Guitar Hero: World Tour

recenze  27
Martin Šmíd, 7. 1. 2009 20:35
Guitar Hero je nejprodávanější hudební hrou posledních let. Kromě klikání v rytmu puntíků na obrazovce přinesla i neobvyklou herní periférii, bez které by si hru už dnes stěží někdo představil. Minulý rok se ovšem Guitar Hero zrodila konkurence v podobě Rock Bandu, a tak i tato úspěšná série musela přeskočit na nový level. Jak se jí to povedlo, si můžete nyní přečíst.

Letos Neversoft s Guitar Hero: World Tour sice vydal nové nástroje, ale byli jsme zvědaví, jak se změní i samotná hra. Moc se toho bohužel nezměnilo a pořád máte rozdělenou kampaň podle toho, kde zrovna vaše kapela hraje. Procestujete tak USA, Švédsko i další země. Neversoft se ovšem předvedl ve výběru skladeb. Najdeme tak zde píseň Satch Boogie od kytarového mága Joea Satrianiho, trochu progresivního heavy metalu v podání Dream Theater, emotivní písně od kapely Tool, a taky legendy jako Sex Pistols, Smashing Pumpkins, Nirvana, Motorhead, Metallica, Jimi Hendrix a Van Halen. Z moderních zástupců nalezneme třeba Linkin Park, Tokio Hotel, System of a Down, Lost Prophets, Foo Fighters, Coldplay, Korn a další interprety. Ačkoliv jsou skladby určitě zajímavé, jejich provedení už nikoliv. Neversoftu se totiž nepodařila jedna podstatná věc, a to udržení rytmu se skladbou. Občas totiž budete hrát úplně jiné noty, než uslyšíte, což je velký problém, pokud danou písničku znáte. Pokud ovšem mačkáte požadovaná tlačítka podle toho, co po vás chce televizní obrazovka, zřejmě se neztratíte.

Pokud vynecháme nástroje, velkou novinkou v Guitar Hero: World Tour je vytvoření vlastního rockera. Pokud jste si dělali někdy postavičku na Xboxu 360 nebo na Wii, asi už víte, o co se jedná a co vytvoření obnáší. Měnit tak můžete obličej, vlasy, oblečení a spoustu dalšího. Samozřejmě se nemusíte s editorem moc piplat, ale jde rozhodně o příjemné zpestření hry. Další velkou novinkou v Guitar Hero: World Tour je Music Studio. Zde si můžete vytvořit vlastní skladbu, ať už na kytaru nebo na bubny. Samozřejmě to chce hodně cviku a pokusů, než vznikne něco opravdu poslouchatelného, ale po delším čase se vám to určitě podaří. Music Studio je rozhodně jedním z největších překvapení nového Guitar hero a zabaví hráče na hodně dlouho. Dalo by se říci, že díky němu představuje World Tour nekonečnou zábavu.

Guitar Hero 3 byla jistě dobrá hra, ale trpěla jednou nemocí, a sice malým množstvím DLC skladeb, které se nemohly rovnat DLC balíčkům z Rock Bandu. World Tour je na tom už lépe, ale pořád za svojí konkurencí zaostává, ovšem už ne tak výrazně jako dříve. Na PS Store se už dá stáhnout docela velký počet nových skladeb, které prodlouží hru o další hodiny. Velkým plusem nejsou jen stahovatelné DLC balíčky, ale i celková online podpora. Můžete tak složit čistě online kapelu a hrát s lidmi z celého světa. Rozhodně je online velkým příslibem i do budoucna.

Guitar Hero: World Tour už nemá v základu jen kytaru, která se už může zdát poněkud ohraná, ale úplně nové nástroje, se kterými si můžete složit vlastní kapelu. Přesto začněme kytarou. Ta je od předchozího dílu o něco těžší a hlavně větší, takže se lépe drží a máte z hraní celkově lepší pocit. Kytara má dokonce jako novinku dotyková tlačítka na krku, kterými můžete hrát některé noty. Kytara celkově designem působí dobře a rozhodně i zde učinili vývojáři krok směrem k lepšímu. Zřejmě největší novinkou jsou v bubny, které představují velkou revoluci v této sérii. V balíku najdete tři bubínky, dva činely a kopák. Ačkoliv by se mohlo zdát, že hraní na bubny bude tím nejzajímavějším, opak je pravdou. Po prvotním nadšení se dostaví frustrace, protože činely ve spolupráci s bubny nefungují tak, jak by měly. Každopádně celkově působí bubny daleko lepším dojmem než u konkurence. Jsou pogumované, a tak vydávají o něco menší hluk. Samozřejmě hluk úplně neztlumíte, ale jde rozhodně o plus. Další periférií je mikrofon, do kterého můžete vyřvávat, jak se vám zlíbí. Ten by se dal přirovnat těm ze hry Singstar. Dokonce trpí stejnou nemocí, a tou je kabel. Určitě by mu slušelo, kdyby byl bezdrátový, ale co, nemůžeme chtít vše. Jinou výhradu k mikrofonu ani nemáme, ono na něm snad ani není moc co zkazit.

Guitar Hero: World Tour je skvělou hudební hrou, která vydrží na hodně dlouhou dobu. Pokud už dohrajete nějakou tu skladbu, můžete si složit vlastní, nebo zajít na PS Store, případně Xbox Live Marketplace, a tam si nakoupit další desítky skladeb. Pokud se vám líbily předchozí díly, je pro vás Guitar Hero: World Tour povinností.

Guitar Hero: World Tour

ps3x360wiipspdsps2
Activision Blizzard, Neversoft Entertainment / BudCat / Vicarious Visions
Datum vydání hry:
26. 10. 2008
KARTA HRY
8/10

Komentáře