníci mají nepatrně větší inteligenci než mimozemské zrůdy a občas vás dokáží pěkně pozlobit. Jedná se především o situace ve městě, kdy se na každé střeše schovává jeden voják a vy jim naběhnutím na otevřené prostranství dáváte možnost vás sejmout. Rovněž zažijete nepříjemné situace v rozpadajících se budovách, kde vás mohou obklíčit. Nepřátelé se tak nechovají jako v 98% ostatních her. Co Half-Life 2 proslavilo, jsou hrátky s fyzikou. Ty samozřejmě nechybí ani v Playstation 3 verzi. Pomocí zbraně zvané Gravity gun si můžete přitahovat některé předměty a poté je házet na nepřátele. Ze začátku to jsou skříňky, občas nějaké ty pily a v pozdějších částech dojde i na kyslíkové bomby. Gravity gun rovněž poslouží v řadě puzzle úrovní, kde musíte přenášet cihly, aby se zvedl můstek, nebo přemístit sudy. Ve hře si také zajezdíte v řadě dopravních prostředků. Nejprve je to vznášedlo, kterým projedete stoky podél města, poté si vlezete i do vozítka, které je stavěné pro jízdu písečnými dunami. Ovšem nečekejte, že stačí úroveň projet z bodu A do bodu B. Během své jízdy musíte občas zastavit, postřílet pár nepřátel a uvolnit si cestu dál.

Do každé správné akční hry patří i spousta zbraní. Ze začátku vám bude dělat společnost klasické páčidlo, které rovněž proslavilo původní hru. V pozdějších fázích dostanete pistoli, brokovnici, samopal s granáty, kuši nebo raketomet. Zbraní je celkem dvanáct. I když se vám toto číslo může zdát malé, rozhodně je dostačující, jen nesmíte čekat zbraňové hody z Half-Lif Opposing Force. Jak už jsem nakousl na začátku, pomáhat vám bude i dívka jménem Alyx Vance. V roce 2004, když Half-Life 2 vyšel na PC, Alyx Vance předváděla jeden z nejlepších hereckých výkonů v historii videoher. Dnes ovšem čas pokročil, a už tak nebudete na její výkon koukat s otevřenou pusou. Patří k dnešním standardům. Alyx vás bude doprovázet několika úrovněmi. Zřejmě prošla nějakým vojenským výcvikem a je opravdu dobrým pomocníkem zejména v situacích, kdy už Gordon na vše nestačí. Alyx má ve městě i svého mazlíčka robota, který vám občas pomůže z nějaké té bezvýchodné situace. Autoři přidávají na atmosféře pomocí naskriptovaných scén. Ty jsou ovšem tak dokonalé, že si je budete užívat i po opakovaném hraní. Vše vrcholí bitkou mezi rebely a vojáky City 17. Ti používají pro svoji obranu i obrovská pavoukovitá monstra, která vás mohou svými dlouhými nohami nabodnout. V této fázi hra opravdu graduje a nebudete se od ní moci odpoutat. Vše završíte v rozpadající se citadele, kde se vám do rukou dostane upravená verze Gravity gun. V této fázi můžete přitahovat i nepřátele a házet s nimi o zeď nebo do houfu dalších vojáků.

Na konec jsem si nechal grafickou stránku. V roce 2004 se jednalo o zázrak, ale dnes se řadí jen k lehkému nadprůměru. Nyní přestaneme hru chválit a dojde i na mínusy. Jedním z největších mínusů je zpomalování. To není tak hrozné, jak se nám snažily jiné weby namluvit, ale určitě si ho všimnete. Rovněž hru kazí dlouhé nahrávání. Je k nepochopení, proč u tak skvělé hry najdeme tyto chyby, které občas dokážou zvednout ze židle, křesla či postele. Celkově je Half-life 2 skvělou hrou a rozhodně stojí za to si ji zahrát. Tímto jsme si shrnuli původní Half-life 2, ale obsah oranžové krabice není vyčerpán, ještě na nás čekají 4 hry.

První epizoda ke hře Half-life se odehrává jen několik minut po skončení původní hry. Dalo by říci, že v této edici pro vás HL2 nekončí zničením citadely. Jde jen o nahrání datadisku a můžete směle pokračovat. Ihned po zapnutí vás čeká vysvobození ze sutin. Nezachrání vás nikdo jiný, než Alyx a její věrný robot Dog. Grafická stránka hry zůstala téměř nezměněna oproti původní hře a nečekejte ani nové zbraně či nepřátele. První část hry se odehrává netradičně v podzemí citadely, kde musíte deaktivovat reaktor, který by výbuchem zničil vše živé. V této fázi hry máte pouze Gravity gun. Jedná se o pasáž, kdy většinou musíte vyřešit nějaký logický problém. Na nějakou tu akci se také dostane, ale hraje až druhé housle. Druhá část hry je již tradiční, kromě jedné podstatné věci. Celou dobu hraní vás doprovází Alyx. V přestřelkách vám bude velkým pomocníkem a zde oceníte její bezchybný herecký výkon. Alyx vše komentuje, ale občas dostane i strach, anebo se schovává. Chvályhodná je také její umělá inteligence. Nikdy se za celou dobu hraní nestalo, že by překážela v cestě nebo vám škodila. Alyx je naprosto soběstačná. Na rozdíl od původní hry zde nenaleznete žádné jezdící pasáže, což je rozhodně škoda. Level design i fyzika jsou stejně perfektní jako v originále. Stejně tak jsou zde i neduhy, které provázely původní hru. Celkově první epizoda svou délkou šest hodin moc nepřekvapí, přesto jako prodloužení děje funguje hodně dobře.

Stejně jako první epizoda navazovala na konec originální hry, tak epizoda druhá navazuje na konec epizody první. Začíná tedy ve chvíli, kdy se probouzíte ve vlaku, který s vámi havaroval. Vaším cílem je dostat důležitá data do základny rebelů u Bílého lesa. Na začátku se to může zdát jako lehký úkol, ale později vám dojde, že bude cesta velmi nebezpečná a že vás čeká další střílení a utíkání. Na rozdíl od první epizody naleznete ve druhé i nové originální pasáže, a dokonce i nové nepřátele. Zpočátku budete procházet chodbami uvnitř obřího labyrintu, kde vám budou dělat společnost Antlioni. Po dokončení této části vás čeká už ten starý Half-Life, na který jsme zvyklí. Epizodě 1 jsem vyčítal nepřítomnost jakéhokoliv vozidla, což právě druhá epizoda bohatě vynahradí. Prožijeme totiž strhující jízdu během úprku před vrtulníkem. Tato pasáž je jednou z nejlepších, na jakou jsem při hraní Orange Boxu narazil. Jak si můžete z předchozích řádků všimnout, do města City 17 se už nepodíváme. Vše se odehrává mimo, což je rozhodně dobře. Narazíte tak na nádherné scény, které budete sledovat s otevřenými ústy. Cestou vám opět bude dělat společnost Alex, a když ne ona, tak Vortigaunt nebo ostatní rebelové. Hra nabízí celkem sedm kapitol, které ovšem projdete za jedno odpoledne. To ale rozhodně tento datadisk nesráží dolů. Celou dobu se něco děje a hraní si královsky užíváte. Vše navíc směřuje ke skvělému konci, který prostě musíte vidět. Stejně jako předchozí hry má i druhá epizoda stejné grafické zpracování. To je ale dle mého názoru ještě trochu vylepšeno. Opět narazíte na staré neduhy jako je pomalé nahrávání a ještě větší zpomalování, ale přesto tuto část musím ohodnotit na jedničku, už jen díky skvělé hratelnosti.

Team Fortress byl první amatérský mód pro hru, který se specializoval na týmovou souhru. I dnes můžeme říci, že zůstal nepřekonán. Spolu s hrou Counter-strike patří do zlatého fondu multiplayerových akcí. Když byl v roce 1998 oznámen Team Fortress 2, nikdo nečekal, že se vývoj tak zbrzdí. Hra měla být postavena na tehdy moderním Half-Life enginu. Pokud si náhodou pamatujete první videa, tak víte, o čem mluvím. Bohužel v roce 2000 vývoj hry utichl. Nikdo od té doby nevěděl, co se děje. Lidé z Valve neustále hru odkládali, a tak už jen málokdo věřil, že se jí opravdu dočká. Až přišel rok 2006, kdy byl oznámen datadisk pro Half-life 2 a nejlepší zpráva byla ta, že bude obsahovat zdarma Team Fortress 2. První, co všechny zarazilo, byl fakt, že se hra od realistické předlohy přesunula do komického prostředí. Už se nejedná o ultra realistickou vojenskou akci, ale jde především o zábavu. Nový Team Fortress 2 vypadá jako nový film od Pixaru, což byl nejspíše záměr. Vše vypadá opravdu vtipně. Design postav v Team Fortress 2 je stylově přehnaný, společně s potrhlou fyzikou a geniálními retro lokacemi laděnými do jakéhosi špiónského sci-fi stylu 60. let. To už tu opravdu dlouho nebylo, a tak přináší Valve svěží vítr mezi stále se opakující hry. Proti sobě stojí dvě frakce - modří General Industries a červení Happy Farmers. Samozřejmě tu není místo pro obě, a tak se strhnou velké bitky o území. Hráč si na začátku každé hry vybere, za který tým bude hrát, přičemž týmy se liší jen barvou. Co mají obě strany společné, jsou povolání postav, které si můžete vybrat. Povolání je celkem devět (PYRO, ENGINEER, SNIPER, HEAVY WEAPONS GUY, SPY, DEMOLITION MAN, SCOUT a SOLDIER) a každé je dosti specifické a přináší tak jiný styl hraní než ty ostatní. Design map je velmi povedený a jelikož jsou mapy malé, dopomáhají intenzivnímu akčnímu zážitku. Jedná se především o rychlou akční hru a žádné taktizování jako v Counter-strike tu nečekejte. Co poněkud sráží hodnotu hry, je počet map, kterých je pouze šest.

Dalším bonusem, který naleznete na disku s hrou, je Portal. Jedná se o jakousi puzzle hříčku. Ocitáte se v laboratořích firmy Aperture, která vás vypustila do obrovského bludiště. Vaším úkolem je projít několik místností. Háček je v tom, že každá místnost představuje jednu velkou hádanku. Vaším úkolem je dostat se za pomoci zbraně, která vytváří portály, na konec dané úrovně a vstoupit do výtahu. Ten vás doveze do dalšího patra, kde vás čeká ještě složitější portálová hádanka. Portály se dají dělat jen do určitých materiálů, ale na vzdálenosti od zdi, do které portály děláte, nezáleží. Portal je opravdu zábavná hra, která donutí hráče myslet. Grafická stránka je rovněž povedená, ale celkový dojem kazí dlouhé nahrávací časy. Celkově se Portal rozhodně povedl a jako bonus k už tak skvělé hře je rozhodně přínosem.

Half-life: Orange Box je jednou z nejlepších akčních her, jaké se doposud objevily. Za svoji cenu nabízí spoustu zábavy. Gordon Freeman je opět ve skvělé formě a rozhodně tuto hru nesmíte minout.

The Orange Box

ps3x360
EA Games, Valve Software
Datum vydání hry:
10. 10. 2007
Žánr:
Střílečka, Puzzle
KARTA HRY
9/10

Komentáře