Grim Fandango Remastered

recenze  15
Martin Šmíd, 29. 1. 2015 18:15
Dnes už neexistující videoherní společnost LucasArts stojí za největšími klasikami v žánru adventur jako The Secret of Monkey Island, Indiana Jones and the Fate of Atlantis nebo Grim Fandango. V minulém roce Sony oznámila, že se dohodla s Disney a studiem Double Fine na remasteru právě poslední jmenované adventury, která vyšla poprvé v roce 1998 na PC. Na konzole se tak dostává vůbec poprvé, a jak vám řekne tato recenze, ve velmi dobré podobě. Určena je nejen fanouškům originálu, ale i novým hráčům.

Testovaná verze: PlayStation 4

Pokud něco adventury od LucasArts spojovalo, byl hlavně zajímavý a skvěle napsaný příběh. Grim Fandango samozřejmě nebylo výjimkou. Vše se odehrává v Zemi mrtvých, přičemž se zhostíte kostlivce Mannyho Calavera, pracujícího pro DOD (Department of Dead), který posílá čerstvé duše na speciální čtyřletou cestu. Více o příběhu neřeknu, abych nespoileroval těm, kteří hru ještě nehráli. Každopádně celkově mi toto skvělé dobrodružství s nezapomenutelnými postavami a výborným, kolikrát černým humorem zabralo na nové dohrání zhruba 10 hodin, u kterých jsem se dobře bavil. Znovuhratelnost je pak spíše střední, záleží spíše na tom, jestli chcete vysbírat všechny trofeje. Grim Fandango má i tu platinovou. U tohoto odstavce ještě zmíním, že Grim Fandango má na PlayStation 4 verzi komentáře vývojářů, které si můžete pustit. Jsou pochopitelně v angličtině, ostatně hra vyžaduje velmi dobrou znalost tohoto jazyka, přičemž se z nich dozvíte spoustu zajímavých informací, a sem tam dojde i na nějaké ty vtípky. Komentáře jsou navíc do hry dobře začleněny, takže ji nijak nenarušují.

Mnozí z vás o Grim Fandango určitě do E3 v minulém roce neslyšeli, což není zase tak něco zvláštního. Grim Fandango byla povedená adventura, ale zase tak moc se neproslavila a nebyla u hráčů doceněna. Proto dát ji druhou šanci je jistě skvělé. Každopádně jedná se o klasickou adventuru ze staré školy, která staví především na řešení nejrůznějších zapeklitých úkolů skrze dlouhé rozhovory, které jsou ale chytře a hlavně vtipně napsány, takže se u nich člověk nenudí. Rovněž je důležité sbírání předmětů a tak dále, prostě klasika, kterou nemusím fanouškům žánru moc představovat, ale vše dohromady nádherně funguje, zvláště výborně napsaný příběh hru neskutečně obohacuje a dělá jí právě tak zajímavou a jedinečnou. U něj je hlavně zábavné sledovat některé postavy i tvory, jejich následný vývoj, protože nikdy nevíte, co se z nich nakonec vyklube.

Ačkoliv se to nemusí moc zdát, Grim Fandango je docela rozlehlá hra s rozmanitými lokacemi. Na začátku sice procházíte několik lokací v rodném městečku, ale to je opravdu jen začátek, protože hra se odehrává ve čtyřech letech, takže budete cestovat třeba do Petrified Forestu, na ostrov Rubacava a navštívíte i otrokářkou základnu. Lokací je opravdu hodně, navíc mají pěkný design a samozřejmě i své vlastní originální hádanky, které je radost plnit, i když časem už trochu zastaraly. Nováčkům ale dají určitě zabrat, protože vyžadují více přemýšlení, než je u dnešních her běžné. Vlastně některé hádanky bez nápověd, k nimž se ještě dostanu, jsou hodně těžké, a je klidně možné, že budete i desítky minut přemýšlet, jak problém vyřešit. To je trochu kouzlo Grim Fandanga, ale mnohé, méně trpělivé hráče, může toto hodně odradit. Nejde tedy hru pro všechny.

Grim Fandango podporuje na konzolích PlayStation 4 a PlayStation Vita funkci Cross-save, ale také program Cross-buy, takže zaplatíte za hru jen jednou.

Hra Grim Fandango byla původně vytvořena pro PC a pro možnost ovládat pomocí myši. Proto byla otázka, jak bude upravena pro konzolové gamepady. Nakonec ovládání není špatné, i když má i některé slabší chvilky, které naštěstí ale nemají zásadní vliv na hratelnost. Postavu ovládáte přímo a následně zadáváte akce křížkem, což není úplně ideální. Pokud chcete třeba u sekretářky použít děrovačku na karty, občas překliknete na rozhovor a tak podobně. Dá se na toto zvyknout, ale chce to chvilku toho učení. Co může začátečníkům trochu vadit, jsou zmíněné nulové nápovědy, jak se vlastně hrou prokousat. Na vše musíte přijít pěkně postaru, hra vás za ručičku nebude vodit ani náhodou, takže se vracím k tomu, že musíte umět alespoň průměrně anglicky.

Oproti originálu největší změnu doznala u Grim Fandango grafika. Vývojáři samozřejmě grafiku jen převedli do vyššího rozlišení, vyhladili ji a lehce vylepšili textury, ale i to stačilo, aby i dnes hra vypadala slušně, za což může hlavně výborný umělecký styl. Ke grafice moc špatných slov nemám, spíše se mi pořád líbila, navíc hra po celou dobu běžela stabilně, nesetkal jsem se s žádnými problémy. Jedinou kaňkou může být fakt, že Grim Fandango běží v původním poměru stran 4:3. Samozřejmě je možnost hru přepnout do 16:9 v nastavení, ale následně se jen obraz roztáhne a tím deformuje, což není zcela ideální. Na kapesní konzoli PlayStation Vita to tolik nevadí, ale na velké TV už ano a vyplatí se hrát v původním poměru stran. Nativní 16:9 by už asi vyžadovalo daleko větší zásah do kódu, takže by se hra asi tak rychle k nám nedostala, kdo ví. Každopádně dobrou funkcí je možnost přepínat ze staré grafiky na novou. Rozdíl je patrný, ale ne zase nějak zásadní. Ještě musím zmínit výborný soundtrack, který obsahuje spoustu povedených a zapamatovatelných skladeb. Ty si zaslouží i samostatný poslech.

Už před sedmnácti lety bylo Grim Fandango povedenou adventurou, která obsahovala nejen povedenou hratelnost, ale i skvělý, svým způsobem nadčasový, humorně pojatý příběh. Ten dokáže oslovit i dnes nováčky díky povedenému remasteru, který navíc tuto klasiku vůbec poprvé dostává na konzole. Moje doporučení si remaster Grim Fandango určitě zaslouží, i když sem tam několik mušek jsem objevil. Fanoušci mají jasno, nováčci by ale také neměli moc dlouho váhat, jen je nutnost pokročilá angličtina.

Grim Fandango Remastered

ps4vita
SCEE, Double Fine Productions
Datum vydání hry:
27. 1. 2015
Žánr:
Point-and-click, Puzzle, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře