Gravity Rush Remastered

recenze  14
Martin Šmíd, 2. 2. 2016 13:41
Před třemi lety Sony vydala akční adventuru Gravity Rush, kterou i dnes považuju za jednu z nejlepších her, jaká se objevila na kapesní konzole PlayStation Vita. Hra zaznamenala mezi hráči obrovský úspěch, čemuž se vzhledem ke kvalitám nelze divit. Proto se mohli vývojáři pustit do pokračování, které je ve vývoji pro PlayStation 4, a nutno dodat, že je ambicióznější a má být i daleko větší, a třeba nabídnout kooperativní režim. Než se ho ale dočkáme, někdy na podzim letošního roku, rozhodla se Sony oslovit nové hráče remasterem prvního dílu pro PlayStation 4, který vychází v těchto dnech. Asi moc nepřekvapí, že se povedl.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Sony ráda vydává remastery svých her, na nichž často spolupracuje se studiem Bluepoint Games. To se postaralo o povedené remastery her Ico, Shadow of the Colossus Collection, Metal Gear Solid nebo Flower, přičemž pro PlayStation 4 nedávno připravilo výbornou Uncharted: The Nathan Drake kolekci, která kromě vylepšené vizuální stránky přinesla i nový obsah. Zatím posledním remasterem od Bluepoint Games je dnes vycházející Gravity Rush, k němuž vývojáři přistoupili svědomitě, a na výsledku se to opět podepsalo. Zatímco remastery od ostatních vydavatelů jsou kolikrát jen násilným portem pro současné konzole (zdravím Activision), na spojení Sony a Bluepoint Games je spolehnutí, že zklamáni nebudeme, a mohu říci, že nejsem ani u Gravity Rush.

Hra Gravity Rush se odehrává v městečku Hekseville složeném z několika ostrůvků, v němž se ocitne i hlavní hrdinka Kat, k její smůle se ztrátou paměti. Společnost jí dělá jen její kočka Dusty, která samozřejmě není jen normální kočkou, ale jak se liší od ostatních, si musíte zjistit sami. Každopádně Kat se nestihne moc dlouho rozkoukávat a už musí zachraňovat syna jednoho z obyvatel městečka, což se následně zvrtne v boj s temnotou a bytostmi, které se jmenují Nevi. Ačkoliv se to na začátku nemusí zdát, příběh v Gravity Rush hraje důležitou roli a dokáže udržet u hraní po celou dobu, má navíc několik nečekaných zvratů a spoustu dalších zajímavých postav, na které Kat během svého dobrodružství narazí a vede s nimi kvalitně napsané dialogy skrze komiksové okna. Ta byla v remasteru kompletně překopána, jsou vyhlazenější a v daleko vyšším rozlišení, a vůbec se na obrázky v nich lépe dívá.

Gravity Rush je v základu jednoduchá akční adventura, v níž se pohybujete po městě Hekseville s velmi dobrým designem, pro které se vývojáři nechali inspirovat Tokiem, mluvíte s nejrůznějšími obyvateli, plníte rozmanité výzvy a hlavně tedy hlavní úkoly, kterých je 21. Městečko Hekseville má několik menších ostrůvků, které se vám postupně odemykají a není problém tak později mezi nimi libovolně cestovat, ať už díky možnosti vypnout gravitaci, tak za pomoci rychlých spojů v podobě vlaku a tak dále. Hra Gravity Rush je tak trochu i open word hrou, ale s daleko omezenějšími pravidly, což je asi dáno tím, na jakou platformu původně vyšla.

V čem je ale Gravity Rush unikátní, je schopnost hlavní hrdinky vypnout na nějaký ten čas gravitaci a nerušeně létat po městě, což se hodí pro sbírání speciálních krystalů, ale také při řešení různých úkolů a hlavně soubojů s protivníky Nevi, kteří vyskakují v nejrůznějších velikostech a formách. Souboje s protivníky jsou zábavné, čemuž dopomáhá originální, ale také kvalitní soubojový systém se spoustou možností. Navíc každý protivník má vždy trochu jinde zranitelné body, které musíte najít. Souboje s řadovými protivníky dokážou uspokojit, ale k vrcholům patří souboje s obrovskými bossy, které trvají i několik minut a dokonale prověří schopnost ovládat gravitaci.

Výše jsem zmínil sbírání krystalů, které zde slouží jako herní měna k vylepšování schopností hlavní hrdinky Kat. Za tuto důležitou měnu si můžete vylepšit nejen život, ale také výdrž vypnuté gravitace, rychlost a pochopitelně i soubojový systém, díky čemuž budou souboje následně zase o něco lehčí a budete mít i na silnější protivníky. Tento RPG systém je sice základní a scvrkává se na několik atributů, ale plně funkční, hru dobře obohacuje a přidává ji větší hloubku.

Protože Gravity Rush staví na hrátkách s gravitací, je důležité přesné ovládání. To bylo v originálu dobré, ale občas menší páčky a menší tlačítka nebyla tak citlivá, jak by bylo potřeba. Vývojáři u remasteru měli k dispozici DualShock 4, pro který ovládání upravili, výsledkem čehož je daleko lepší pocit z ovládání hlavní hrdinky Kat, a to nejen během pohybu po městě, ale hlavně při soubojích s protivníky, během nichž jde lehce uhýbat do stran za pomoci R2 + páčky, což je daleko intuitivnější a lepší řešení. Souboje jsou tak daleko plynulejší a zábavnější, čemuž dopomáhá i slušná kamera, u níž se mi nestalo, že by nějak zazlobila, a to ani v těch nejvypjatějších scénách.


Příběhová linka v Gravity Rush vám vydrží zhruba na dvanáct hodin, hodně samozřejmě bude záležet, jak moc budete prozkoumávat jednotlivé lokace a sbírat krystaly, které slouží jako herní měna pro vylepšování schopností hlavní hrdinky, jak jsem ostatně zmínil výše. Hraní si ovšem můžete značně prodloužit plněním nejrůznějších výzev, za které jste odměňováni rovněž měnou. Výzev je několik desítek a než je splníte, pár hodin v nich nahrajete. Remaster pak obsahuje i veškerý dodatečný obsah, který tvoří tři balíčky - Spy Pack, Military Pack a Maid Pack. Každý balíček obsahuje dvě povedené a zábavné vedlejší mise a dvě nové výzvy, za které jste patřičně odměněni, navíc si díky nim můžete odemknout speciální pěkné oblečky pro hlavní hrdinku, které určitě budete chtít získat. Co se tedy trvanlivosti týče, můžete v Gravity Rush nahrát i desítky hodin, během nichž se navíc budete výborně bavit. Gravity Rush má totiž vše, co by moderní akční adventura měla obsahovat, navíc staví na originálních prvcích.

Z předchozích řádek je patrné, že remaster Gravity Rush nepřidal nic nového, ale jedná se jen o vydání s veškerým dodatečným obsahem, a samozřejmě lehce upraveným ovládáním. To ale není ke škodě, zvláště když se dobře hraje a navíc i slušně vypadá. Samozřejmě, je znát, že hra pochází z kapesní konzole, což je vidět na několika málo texturách a hlavně dohledu, který není tak velký, jak bych si představoval, ale vše je jinak vyhlazenější a rozhodně na pohled hezčí jak u originálu, takže jsem přesvědčen, že vizuální stránka neurazí a budete s ní spokojeni. Více hru překopat asi nešlo v remasteru. Co ale určitě potěší, je framerate, který běží po celou dobu na šedesáti snímcích, ani na moment jsem si nevšiml poklesu nebo dalšího problému, který by remaster měl. Vývojáři z Bluepoint Games tady opět odvedli velmi dobrou práci, za kterou zaslouží pochvalu.

Ani po třech letech hra Gravity Rush neztratila nic ze svého kouzla, pořád jde o výbornou akční adventuru, kterou by si měl zahrát každý fanoušek žánru, navíc nyní už není omezena jen na méně rozšířenou kapesní konzoli. V remasteru pro PlayStation 4 navíc vývojáři zapracovali nejen na vizuální stránce a hlavně plynulosti, ale také ovládání, a bonusem pak je veškerý dodatečný obsah. Gravity Rush v remasterované verzi potěší jak fanoušky originálu, tak hlavně nové hráče, kteří se budou moci připravit na pokračování příběhu Kat, které tu budeme mít letos během podzimu. Zvláště když se prodává za 749,-Kč. Nic lepšího si za tuto cenu pro PlayStation 4 nyní nekoupíte.

Gravity Rush: Remastered

ps4
SCEE, Sony
Datum vydání hry:
3. 2. 2016
KARTA HRY
9/10

Komentáře